Стресът води до диабет

Пушенето и алкохолът не са толкова опасни фактори, колкото антидепресантите и килограмите
Обновена: 19 яну 2015 19:36 | 19 яну 2015 19:35, Румяна Тасева
0
Стресът води до диабет
Източник: Reuters

Посттравматичното стресово разстройство при жените предразполага развитие на диабет тип 2, става ясно от публикация на сп. JAMA Psychiatry. Екипът от Харвардското висше училище по обществено здраве в Бостън, САЩ, сега намира нови доказателства за тази връзка. Според данните им една на десет американки изпадат в подобно психично състояние след травматичен инцидент в живота си и при тях развитието на метаболитното заболяване е почти два пъти по висок.

Посттравматичното стресово разстройство се наблюдава и при мъжете, но с по-ниска честота – около 10% по-малко по данни за САЩ.

Обичайни симптоми за състоянието са постоянно връщане към събитието, кошмари, тревожност, лошо хранене, западане на грижите за външния вид. Освен че е рисков фактор за развитие на диабет тип 2, разстройството предразполага и към задълбочаване на налични възпалителни процеси, невроендокринна дисфункция.

Екипът на Анджела Робърт потвърждава връзката между двете състояния и открива, че високият индекс на телесна маса (ИТМ) и приемът на антидепресанти, които се изписват при посттравматично стресово разстройство, а не толкова пушенето, храненето, консумацията на алкохол и степента на двигателна активност повишават риска от диабет тип 2 при тези жени.

Изводите си изследователите правят въз основа на 49 739 пациентски досиета от изследване, продължило над 22 години. За този период 3091 жени развиват диабет.

Още акценти от сферата на медицината можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари