Туберкулоза във Велико Търново. Местните – стресирани!

Вижте трите важни аспекта за борба с "жълтата гостенка"
27 сеп 2017 08:45, Петя Славова
8

2713 гледания   |  Още видео

Повече от един случай на туберкулоза във Велико Търново притесни местните жители. "Необходима е широка диспансерна мрежа, в която лекарите да търсят активно пациенти", алармира председателят на Националната асоциация за профилактика на белодробните заболявания, пулмологът д-р София Ангелова.

В "България сутрин" тя изброи три важни аспекти в борбата с туберкулозата:

"Ние лекарите трябва в диференциално диагностичен аспект да мислим за туберкулозата, за да можем да я изключваме. Трябва да научим хората навреме да търсят помощ от специалистите. Много важна също е организацията на диагностиката и лечението на заболяването", категорична бе д-р Ангелова.

Пулмологът се върна назад в миналото, когато е била изградена диспансерна мрежа в България. Тогава флуорографи са обикаляли градове и села, като задължавали хората да си правят изследвания за белодробни болести.

"Глобявани бяха онези, които не отиваха на профилактични прегледи. С флуорографските изследвания се откриваха както туберкулозата, така и ракът на белия дроб", обясни д-р София Ангелова пред Bulgaria ON AIR.

Специалистът по белодробни и вътрешни болести се обърна към аудиторията на телевизията и посъветва хората да търсят навреме специалист.

"Моя пациентка кашляла една година, като взимала всякакви сиропи от аптеката. Колеги й казвали да пие това и онова. Изпратих я да направи рентгенова снимка и ми се обади плачеща, че й открили туберкулоза", разказа д-р Ангелова.

И продължи, че в последствие съпругът й също бил заразен с болестта. Днес семейството е излекувано, но, алармира специалистът, когато премине острият период, тези хора трябва да бъдат проверявани!


8
Още от
Напиши коментар Коментари

10 изненадващи употреби на розовата вода
10 изненадващи употреби на розовата вода

10 изненадващи употреби на розовата вода

Маникюр котешко око (галерия)
Маникюр котешко око (галерия)

Маникюр котешко око (галерия)