10 фактора, вредящи на сърцето

Не можете да спите през нощта
3
10 фактора, вредящи на сърцето
Снимка: istock

Сърцето е основният мотор на нашия организъм. То не спира да работи, понася всякакви сътресения и се влияе от всяка малка промяна или стресов фактор, който може да влоши неговите жизненоважни функции.

Здравето на сърцето и кръвоносните съдове може да се наруши от различни фактори като наднормено тегло, наследствена обремененост, тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, лошо хранене.

Но има и някои неподозирани и изненадващи фактори в ежедневието ни, които могат да повишат риска от поява на проблеми със сърдечносъдовата система.

Вие сте самотни

Изследване на учени от Университета в Йорк са открили, че хората, които се чувстват самотни, имат с до 29% по-висок риск от поява на сърдечносъдови заболявания и 32% по-висок риск от инфаркт.

Социалните и интимни връзки подобряват здравето на сърцето и допринасят за неговото дълголетие.

Не се грижите за зъбите и венците

Съществува пряка връзка между здравето на устната кухина и сърцето. Възпалителните заболявания на венците, пародонтозата, влошеното кореново състояние на зъбите оказват опасно вредно влияние върху сърцето, но и върху костите, ставите, мозъка, очите. Денталното здраве е много важно и не трябва да се неглижира.

Имали сте усложнения при бременност

Според редица изследвания, усложнения по време на бременност като прееклампсия, гестационен диабет, спонтанен аборт и високо кръвно налягане могат да повишат риска от сърдечносъдови заболявания в бъдеще, пише prevention.com.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари