Скандал с тазобедрени протези, отделят метални йони

Възможно е да са засегнати стотици хиляди пациенти по света
Обновена: 28 фев 2012 16:33 | 28 фев 2012 16:33, Елка Василева
1
Скандал с тазобедрени протези, отделят метални йони
Стотици хиляди пациенти може да са изложени на високо ниво на токсични метали поради дефектни тазобедрени протези. Снимка: архив, Reuters

Стотици хиляди пациенти в света може да са изложени на високо ниво на токсични метали, дължащо се на дефектни тазобедрени протези, макар този риск да е бил известен, съобщи Франс прес, като цитира съвместно разследване на сп. "Бритиш медикъл джърнъл" и Би Би Си.

Френският в. "Фигаро" от своя страна разкрива, че тазобедрените протези ASR, произведени от филиала DePuy Orthopaedics на американския фармацевтичен гигант "Джонсън енд Джонсън", са изтеглени от австралийския и американския пазар през 2009 г., но във Франция са били продавани до юли 2010 г.

Скандалът с тазобедрените протези ASR вероятно щеше да остане почти незабелязан, ако "Джонсън енд Джонсън" не бе отделил 3 милиарда долара за предстоящи съдебни процеси, пише "Фигаро".

Тазобедрените протези ASR са произведени от метална сплав и са по-резистентни в сравнение с подобни протези, създадени на базата на керамика, но при триене от тях се отделят метални йони.

"Бритиш медикъл джърнъл" уверява, че неяснота обгръща токсичността на металните йони в човешкото тяло, но смята, че подобна неизвестност щеше да е неприемлива, ако ставаше въпрос за лекарство.

"Поставянето на тазобедрени протези е сред големите успехи в съвременната медицина, заяви главната редакторка на "Бритиш медикъл джърнъл" д-р Фиона Годли. Комбинирането на неподходяща регулация и безграничен меркантилизъм обаче причини потенциални и реални злини на много пациенти по света. Те трябваше да бъдат информирани за рисковете, както производителите и регулативните органи, но не им бе казано нищо."

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
5
 
! Отговори
13 преди 12 години
Много пациенти, заради тази операция са станали на крака, за това в статията не се говори!!! Стига с този негативизъм в здравните новини!!! Това е ЕДНА РЕВОЛЮЦИОННА ПРОМЯНА в ортопедията! А всичко вредно си го има и без протезите!!!