Следобедната дрямка - и вреди, и помага на здравето

Спането следобед може да съкрати живота
13 сеп 2015 11:21,
12
Следобедната дрямка - и вреди, и помага на здравето
Снимка: Reuters, архив

Необходимостта от следобедна дрямка далеч не е необичайно явление, но се оказва, че данните относно ползите и вредите от нея варират от удължаване до съкращаване на живота. Експерти предупреждават, че чувството на умора, която ежедневно се появява около обедните часове, може да бъде и признак за лошо здравословно състояние.

От данните на проучване, проведено от изследователи от Университета в Кеймбридж, става ясно, че сред хората, които редовно подремват след обяд за повече от час, рискът от преждевременно достигане до летален изход се повишава с 32%. Ако времето е по-дълго, дрямките се свързват с риск от развитие на респираторни заболявания.
 
Има данни и в другата крайност. Така например в резултатите на ново проучване, представени по време на Конференция на европейското дружество по кардиология, се посочва, че дрямките всъщност могат да спасят живот.
 
От данните става ясно, че нивото на кръвното налягане на хората, които спят и през деня, е с 5% по-ниско, в сравнение с тези, които не подремват след обяд. По думите на водещия изследовател от предишни проучвания става ясно, че спадът в кръвното налягане намалява риска от развитие на сърдечносъдови заболявания, както и опасността от достигане до летален изход, вследствие на подобно заболяване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Моята майка е на 80 и редовно от години спи след обед
8
0
 
17
 
! Отговори
хапка,пифка, преди 8 години
и следобедна почивка.Ама чак когато си пенсионер.А до тогава-работете деца.Чак след 50-60 години ще разберете/аз вече да/,че всичко е суета и гонене на вятъра.
7
1
 
15
 
! Отговори
Валентин преди 8 години
Скоро и за спането през нощта ще излязат разни доказателства колко е вредно. Най-полезно ще се окаже робуването за някой селски тарикат 24/7.Прочети още на: dnes.bg/health/2015/09/13/sledobednata-driamka-i-vredi-i-pomaga-na-zdraveto.276237
6
1
 
16
 
! Отговори
жоро преди 8 години
Абе те старите ора не случайно са се изказали относно следобедния сън - "По час на око!"
5
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всяко уважаващо себе си животно като се наяде и си ляга, само хората не сме така. Природа. Ингилизките мутанти що не се погледнат какви бидони са и после да дават такива заключения.
4
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Кое си требе, оно си сака" е казал шопът. Шом ти се спи, имунната система сигнализира за нужда от ремонтна дейност в тялото. Защото тя работи усилено най вече докато спим. Да сте видели животно след обяд да препуска и дивее? Всичките се излягат, само човекът блъска по 18 часа на ден.
3
4
 
55
 
! Отговори
Сиеста преди 8 години
Повечето животни спят следобед.....само хората бачкаме като роби. Задължително трябва да има следобедна дрямка......само ,че корпорациите и държавите ще губят трилиони !
2
1
 
28
 
! Отговори
ко не преди 8 години
словоръкови ***
1
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Голяма простотия сте написали