ЕС обявява през декември старт на преговорите за приемане на Украйна?

"Политико": Ще има политически и правни проблеми
Обновена: 4 окт 2023 22:03 | 4 окт 2023 21:50, Елка Василева
337
ЕС обявява през декември старт на преговорите за приемане на Украйна?
Снимка: архив, БГНЕС

ЕС се подготвя да отвори преговорите с Украйна за нейното бъдещо приемане в блока с официално изявление, което се очаква да бъде направено още през декември, пише сп. "Политико", като се позовава на дипломати от ЕС, говорили при условие за анонимност.

Още по темата
Украйна е в сърцето на големи нови усилия за разширяване на ЕС до 35 държави. Страните членки от блока предоставиха на Киев статут на кандидат за членство в ЕС този юни и Европейската комисия ще направи изявление, което ще направи "много трудно за страните членки да не кажат нека отворим преговорите" с Украйна, заявил дипломат от ЕС. "Политическият натиск просто ще бъде толкова силен, че нито една индивидуална страна членка няма да може да му устои. Работим с предположението, че наистина до декември Европейският съвет ще реши да отвори преговорите", добавил той.

Всяко решение за започване на официални преговори за присъединяване на Украйна към ЕС обаче идва с политически и правни проблеми, отбелязва "Политико". За да започне преговори, Украйна трябва да изпълни седем условия, поставени от Комисията, включително съдебни реформи и ограничаване на корупцията. Само две от седемте условия са били изпълнени, заяви през август украинското правителство.

Макар че Украйна може да не е изпълнила всичките седем условия до срещата на върха на европейските държавни и правителствени ръководители в средата на декември, лидерите ще направят политическо изявление, с което ще дадат разрешение за започване на преговорите, дори ако правната рамка за преговорите все още не е завършена. "Целта е през декември да се постигне политическо съгласие за началото на преговорите", е посочил втори дипломат, добавяйки, че правното решение за приемането на Украйна може да бъде взето до началото на 2024 година.

В отговор на запитване докъде е стигнала Украйна в изпълнението на седемте критерия, служител на ЕС е заявил, че напредъкът е окуражаващ и само една област, свързана с малцинствата, изглежда проблематична в краткосрочен план.

Междувременно председателят на Европейския съвет Шарл Мишел каза в свое интервю пред германския в. "Шпигел", че Украйна би могла да се присъедини към ЕС през 2030 г., ако бъдат изпълнени всички необходими условия, предаде Укринформ.

"Украйна може да стане член на ЕС през 2030 г., ако и двете страни си напишат домашното", заяви Мишел в отговор на запитване дали е имал предвид и Украйна в своя призив към ЕС блокът да се подготви да приеме нови членове до 2030 година. По думите му Украйна и другите страни кандидатки трябва да осъществят реформи, да се борят с корупцията и да изпълнят законовите изисквания.
(БТА, Владимир Арангелов)
 


337
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
254
0
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Помагайте/264 "Търсете в тубата "Горда стара планина - Gorda stara planina Химн бирджан хайрединов" и репортвайте яко!" - какво да репортвам бе, Соломон Паси поиска да скопим лъвчето от герба и нямаше никаква реакция, освен от Възраждане.
253
0
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Браво! 85% у нас гласуваха за слугуване на ЕС и НАТО, 85% гласуваха за това. Дано още тази година се дефинират рамките на предприсъединителните помощи, които Украйна ще получи и допълнителните вноски на страните членки.
252
1
 
2
 
! Отговори
Помагайте преди 1 месец
Търсете в тубата "Горда стара планина - Gorda stara planina Химн бирджан хайрединов" и репортвайте яко!
251
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЕС се превръща в пълна шега, трябва да си направим сметката да излизаме на време преди да ни е повлякъл още надолу.
250
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Анонимен/262 "Осъждаме войната на Русия,..." - аз не я осъждам. Затова: "-"
249
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украйна няма да влезе в ЕС поне още 10-15 години, понеже ще ни завлече всички с нея. Осъждаме войната на Русия, но това не значи, че ще изпълним всяка прищявка на украинците.
248
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До хазарта...Обзалагам се че може никъде да не я приемат корумпираната страна и нейните ненаситни , нагли и нахални хора на позора...
247
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Евентуалното започване на преговори и прибързаното приемане на остатъчна украйна би било висша степен на цинизъм спрямо вече приетите страни членки от източна Европа за които имаше затваряне на преговорни глави. На второ място би било цинично спрямо другите страни кандидатки а именно Турция , западните Балкани , Молдова и задкавкаските страни
246
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЕС не е Европейски съюз, а американска измишльотина като НАТО , чиято цел е да прокарва американски идеи. ЕС е една марионетка в американски ръце. Ако САЩ решат Украйна да са в ЕС, те ще бъдат, дори и да няма една здрава сграда в цялата държава. Защото ТЕ имат интерес да са "вътре" в НАТО и ЕС, нищо че не отговарят на никакви условия за това.
245
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По вероятно е в близките 40-50 години Афганистан да стане член на ЕС от колкото Украйна.И не е проблем само войната с Русия, как си мислите Полша, Унгария и другиняма ли да се опасяват от евтиният внос от Украйна на зърнени култури, птиче месо, яйца и ще поставят пречки за вноса.Тези продукти и сега са по-евтини, а камо ли когато украйнците засмучат и евросубсидий.
244
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ха, ха, ха и с украйнците започват преговори, а с мъкедонците НЕ. Така им се пада на зло куче, зъл прът.
243
2
 
2
 
! Отговори
Следователно.... преди 1 месец
....влиза заедно с Русия, тъй като Крим, Донецк, Луганск са руски. Колко мило!Ахахаха. И правилно сте сложили въпростелна в заглавието.
242
8
 
4
 
! Отговори
логичен финал преди 1 месец
Украйна в цивилизована Европа, Русия - Северна Корея 2 !!!
241
0
 
5
 
! Отговори
Хазарта преди 1 месец
Обзалагам се,че пъво ще приемат Украйна в НАТО и след това в ЕС! Вие как мислите? Който е за да натисне символа с палеца нагоре,а който е против-другият символ. Нека гласуваме.
240
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Турция води такива преговори от 1962 година.
239
2
 
2
 
! Отговори
R.A.T.M преди 1 месец
Ще влезе след като Турция, Грузия, Армения влезат т.е никога или ако влезат ще е след половин век със столица Лвов.
238
3
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
украина носи само проблеми и неприятности няма никаква работа в нато и есне иска мир а само оръжие и траншове за да си купува имения преговори и мир
237
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Ала-бала" - та не е специалитет на Про100 Кирчо а световен модел на демократичното управление.
236
1
 
1
 
! Отговори
Хахаха преди 1 месец
Турция чака 60 години....вечният кандидат. Май скоро ще й отнемат титлата и укроп8теците ще се превърнат във вечният кандидат...
235
4
 
3
 
! Отговори
До 286 преди 1 месец
Прав си! Без да искам сложих минус. Това е дискриминация спрямо, държави като нас. Тези наглеци, не трябва да бъдат приети.