#ЗаЕврото накратко: Отговорите, които търсим и как ще ни се отрази

ЕК развенчава едни от най-честите митове
Обновена: 4 сеп 2023 11:27 | 4 сеп 2023 11:21, Камелия Цветанова
377
#ЗаЕврото накратко: Отговорите, които търсим и как ще ни се отрази
Снимка: Pixabay

Европейската комисия в България започва кампанията #ЗаЕврото накратко, с която ще предоставя на гражданите практическа информация за процеса на присъединяване на страната към еврозоната и достъпни отговори на най-често задаваните въпроси за еврото.

Кампанията, която е с подкрепата на Министерството на финансите и Българската народна банка, включва поредица от информационни видеоклипове по 10 различни теми, които ще се разпространяват през следващите седмици. Всеки анимиран видеоматериал е посветен на конкретен аспект от прехода към единната европейска валута - процесът на замяна на лева с евро, отражението върху всекидневието на хората, ползите за икономиката и бизнеса. Разглеждат се и някои от често срещаните митове и страхове, свързани с общата европейска валута.
Целта на инициативата на Европейската комисия „#ЗаЕврото накратко: отговорите, които търсим“ е да предостави достъпна информация за процеса на въвеждане на еврото в България и как той ще се отрази на ежедневието на българските граждани. Кампанията, която започва през септември 2023 г., ще представи десет видеоклипове по ключови теми, свързани с новите пари. Сред тях: процесът на замяната на лева с еврото; отражението върху всекидневието на хората; и реалните факти зад най-често срещаните митове за еврото.

Факти и данни за еврозоната

Еврозоната е паричен съюз на държавите членки на Европейския съюз, приели еврото като своя официална валута. Формалният ѝ старт е 1 януари 1999 г., когато е създадено самото евро. В началото то е паралелна и само виртуална валута на 11 държави, а през 2002 г. се превръща в истинска валута с банкноти и монети, които заменят марките, франковете, лирите, гулдените и останалите национални валути. От тогава ЕС премина през няколко разширявания и днес в еврозоната влизат 20 от 27-те държави членки с общо население 347 млн. души. Символичният праг от 350 млн. души ще бъде преминат след като към еврозоната се присъедини България.
Страната ни е в процедура по присъединяване и се стреми да стане част от еврозоната през 2025 г.
Всъщност влиянието на еврото и неговата употреба далеч надскачат границите на еврозоната. Еврото е втората по значимост валута в световната търговия и финансови потоци след американския долар. Ползва се широко и в държавите членки на ЕС, които са извън еврозоната, а също и в други страни, в които значителен дял от сделките с имоти, заемите и др. се котират в евро. Множество валути по света, включително и българският лев, са "вързани за" или "прикрепени към" еврото.

Приемането на единната европейска валута е ангажимент, който всяка държава поема при влизането си в ЕС. Единствено Дания има специално договорено изключение да запази валутата си, като датската крона все пак остава тясно свързана с еврото и е част от валутния механизъм ERM II. Въвеждането на единната европейска валута може да стане едва когато съответната държава е готова и отговаря на определени икономически критерии. Краен срок за приемането на еврото не е предвиден.

Ползи от присъединяването

От самото създаване на еврото българският лев е "вързан", т.е. прикрепен към него чрез валутен борд при курс 1.95583 лева за едно евро. За 25 години курсът никога не е променян и не е бил под съществен натиск, което до голяма степен ще улесни прехода към единната валута. Благодарение на дългите години с фиксиран курс, редица ползи от еврото в България вече са налице - например валутната и финансовата стабилност.

Приемането на еврото ще донесе и други предимства за България. То ще улесни международната търговия, инвестициите и туризма като премахне нуждата от обмяна на валута и съответно разходите за комисиони. С въвеждането на еврото се очаква таксите за банкови преводи също да поевтинеят, а лихвите по заемите за хората, фирмите и правителството да са дългосрочно и устойчиво по-ниски. Прогнозата е в резултат на всичко това чуждестранните инвеститори да започнат да приемат България като по-привлекателна дестинация, което да доведе до приток на капитали. Водещи рейтингови агенции като S&P, Moody’s и Fitch са дали индикация в оценките си за България, че присъединяването към еврозоната ще доведе до покачване на рейтинга на страната.
Дългите години на фискална дисциплина, силното доверие във валутния борд и ангажиментът за поддържането му доведоха до изключително нисък валутен риск за България в момента. Приемането на еврото елиминира напълно валутния риск и дори дава възможност на България да ползва спасителните механизми на еврозоната в случай на нужда. Не на последно място присъединяването към еврозоната би подобрило функционирането на институциите и администрацията, а също и цялостната репутация на държавата.

Присъединяване на България към еврозоната: какво предстои?

Понастоящем целта, която българското правителство и БНБ са поставили, е еврото да бъде прието „възможно най-скоро, но не по-късно от 1 януари 2025 г.“ Предишната целева дата – януари 2024 г. – бе отложена. Макар да няма нормативно изискване, досега всички държави са влизали в еврозоната от началото на календарната година поради практически съображения като улесняване на осчетоводяването, данъчното облагане и т.н.
Преди да приеме еврото България трябва да е направила необходимите законови промени за лесен преход към единната валута. Необходим е специален закон за приемането на еврото, в който да са разписани всички правила за превалутиране, изписване на цените в двете валути, срокове, в които левът и еврото паралелно ще са официална валута и т.н. Налагат се също множество промени в други закони, които да утвърдят еврото като национална валута, да регламентират правомощията на Европейската централна банка (ЕЦБ) и Българската народна банка (БНБ), както и да осигурят безпроблемното преминаване на банковата и платежната система към еврото. Работата по всички тези промени е в ход: част от проектите са вече готови и се консултират с ЕЦБ.
Другата важна стъпка е оценката за готовността на България за еврото. Тя се прави чрез т. нар. конвергентни доклади на ЕЦБ и Европейската комисия (ЕК). Такъв доклад се изготвя най-малко веднъж на две години, а според графика следващият ще бъде през юни 2024 г. Чрез конвергентните доклади двете институции преценяват доколко всички страни членки, които не ползват еврото, покриват конкретните икономически изисквания (т.нар. Маастрихтски критерии), както и доколко законодателството им е приведено в съответствие с това на еврозоната. Ако дотогава българският парламент е приел нужните закони, основното предизвикателство за страната се очертава да бъде отговорът на изискването за инфлация. След евентуално положително становище от ЕК и ЕЦБ, пътят към еврото би бил практически открит, като формално се минава и през препоръка от ЕК и решение на правителствата на държавите членки в Съвета на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


377
Още по темата: евро
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
338
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Никола Стефанов..ИСКАШ ДА КАЖЕШ ВАЛУТНИЯТ БОРД ДА ЗАВЪРЖЕ ЛЕВА ЗА РУБЛАТА И ТАКА ВАЛУТАТА НИ ЩЕ БЪДЕ СТАБИЛНА...?
337
1
 
3
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 10 месеца
Авторката пропусна един много важен момент: за ВРЕДИТЕ от еврото. А те не са никак малко. Описани са подробно в книгата "Еврото" на Джоузеф Стиглиц, а той не е кой да е - спечелил е Нобелова награда за икономика и е бивш главен икономист на Международния валутен фонд.
336
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
БНБ 2022Г БЪЛГАРИТЕ РАБОТЕЩИ В ЧУЖБИНА СА ИЗПРАТИЛИ В БГ НАД 2.4 МИЛИАРДА ЛЕВА, ДО КРАЯ НА 2023Г СЕ ОЧАКВА В БГ ДА СЕ ПОЛУЧАТ НАД 3 МИЛИАРДА ЛЕВА И СЕГА ДА УТОЧНЯ БЪЛГАРИТЕ КОИТО НЕ РАБОТЯТ В КОМИ А ТИЯ В ГЕРМАНИЯ- ТЕ СА ИЗПРАТИЛИ НАЙ МНОГО- 246 МИЛИОНА ЕВРО, САЩ 225 МИЛИОНА ЕВРО, ГОЛЕМИ ПРЕВОДИ СА НАПРАВЕНИ ОТ АНГЛИЯ, ИСПАНИЯ, ГЪРЦИЯ- ОТ РУСИЯ НИКОЙ- ЩО, НАЛИ ДРАПАТЕ ДА НИ ОТКАРАТЕ- А ТАМ Е МИЗЕРИЯ- МИН ЗАПЛАТА 300 ЛВ СРЕДНА 1300 ЛВ...
335
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това което ни спасява вмомента от глупостта на политиците ни е, че сме вързани за еврото. А като сме вързани към него е по-добре чисто и просто да сме с евро. Защото ЕВРО означава Европа и тъй като сме в периферията на континента е по-добре да сме част от глобалното, а не периферна полуевропейска държава. Ако бяхме като Чехия да граничим с Австрия и Германия е едно, а ние граничим с "развити" икономики Като Гърция, Турция, С. Македония и Сърбия. Румъния е на нашия хал, просто са по-големи.
334
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До гост МОЛЯ ТЕ ДАЙ ДА ВИДИМ КОЯ ДЪРЖАВА Е ФАЛИРА СЛЕД КАТО Е ПРИЕЛА ЕВРОТО- СПРЕТЕ С КРЕМЪЛСКИТЕ НАРАТИВИ- ГОЛЕМИ ПУНТИКИ И ПЛАСТИКИ ЗАБАВИХА ДЪРЖАВАТА ОТ ТОВА АМА КРЕМЪЛ ВИ ПЛАЩА В ЕВРО ЗА ДА АГИТИРАТЕ СРЕЩУ ЕВРОТО- Е НЯМА ДА СТАНЕ-Я ПИТАЙТЕ ЗАЩО ЖЕНАТА НА КОПЕЙКИН ПРОДАВА ИМОТИ НЕ В ЛЕВА ИЛИ РУБЛИ А В ЕВРО...ХРАЧИТЕ ЕВРОПА И ЕВРОТО А ДЕЦАТА ВИ ОТИВАТ ТАМ ДА РАБОТЯТ И УЧАТ- ЗАЩО, АМИ ЕТО ЗАЩО- ГЕРМАНИЯ- МИН ЗАПЛАТА 4000ЛВ- В РУСИЯ- 300ЛВ- В КОМИ ПАК Е ТОЛКОВА СРЕДНА- 1300ЛВ
333
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Името на Европа идва от Обратното четене на Орфей Родопееца Канос . ОРФЕЙ - ЙЕФРО, ЕВРО, ЕВРОПА. Първата територия която се е наричала ЕВРОПА се е намирала между Родопа Планина и село Византия....и понеже ние Българите произхождаме от Легионите на Бог Зевс - (Ziezi Ex Quo Vulgares) и понеже първата Златна монета използвана за търговия е от древната държава Лидия на територията на днешна Турция, предлагам на Всички отцепили се от Българското Име Белазки - Бели Хора да си спомнят за Нас!
332
1
 
3
 
! Отговори
До 97654 преди 10 месеца
И бъди така добър да обясниш на социално слабите, безработните, инвалидите, малцинствата и имигрантите как точно въвеждането на еврото ще ги направи по-богати. Сития на гладния не вярва и тея филми сме ги гледали с десетилетия драги ми смехурко.
331
1
 
4
 
! Отговори
проф. Стив Ханке преди 10 месеца
"Ще има хаос, не ползи. Целият процес по влизането в еврозоната ми мирише на измама. Три са елементите, които най-силно ми намирисват - некомпетентност, нелегитимност и корупция", настоя той.. https://***/finance/bashtata-na-valutniya-bord-vlizaneto-v-evrozonata-mi-mirishe-na-izmama-shte-ima-haos-a-ne-polzi.html
330
1
 
1
 
! Отговори
За Хърватия преди 10 месеца
https://glasove/***/skok-na-tsenite-v-harvatiya-sled-vavezhdaneto-na-evroto
329
0
 
1
 
! Отговори
За Италия преди 10 месеца
https://duma.bg/?go=news&p=detail&nodeId=130031"Нобеловите лауреати за икономика казаха НЕ на еврото"
328
1
 
3
 
! Отговори
До 97654 преди 10 месеца
Ти като си голям мозък и светило на икономиката я кажи как се живее с минимална пенсия, минимална работна заплата, минимално майчинство в най-бедната държава приета заради далавери в ЕС?!? Цените в Гърция са скочили с 240% седем години след въвеждане на еврото. Кажи как еврото е помогнало на Гърция драги. Хайде чети и как еврото удари Италия и Хърватия с крах в икономиката и масово обедняване на хората.
327
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Знаете ли, че ние Българите в началото на XII век създаваме първия Университет в Света? Капелата Санта Мария де Булгари, се намира в палата Аркиджиназио в Болоня - Италия. Той е първият университет в града построен през 1562г. , но като университетски център в Болоня датира от XII век и е първият в света!
326
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Символите останали от нашите деди на България принадлежат на Народа Български. 1) Името България! 2) Българският Герб с трите Лъва! 3) Българското Знаме - Бяло, Зелено, Червено 4) Българската Валута - Българският Лев! и нямаме право да ги унищожаваме. Къде е Българският Бог? Къде е Царство България? Къде е Отечество България? Къде е Разума в Управлението на България? Къде е Вярата Българска? Къде е Надеждата Българска? Къде е Любовта към Народа Български?....
325
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ей сега тука чета че ЕС трябвало да се разширява. Това ли било? Затова ли сме се разбързали и за това евро? ега ти, само политика никога никаква икономика. Горките ние.
324
1
 
6
 
! Отговори
просяк преди 10 месеца
Яко обедняване ще настане с това евро
323
2
 
3
 
! Отговори
97654 преди 10 месеца
До Евро-ВреднотоЕ колко да са се вдигнали тия цени в Гърция?. Половината българи почиваме в Гърция и цените там са съпоставими с тия в България. В България като няма Евро що се вдигат цените? Как точно БНБ пречи на инфлацията, като при борд няма почти никакви лостове? Вредното на новите медии е че , хора които са се учили на икономика от постове във Фейсбук, ръсят мозък из форумите.
322
2
 
4
 
! Отговори
1236543 преди 10 месеца
До гост. Моного ми е интересно защо всеки полуграмотен индивид си мисли , че говори от името на народа. Това че, всякакви рублажджии, фенове на *** и хора не прочели един ред финансова информация викат най много - не значи, че сте много, а че крещите най много
321
0
 
3
 
! Отговори
01-07-2022 борд 25г. преди 10 месеца
"25 години не са малък период. Валутният борд е една от най-големите и успешни реформи в България, които позволяват на страната да се измъкне от финансовата бъркотия на 90-те пълен крах на паричната политика, хронично висока инфлация, неконтролируем държавен дълг, фалити на банки и т.н. Най-голямата котва на борда безспорно е фиксираният курс стабилността на парите у нас идва от обоснованото предположение, че курсът 1,95583 лв. за 1 евро е непоклатим." 25 години на просперитет ще са история!
320
3
 
2
 
! Отговори
Евро-Вредното преди 10 месеца
Борда е супер, какъв е смисъла от тези машинации?!? Цените в Гърция са се вдигнали в пъти след еврото, подобно на много други държави. Без национална централна банка, правителството на държавата ни няма контрол върху инфлацията и просперитета на икономиката и гражданите си. На времето не станахме губерния на Русия, но сега ще станем съвсем официално задния двор в частност на Европа и практически поредната американска задокеанска територия. Да си ни честити старите нови наглосаксонски феодали...
319
10
 
12
 
! Отговори
гост преди 10 месеца
НИКАКВО ЕВРО . ИСКАМЕ СИ ЛЕВА . ТОВА Е ИСКАНЕТО НА НАРОДА . ЗАЩО НЕ ИСКАТЕ РЕФЕРЕНДУМ . ФАШИСТКИТЕ МЕТОДИ , ИНФЛАЦИИ НА ВСИЧКИ НИВА ЩЕ ФАЛИРАТ БЪЛГАРИЯ ЗАВИНАГИ . ЕВРОТО ЖЕЛАЯТ САМО БИЗНЕСМЕНИ , БАНКЕРИ , БЛИЗКИ ФИРМИ НА АТЛАНТИЦИТЕ И ЩЕ ЦУЦАТ НА ГЪРБЪ НА НОРМАЛНИТЕ ХОРА .