Боровинките изглаждат бръчките и пазят сърцето

Богати са на витамин C и фибри
12 мар 2015 16:04, Румяна Тасева
0
Боровинките изглаждат бръчките и пазят сърцето
Източник: Reuters, архив

Боровинките са едни от най-богатите храни на биоактивни съставки според индекса за общата концентрация на хранителните вещества – ANDI (Aggregate Nutrient Density Index). Флавоноидите, витамините и минералите в тях имат силен антиоксидантен потенциал, а същевременно са нискокалорични и притежаващи приятен и уникален вкус.

Боровинките съдържат флавоноида антоцианин, който освен че придава специфичния им наситен цвят, има своята антиоксидантна тежест. Освен антоцианините, в боровинките се намират и други полифеноли със същия ефект като кверцетин, каемферол, мирицетин и хлорогенна киселина.

За своите 84 калории и 21 грама въглехидрати100 грама боровинки осигуряват 24% от дневните нужди витамин С и 36% от дневните нужди витамин К, което ги прави специална храна за подпомагане на сърдечносъдовото здраве.

В боровинките се намират още витамин В6, желязо, калций, калий, магнезий, фосфор, натрий, манган, цинк, мед, фолиева киселина, бета-каротин, фолат, холин, витамин А и витамин Е, които също носят ползотворен ефект за сърдечносъдовата система, но и за нормалното функциониране на имунната система и здравината на костите и ставите, по-специално.

Не на последно място със 100 грама боровинки се покриват 14% от дневните нужди на диетични фибри (3,6 г), които са от полза основно за добрата перисталтика на червата и борбата със запека. С тяхна помощ може да се изпитва ситост за по-дълго и съответно, да се запази фигурата в добра форма.

Повече за ползите за здравето, които боровинките носят, може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари