Acibadem купува "Токуда" и дял в "Сити Клиник"

"Токуда Груп" е най-голямата частна здравна структура у нас
Обновена: 21 апр 2016 16:36 | 21 апр 2016 16:22,
134
Acibadem купува "Токуда" и дял в "Сити Клиник"
Снимка: Архив Ройтерс

Турският холдинг Acibadem сe превръща в най-големия частен доставчик на здравни услуги в България, след като обяви официално, че придобива 100% от капитала на "Токуда болница София" и част от дяловете във веригата "Сити клиник".

Acibadem, заедно със своето дъщерно дружество в Македония - болницата Acibadem Sistina, обявиха, че днес са подписали споразумение за придобиването на болница "Токуда" в България и нейното дъщерно дружество "Токуда Груп", както и за едновременното сливане с водещата верига лечебни заведения "Сити Клиник".

Сделката е за купуването на 100% от групата "Токуда", докато тази със "Сити Клиник" е комбинация от закупуване на акциите на част от акционерите. Останалата част от акционерите вливат своите дялове в новото дружество. След подписването на споразуменията 76,5% от акционерния дял на новосъздадената компания ("Special Purpose Vehicle") е собственост на Acibadem, а останалите 23,5% - на някои акционери от “Сити Клиник”.

"Сити Клиник" е водеща верига от лечебни заведения, създадена през 2010 година, която предоставя здравни услуги на територията на София, Варна и Бургас. Групата се състои от 3 болници и 3 медицински центъра, като в нея е единствената болница в България, акредитирана от Joint Commission International (JCI).

След откриването на новия онкологичен център "Сити Клиник" се превръща в лидер в лечението на сърдечно-съдови и онкологични заболявания. Сърдечно-съдовият център на "Сити Клиник" е университетска болница към два от най-големите медицински университета в България, обединявайки високото качество на медицинските услуги с развойна и академична дейност.

"Токуда Груп" е най-голямата частна здравна структура в България, която включва 550 болнични легла, медицински център, център за клинични проучвания, аптека и хоспис, разположени на едно място в София. Лечебното заведение отваря врати през 2006 година като първата частна болница, сто процентова собственост на японски инвеститор. Общата площ на болничната база е 52 000 кв. м., като в нея се предоставя комплексно лечение в почти всички медицински специалности. Болницата разполага с 30 отделения и 22 операционни зали.

Очаква се сключването на двете сделки да доведе до създаването на най-големия частен доставчик на здравни услуги в България и да го превърнe във водеща здравна институция в Централна и Източна Европа.

След сливането здравната група ще продължи функционирането си под името "Аджъбадем Сити Клиник".

"Сделката е в съответствие със стратегията на "Аджъбадем", която се фокусира върху развиващите се ключови пазари в Централна и Източна Европа и балканския регион. Осъзнавайки нуждата от качествено и високотехнологично здравно обслужване, за "Аджъбадем" сделката е наистина значима. Световно познатата марка „Аджъбадем“ има добре развити клинични процеси, прецизно управление и оперативен подход. Забележително е, че с обединението на четирите болници, България ще се превърне във водеща страна в региона, в която се предлага най-висок клас здравна грижа", казва Мехмет Али Айдънлар, председател на УС и изпълнителен директор на Acibadem.

"Д-р Токуда е изключително горд от факта, че болница „Токуда“ има сериозен принос в развитието на българското здравеопазване още с откриването си преди 10 години. Успехът на „Аджъбадем“ и утвърдената репутация на групата ще гарантират на лечебното заведение водеща роля в осигуряването на най-високите международни стандарти в грижата за пациентите“, казва Артър Стърн, представител на Тokushukai Medical Group.

"Тази сделка е високо признание за огромните усилия на лекарите, медицинските сестри и здравните специалисти от „Сити Клиник“, които работят отдадено в интерес на пациентите. Ние заедно ще продължаваме да гарантираме висок стандарт и качество на здравните услуги в синергия с „Аджъбадем", коментира Илиан Григоров, изпълнителен директор на Сити Клиник.

След сделката легловата база на Acibadem в световен мащаб ще се увеличи и ще достигне близо 3500 легла, разпределени в 22 болници, в 3 държави. Очаква се сделката да се финализира до три месеца след необходимите одобрения и изпълнението на договорените условия.

Acibadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. е водеща частна здравна структура за диагностика и лечение в Турция, създадена през 1991 г. Тя има 18 многопрофилни болници (една, от които се намира в Македония, и друга административно управлявана в Ирак), 13 медицински центъра икомпании с допълващи медицински дейности. За групата  работят повече от 18 000 служители и 3100 лекари.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още по темата: ТокудаСити Клиник
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
4
 
! Отговори
Българин от Германия преди 8 години
Какво само се джавкате едни на други - русофили и русофоби, какво има общо с темата ?Лошото е, че здравни заведения в България се купуват от чужденци, без значение дали са турци, руснаци или други. Ние сме в ЕС но не инвестираме в чужбина, изключение е Цветан Василев със стъкларския завод в Сърбия. Но БГ-мафията унищожи биснеса на Василев.Бих се радвал, ако способни Българи купиха Текуда, за жалост няма такива. Защо ли ?
34
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ТурчинаТи обаче или си про...ст или си глу...ав ,кой ти е казал ,че н икъде го няма ?Май не можеш да разбереш иронията във по-долния ми коментар?Пък при нас в 20 000 Айтос има две денонощни аптеки.
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 100 %Така наречената партия не е партия предполагам се сещаш защо?
32
1
 
1
 
! Отговори
Турчина преди 8 години
До 71Какво стана бре нали никъде в света нямаше такова нещо то се оказа че и в Бг то имало. Много ясно че 20 милионния Истанбул няма да го обслужва само една аптека 24 часа те са го сметнали къде и колко аптеки да са отворени
31
1
 
2
 
! Отговори
101 преди 8 години
Не се притеснявайте ще е поредната фалирала болница,голям майтап ще пада.
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ТурчинаЕ й ?в България пък си има ПОСТОЯННО дежурни аптеки и се знаят,не като ти потрябва деж.аптека да се чудиш коя е днес и да обикаляш като ненормален.Ама то се иска малко мозък да се позамислиш.Няма к'во да питам гугъл,а ти помисли, това удобно ли е за хората който имат нужда?Не ми отговаряй.
29
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен64''Има си интернет всеки който пише тук.Мин.заплата в Русия - 118 ?Мин.заплата в България - 210 ?Мин.заплата в Турция - 424 ?"Като заговори за интернет ти що не прочете колко е БВП на човек от населението и тогава да коментираш?Нали знаеш кое основното мерило за благосъстоянието на една държава?Не ми отговаряй въпроса е риторичен,виждам че си много бос.
28
4
 
1
 
! Отговори
Турчина преди 8 години
До 61Никъде в света може да няма, но в Турция има аптеките се редуват всеки ден друга аптек бачка 24 часа. И това е от много години насам питай чичо Гугъл преди да пишеш глупости и не се излагай
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ТЪЙ ЩЕ Е ТОГАЗ СЕ ПИШЕ СЪС "З"
26
0
 
2
 
! Отговори
тъй няма да е то преди 8 години
До ТЪЙ ЩЕ Е ТОНа поносими цени отровни ***.
25
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има си интернет всеки който пише тук.Мин.заплата в Русия - 118 ?Мин.заплата в България - 210 ?Мин.заплата в Турция - 424 ?Нищо против Русия но фактите са си факти.Айде лека!
24
1
 
6
 
! Отговори
обиден преди 8 години
До до 55Ми много ги "обиждаха"техните братя,затова се върнаха като на......и
23
3
 
5
 
! Отговори
феса преди 8 години
До ТурчинаХа ха ха смях ми те са достигнали нечувани висоти:"имат дежурни аптеки които 24 часа са отворени"Никъде другаде по света нямат дежурни аптеки които са по 24часа отворени.
22
5
 
10
 
! Отговори
Турчина преди 8 години
Имам роднина в Турция старша сестра която взема 5000 лири което се равнява на 3500 лв а за докторите няма кво да говорим заплатите им по нищо не отстъпват на европейските за това нямат проблем с теча на мед сестри и лекари както тука. И не на последно всички лекарства за раковоболни са безплатни и имат дежурни аптеки които 24 часа са отворени
21
3
 
5
 
! Отговори
ха сега де преди 8 години
"какво здравеопазване очаквате от ментално увредени индивиди, на които най-голямото откритие е ибрика!"Има и още две фундаментални турски открития които са признати дори от ООН,рушвета и геноцида!!!
20
0
 
8
 
! Отговори
споносорство преди 8 години
Впрочем Аджъбадем са един от спонсорите на "Левски" и доскоро бяха спонсор и на ЦСКА (преди да ги пратят във В-групата). Всички контузени играчи на двата отбора бяха пращани да се лекуват в Турция. Преди около 3 години заради спонсорството на турската болница играчи на Левски и ЦСКА дори участваха заедно в благотоворителен мач за деца с епилепсия.
19
4
 
8
 
! Отговори
богат фес преди 8 години
"ДОБРЕ ПРОЧЕТЕТЕ ЗА ДА ВИ СТАНЕ ЯСНО ЗА КАКВА МИЗЕРИЯ СТАВА ДУМА ! РУСОФИЛИТЕ МАРШ В РУСИЯ"За ква мизерия ми говориш бе ***,излез от миризливото си село и ела да видиш какво става лятото,да видиш "бедните "руснаци как купуват и как живеят,щото "нямат",***.
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На Балканите Турция има най много инвестиции в Румъния и Македония. След това в България.
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От японски инвеститори на турски инвеститори. Това се казва прогрес.
16
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Повечето турски медици са завършили в САЩ. Българите (особено онко-болните) предпочитат Турция защото нивото е както на Запад но е по евтино. Наличието на турска болница е добре само да не назначават нашите шарлатани които "оперират" на два места едновременно и точат касата.