10 растителни източника на протеини, полезни за здравето

Хапвайте боб
12 май 2020 23:00, Михаела Лазарова
2
10 растителни източника на протеини, полезни за здравето
Снимка: Istock

За най-добри източници на протеини се считат месото, животинските и млечните продукти. Това е така, защото в тях се съдържа пълният спектър на протеини, източници на всички необходими аминокиселини за човешкия организъм. Аминокиселините изграждат вериги от протеини. Докато тялото ни може да синтезира някои от тях, 9 са незаменими и не могат да бъдат синтезирани, затова трябва да бъдат набавяни чрез храната.

Растителните източници на протеини се считат за недостатъчни, защото не съдържат цялата палитра аминокиселини, което ги прави недостатъчен източник на важните макроелементи. Ако сте вегетарианец или веган това би било проблем за вас в здравословен план.

Как тогава да си набавите необходимите протеини и аминокиселини?

Все пак има някои растителни източници на протеини, които изпъкват пред останалите, защото в състава си съдържат по-големи количества аминокиселини.

Кои са те, вижте в следващите редове.

Хумус

Хумусът е превъзходна разядка от индийската и близкоизточната кухня. Приготвя се от тахан и нахут под формата на гладка паста. Може да се гарнира с подправки, маслини, зеленчуци. Невероятно вкусният хумус е източник на протеини, омега-3 мастни киселини, минерали и фибри.

Фъстъчено масло

Фъстъченото масло е много полезно. В 2-3 супени лъжици фъстъчено масло се съдържат приблизително 10 грама чист протеин. Мазнините в него също са много полезни и важни за храносмилането и добрия метаболизъм. 

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Pf преди 3 години
Един килограм от изброените глезотийки ще ми излезе колкото 5 кила мръвка в която ще има повече протеини.
1
0
 
2
 
! Отговори
Спирулина преди 3 години
Само русалките вегани ядат разни водорасли.