От кои очни заболявания най-често страдаме?

Разказва д-р Елена Мермеклиева пред Puls.bg
8 юли 2015 16:47,
0
От кои очни заболявания най-често страдаме?
Източник: Reuters, архив

Д-р Елена Мермеклиева е специалист по офталмология в УМБАЛ “Александровска”, Катедра по офталмология, МУ – София.

- Д-р Мермеклиева, кои са най-честите очни заболявания при българина?

В различните възрастови групи те са различни – в детска възраст най-чести са вродените и наследствени заболявания, както и ретинопатията на недоносеното, рефракционните аномалии, страбизма, или т. нар. „кривогледство”, и амблиопията, позната още като „мързеливо око”.

При хората на средна възраст най-чести са възпалителните заболявания и травмите, а при по-възрастните – катарактата, или т нар. „перде”, глаукомата, макулната дегенерация, диабетната ретинопатия, както и съдовите заболявания.

- На какво се дължат очните заболявания в детска възраст?

В детска възраст може би трябва да обърнем внимание на ретинопатията на недоносеното, поради увеличаващия се брой на недоносени или родени с ниско тегло бебета у нас и възможността за профилактика и лошата прогноза при липса на лечение. Заболяването се дължи на това, че ретината при тези новородени е незряла, исхемична, в резултат на което се разрастват непълноценни съдове и в крайните стадии ретината се отлепва с последваща загуба на зрението.

Среща се най-често при родените с тегло под 1500 г или преди 32-ра гестационна седмица, обикновено сред тези бебета, които са били на кислородотерапия в кувьоз. Може да се лекува с лазер - или криотерапия, интравитреални инжекции или хирургично. В България има скринингови програми, които обхващат всички рискови новородени, но все още това заболяване е сред основните причини за детска слепота.

На второ място е т. нар. „мързеливо око”, тъй като протича безсимптомно и открито навреме, също може да бъде излекувано. „Мързеливо” се нарича око, което структурно е здраво, но не вижда добре. Причините могат да бъдат различни – висока рефракционна аномалия, значителна разлика в рефракцията на двете очи, кривогледство и др. Лечението е различно в зависимост от причината – предписване на подходящи очила, корекция на страбизма, закриване на здравото око, специализирани упражнения. Като целта е да се развие максимално зрение и условия за двуочно зрение. Възрастта, до която може да се въздейства, е 7 - 8 години.

Останалата част от интервюто, свързано с очните заболявания сред българите, може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари