Лекари опровергаха премиера за инвалидните пенсии

262 хиляди души, а не 800 хил. получавали такива
5 дек 2011 16:54,
76
Лекари опровергаха премиера за инвалидните пенсии
Снимка: архив, Булфото

Броят на лицата в работоспособна възраст, получаващи пенсия по инвалидност е 262 228 души, а не 800 хиляди, както твърдят премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Симеон Дянков, съобщиха в писмо от Сдружението на лекарите от медицинската експертиза в България.

Миналата седмица по повод протестите за пенсионната реформа премиерът обясни, че има 800 000 инвалидни пенсии.

Лекарите се позовават обаче на данни от дирекция "Пенсии" към НОИ, към 30 юни 2010 год. По думите им останалите - до 800 хиляди, са просто пенсионери, се уточнява в писмото им.

Лекарите, работещи в ТЕЛК настояват за изграждането на единна информационна система на медицинската експертиза, която ще доведе до прозрачност на процесите по експертизата и контрол в реално време.

Още по темата

Според тях решението на ТЕЛК трябва да отразява само медицинската оценка на пациента и да се използва за
неговото правилно трудонасочване, а да не бъде панацея към всякакъв вид социални плащания и бонуси.
Писмото е подписано от 152 лекари.

Финансовият министър Симеон Дянков вече обяви, че като част от мерките за стабилизиране на осигурителната система, се предвижда преминаването на ТЕЛК-овете за работна инвалидност към НОИ.

Според него по този начин ще се затегне контрола върху инвалидните пенсии. ТЕЛК-овете за деца и пенсионери обаче няма да преминават към НОИ.

През 2009 г. в България е имало отпуснати около 430 хиляди инвалидни пенсии, сочат данни на НСИ. А през миналата година броят им рязко се е увеличил.

Експертите са на мнение, че този скок на инвалидните пенсии се дължи основно в промяната в Кодекса за социално осигуряване, която позволява получаването на социалната инвалидна пенсия с друг вид пенсия.

Добавката от 25 лева месечно стимулира хората в пенсионна възраст да се освидетелстват пред органите на ТЕЛК, което рязко вдига броя на инвалидите в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още по темата: телк
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
0
 
! Отговори
Даола преди 12 години
Да се качат в интернет списъците на ползващите инвалидни пенсии и други преференции по ТЕЛК!Познавам хора, които имат първа категория с придружител, но тичат да копаят на вилите си или работят до 80 годишна възраст!ТЕЛК е една от най-непрозрачните институции в България.
74
3
 
5
 
! Отговори
предложение преди 12 години
Инвалидни пенсии да се дават само на хората, инвалиди по рождение, пострадали при трудови злополуки или професионално заболяване.На останалите С ПРАВО НА РАБОТА да се заплащат 90% от сумата за лекарства.Сега получават пенсии,не плащат ДОД,имат безплатни винетки,карти за пътуване с намаление,плащат 25%от данъка на основното жилище и се скъсват от работа по селата през почивните дни.Пресметнете колко пари прави това.А за истинските инвалиди да се осигурят пенсии за нормален живот
73
1
 
1
 
! Отговори
до 72 преди 12 години
72-ри, кой е *** показва написаното. Хайде обясни на непросветените, как така на 35 някой рита камбаната без да е пушил? Аман от хора, които мислят еднопластово. Ако това изобщо е мислене. Освен това, темата е съвсем различна. По нея нямаш ли мнение? Хайде, сподели с *** какво мислиш титане на мисълта.
72
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
69 ти си *** цигарата не ти е гаранция че ще се разболееш но увеличава доста риска. Т.е. въпросния столетник е пушил до 108, но баджанака му е ритнал камбаната на 65 от рак от цигарите.
71
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
няма такъв лъжец нарочно е казал 800 хил за да звучи страшно цифрата и да оправдава недаването на пари да си кажат хората еее то трудно се издържат тези хора много пари искат бойко е прав няма паримизеерник нещастен долно *** тъпо утре има протест и едни хора, които им беше обещано и бяха излъгани ще си търсят правата.Въпреки че се опитват да ги изкарат лоши и богати заедно с пенсионерите, бебетата и майките (те също са враг на народа според гейб) те са едни от нас заповядайте
70
3
 
