Няколко типични оплаквания през зимата

Kак да ги облекчим
28 яну 2013 12:35,
0
Няколко типични оплаквания през зимата
Снимка: Reuters

През студеното полугодие се срещат по-често определени заболявания, както и се влошават някои от типичните за зимния сезон и хроничните болести симптоми. Кои са най-честите от тях?

Простудни заболявания. Настинка.

С настъпването на ниските температури и необходимостта от повече дрехи се появява и една друга особеност на студеното време – ескалира честотата на простудните заболявания.
 
Тъй като простудните заболявания, включително и обикновената настинка, се дължат на инфекция с вируси, поразяващи респираторния тракт, които са силно заразни, и пребиваването заради атмосферните температури предимно в затворени помещения, се налага спазване на добра лична хигиена и поддържане на контактните повърхностни чисти.
 
Въпреки че вирусите на простудата и грипа се предават по въздушно-капков път, по-често заразяване се осъществява чрез докосване на повърхности, върху които са попаднали вирусите, като копчетата на асансьора, дръжките на вратите и градския транспорт, ключовете на осветлението и пр. Заразяване може да се получи и чрез използване на посуда, така че внимателно измивайте съдовете и приборите.
За предпочитане е да ползвате и хартиени салфетки вместо обичайните носни кърпички.
 
Възпалено гърло
 
Най-често през зимата се оплакваме от болки в гърлото. Дразнещото, възпалено гърло се дължи на гореспоменатите вирусни инфекции, типични за зимата, но също така е известно, че остротата на оплакването зависи и от някои външни фактори. Например температурните разлики – при смяна на вдишвания въздух от топъл в затвореното помощение към студен навън – въздейства на гърлото и изостря болката.
Така че при болно гърло и излизане навън можете да вземета таблетка за успокояването му и непременно да сложите шал през носа и устата. Ограничете престоя си навън при ниски температури, докато се възстановите напълно.
 
За бързо облекчаване на неприятните усещания в гърлото можете редовно да правите гаргари. Гаргарата със сол е най-лесно изпълнима – поставя се една чаена лъжичка в чаша предварително охладена преварена вода. Действа противовъзпалително и успокояващо.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари