Туберкулоза във Велико Търново. Местните – стресирани!

Вижте трите важни аспекта за борба с "жълтата гостенка"
27 сеп 2017 08:45, Петя Славова
8

2911 гледания   |  Още видео

Повече от един случай на туберкулоза във Велико Търново притесни местните жители. "Необходима е широка диспансерна мрежа, в която лекарите да търсят активно пациенти", алармира председателят на Националната асоциация за профилактика на белодробните заболявания, пулмологът д-р София Ангелова.

В "България сутрин" тя изброи три важни аспекти в борбата с туберкулозата:

"Ние лекарите трябва в диференциално диагностичен аспект да мислим за туберкулозата, за да можем да я изключваме. Трябва да научим хората навреме да търсят помощ от специалистите. Много важна също е организацията на диагностиката и лечението на заболяването", категорична бе д-р Ангелова.

Пулмологът се върна назад в миналото, когато е била изградена диспансерна мрежа в България. Тогава флуорографи са обикаляли градове и села, като задължавали хората да си правят изследвания за белодробни болести.

"Глобявани бяха онези, които не отиваха на профилактични прегледи. С флуорографските изследвания се откриваха както туберкулозата, така и ракът на белия дроб", обясни д-р София Ангелова пред Bulgaria ON AIR.

Специалистът по белодробни и вътрешни болести се обърна към аудиторията на телевизията и посъветва хората да търсят навреме специалист.

"Моя пациентка кашляла една година, като взимала всякакви сиропи от аптеката. Колеги й казвали да пие това и онова. Изпратих я да направи рентгенова снимка и ми се обади плачеща, че й открили туберкулоза", разказа д-р Ангелова.

И продължи, че в последствие съпругът й също бил заразен с болестта. Днес семейството е излекувано, но, алармира специалистът, когато премине острият период, тези хора трябва да бъдат проверявани!


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

5 грешки в прическата, които ви правят по-стари
5 грешки в прическата, които ви правят по-стари

5 грешки в прическата, които ви правят по-стари

Как тютюнопушенето ускорява процеса на стареене
Как тютюнопушенето ускорява процеса на стареене

Как тютюнопушенето ускорява процеса на стареене