16
 
! Отговори
зззззааа преди 12 години
бааахти помияра е този борисов не знам как се излъгах да гласувам за плевнелиев няма такъв некадърник, непукист и *** от виденов! Това е истината само мизерия носи и само оправдания търси. При бсп почти двойни станаха заплатите и имахме 7% икономически ръст това са фактите същалявам че го казвам и аз до скоро храчех по бсп ама този е уникален 5 дни преди президентските обеща пари за земеделци и майки, а 3 дни след президентските се отметна явно не е имал намерение да дава събудете се куче е
69
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Днес даваха по немската телевизия рождения ден на един столетник, който всъщност навърши 108 години, бивш артист, и познайте какво държеше в ръката си, ЦИГАРА!!! Хайде после обяснявайте, че цигарите били вредни.
68
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пържели се три рибки в тигана, и се карали под коя огъня е по-силен. Бюджета е подгонил най-безсилните да се защитят, а големите акули си живеят живота с плоския данък, вместо да се въведе незабавно прогресивния данък, както е в цяла Европа. Даже местните олигарси искат ЕС да се разпадне, но плоския данък да не падни!! От Ес биха ни извадили, но да да го запазят!
67
9
 
8
 
! Отговори
Ламбо преди 12 години
Беше през 1993 г. Беров бе Премиер. Имах павилионче на една автобусна спирка в Карлово. Всеки късен следобед, едно симпатично момче чакаше там приятелката си. Момичето бе от близкото селце Сушица ( откъдето е и моята жена ) и идваше с автобуса. Момчето, което току що се бе уволнило от казармата, я посрещаше така :" Колко пари ти даде баща ти ? "След това приятелката му даваше парите си, а той купуваше от мен любимото си "Синьо Виктори". Не спираше да пуши ... и нищо друго не правеше. След няколко месеца приятелката му го изостави. Повече не го видях с жена. Също така и никога не го видях да почне някаква работаВсяка сутрин момчето ( вече на години ) си домъкваше *** до центъра на Карлово и сядаше в някое кафене. Кафенце, сигарки, лафче ... и после в друго кафене. На обед отиваше да яде у тях и следобед отново същата програма. Така е и до сега 2011 г.През 2004 г. го попитах - " С какви пари ?""Баща ми и майка ми са пенсионери, и ми дават""Ами ако умрат, какво ще правиш ? "" Знаеш ли, че напоследък и аз си задавам този въпрос "Това бе есента. На следващата пролет ( след само 5 месеца ) веднъж отивам в ДСК - Карлово, да си взема дебитната карта. И гледам - въпросния подписва някакви документи до мен. И вече сложил очила ..." Какво е това ?" питам го" А ... това е за безплатното пътуване "" Какво безплатно пътуване ?! "" Ами аз нали станах пенсионер по болест и ми се полага"" Че от какво си пенсионер по болест "" Аз ли съм виновен, че в казармата са ми повредили очите !"До нас една жена, негова съседка се възмути" Повреди си очите, защото не си спрял да пушиш"" Ти да мълчиш !"Момчето, вече на около 43 години възраст и досега си получава пенсийката, и си пие сладко кафенцето, и си смучи сладко цигарките, всяка сутрин по кафенетата из КарловоСладък живот - Долче витаВярно с оригинала :Подпис ( Ламбо )
66
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да се направи Регистър с имената на хора в работоспособна възраст,получили инвалидна пенсия,и той да бъде публичен! Както и лекарите ,освидетелствали болния или "мним "такъв.Задължително да има ревизия на отпуснатите инвалидни пенсии през последните 3 години поне!И още една идея- всеки българин - с електронно трудово досие!!Всичко това може да стане до края на 2012 г.,
65
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Цели 2,5 години бяха нужни на Боко, за да види че 1,7 милиарда лева, се плащат всяка година на мнимите инвалидиЩе му стигне ли мандата, за да види и 2-та милиона *** - "трайно-безработни с нулев доход бруто ", и колко милиарда годишно отиват за *** кърлежи ?
64
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТИКВО,ТИКВО ,като си отвориш устата или лъжа или ПРОСТОТИЯ излиза!
63
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гледах новините по нова телевизия - нито дума по въпроса! Просто лъжата на Боко се подминава за кой ли път от "независимите" медии.
62
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аре бе, пак настройват хората едни срещу други! Едва ли не, видите ли, има по-инвалиди от инвалидите и едните трябва да получават пари, а другите не. Щото като искаш да управляваш, трябва и да знаеш как! А когато си несадърен и не можеш, стига се дотук! Единствено ме е яд, че крадците от Тройната коалиция със задоволство ще кажат - ето, видяхте ли, вие си ги избрахте! Ама кой да знае, че тия са такива неграмотници? Ужас! Орязаха толкова много и пак нямат представа откъде да вземат пари!
61
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
не виждам защо толкова се коментира и подхвърля периодично тая тема, и хляба и ножа са у Герб, така че като мрънкат, що досега не са ревизирали с промяна на закони или правилници това, против което мрънкат ? или просто е удобно да има 1-2 такива теми за концентиране на общественото внимание, докато се прави нещо на тъмноколко хора разбраха че ЕОН е препродадено, примерно ? или що чак като застачкуваха железничарите се прокрадна еднократно инфо как с обществени поръчки е източвано там
60
0
 
