Страхуваме ли се от любовта?

Учудващо е колко са свързани... Въпросът е защо?
Обновена: 27 юни 2013 17:08 | 27 юни 2013 17:05, Румяна Тасева
0
Страхуваме ли се от любовта?
Източник: Reuters

Прекарваме живота си, мечтаейки за някого, с когото да споделим любовта си и когато открием тази връзка, и се уверим, че партньорът ни е сериозен, една част от нас изпитва желание да избяга надалеч. Не изглежда ли като парадокс?

Можем да потърсим обяснението на този подтик на две нива – психологическо и духовно.

Любовта на плаши на психологическо ниво, защото често това, което научаваме за нея през ранното си детство, в действителност не е любов. Чистата любов ни кара да се чувстваме свободни, дава ни простор за изява и ни окуражава да израстваме и откриваме себе си. Но обикновено получаваме условна любов, „любов“, която се проявява само, ако се държим „както трябва“, „любов“, която изисква или наказва, натрапчива или агресивна. Разбира се, това изобщо не е любов, но за едно дете е твърде объркващо да чуе „обичам те“, последвано от действия, които го карат да не се чувства обичано. Когато получаваме подобни противоречиви сигнали, крехката детска психика създава записи за любовта, които носим дълбоко вкоренени години наред. В тези сценарии Любов означава мъка. Любов означава да загубя себе си. Любовта е нетрайна. Любов означава разбито сърце. Любов означава  предателство. По-добре е да бъдеш сам...

На духовно ниво любовта ни плаши, защото когато отворим сърцето си за другия, ние не само поемаме риск да бъдем наранени, но трябва  и да сме готови да загубим контрол. Егото ни, тази малка част от нас, базирана на страх, често издига бариери и прегради пред любовта.

Страхът от загубата на контрол обикновено също се корени в детството, в ранните семейни връзки, когато родителите злоупотребяват с доверието на детето и не поставят ясни правила за поведение. Необходимостта на егото да контролира живота ни е още по-дълбока и страхът от интимност може да се прояви дори при хора, отгледани във възможно най-здравословна и хармонична среда. Изглежда, че да се изправим срещу страха е част от пътя на живота ни на тази планета. Докато в древността е било необходимо хората да се справят със страх от физическо насилие и опасности за живота, ние сме достигнали до позиция, в която от нас се иска да преодолеем духовни страхове и реална заплаха към границите на егото ни.

Повече затова защо изпитваме страх от любовта можете да прочетете в Puls.bg
.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: страхлюбов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари