Страх от училище - как да се справим

Как да помогнем на детето?
10 сеп 2012 15:26,
16
Страх от училище - как да се справим
източник: Reuters

Не ви ли е правило впечатление, че с наближаване началото на учебната година децата, особено първокласниците, сякаш не смеят да се откъснат от мама и татко?

Да тръгнеш на училище е ново предизвикателство за детето, което то осъзнава. И като всяко неизвестно предизвиква трепети на страх и несигурност у него. За да свикне с мисълта, че животът му ще тече по друг ритъм, в училище, с непознати деца, ще седи на чин и ще му се налага да спазва условия и правила, да изпълнява задачи, зависи много и от родителя.
 
Промяната действително е стресираща в една или друга степен и зависи не само от характера на детето, но и от неговата подготовка. Някои деца посрещат новото начало с ентусиазъм, но други изпитват тревожност. От значение са опитът на детето до момента да навлиза в нови социални групи, от способностите му да се справя в нови ситуации, собствената му самоувереност и реална подкрепа от страна на семейството. 
 
Детето, което се бои от училище, се нуждае от уверение, че родителите му ще бъдат насреща при проблем, ще го подкрепят и все така продължават силно да го обичат и намират време за приятни семейни занимания.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хм...надявам се да не се стига дотам. Все пак както сам казваш важно е по-ранното възпитание, за да не се разглезва детето. Но ако някак си се стигне предполагам, че пак би могло да се действа по същия начин - чрез разговор му внуваш колко интересно ще му е в училище или нещо от този род. :)
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чакай сега...досега нищо не казваше за шамари по дупето :) Това е нещо съвсем различно, въпреки че...пак бъркаш нещата. Шамарите по дупето са си наказание, когато детето е направило нещо лошо. Те не бива да се използват за "мотивация". Ако детето поради някаква причина изпитва страх да тръгне на училище, вината не е негова. То просто се страхува от новото, което е нещо нормално за едно дете на тази възраст. Тук въобще не става въпрос за глезотия. В този случай шамарите по дупето са абсолютно ненужни. С един елементарен разговор можеш да го убедиш, че няма нищо страшно. А ако не можеш да го убедиш е това вече е проблем, само че въпросният проблем ще е най-вече в тебе, а не в него.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е как къде? С два шамара можеш напарво да препарираш дете на 6-7 години! Обаче явно на теб не ти е хрумнало, че неговият страх от непознатото е напълно нормален. Не ти е хрумнало, че можеш да му обясниш някои неща и да го накараш да отиде на училище БЕЗ ШАМАРИ. Вземи помисли малко и ще схванеш, че шамарите не са мотивация, за да накараш едно дете да направи нещо, което никога не е правило.
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да гледаш патки, телета и волове е почтена и високодоходна професия. А ти най-добре от сега се готви да бъдеш набит от някой от твоите, когато поотраснат, защото агресията спрямо децата винаги води до агресия от тяхна страна!
3
3
 
4
 
! Отговори
до Антитурчина преди 11 години
Направо си за съжаление. За съжаление ще бъдат и твоите деца, ако въобще някоя *** *** се съгласи да ти роди такива!
2
3
 
7
 
! Отговори
до 1 преди 11 години
Убеден съм, че нямаш деца. Един родител, който обича децата си никога не би постъпил така! Аман от *** форумни ***!
1
6
 
3
 
! Отговори
umen преди 11 години
Със шамари