24
 
! Отговори
osata преди 12 години
до 48 - не може да се квалифицират като "пиявици". Защото синът ми заболя от тумор с епилептични припадъци и получи инвалидна пенсия. Е, успокойте се, получи я само няколко месеца и почина...Така че, не обощавайте, а кажете "Пази Боже"! Просто не знаете какви трагедии преживяват тези хора.Далеко съм от мисълта, че няма мошеници измежду получаващите инвалидни пенсии.
59
1
 
10
 
! Отговори
Ivan преди 12 години
Само ще кажа, че над 60 години над 50% от хората страдат от бъбречна недостатъчност, което е повод за инвалидна пенсия. Това, че се дава пенсия едновременно за прослужено време и за инвалидност е проблем на системата, който се решава от законодателя, а не от хората.
58
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тея 800 хил може да са били пожелание - както изпозакриха и фалираха един куп болници из страната, и както демонизират лекарското съсловие системно и последователно, късмет би било да се инвалидизира човек, пред възможността директно да си умре по липса на здравеопазване
57
0
 
25
 
! Отговори
Възмутен преди 12 години
След 1989 година за много заболявания е намален процента който се дава от ТЕЛК. Аз имах трета група пенсия от 1990 година поради отрязани два пръста на дясната ръка. Последните години това не е достатъчно за 50%. Сега съм с пейсмекер на сърцето и други заболявания.Отново от ТЕЛК казват не ти стигат заболяванията за 50 процента.Към ТЕЛК има представител на НОИ.Предполагам че той изпълнява функциите на ЗКПЧ/по възрастните знаят какво зна4и това/След 9.9.1944 към всеки командир имаше ЗКПЧ,... [Прочети целия коментар] т.е.човек на партята който да държи из късо командира.Така представителят на НОИ нявярно реже процентите...ако не си се "отчел" Излиза че преди 1989 е било по хуманно отношението към болните.
56
2
 
28
 
! Отговори
Гарантирано от герб преди 12 години
"Броят на лицата в работоспособна възраст, получаващи пенсия по инвалидност е 262 228 души, а не 800 хиляди, както твърдят премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Симеон Дянков." Поредната ЛЪЖА НА ТЕЗИ ДВАМА ХУБАВЦИ! Не стига, че не могат да смятат, а най - нагло лъжат за да противопоставят една група от обществото срещу друга. Тия трябва с камъни да ги изгоним, но нейсе, съвсем скоро ще го докараме като през зимата на 1997-а! "Тихо да не събудим българите!", колко ли време ще спи още този народ