Цената на тока се увеличава, но не от април

Шефът на ДКЕВР: Да бъдат ревизирани правилата за отчитане на електромерите
Обновена: 28 яну 2015 14:08 | 28 яну 2015 11:24, Надежда Бочева
22
Цената на тока се увеличава, но не от април
Снимка: Ройтерс

Увеличението на цената на електроенергията е неизбежно, но няма да се случи от април, тъй като няма как да е добре аргументирано. Това каза пред БНТ председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодорова.

„Ние знаем, че всички дружества в сектора губят. Не само НЕК, никой не е в добро състояние, включително контрагентите на енергийните дружества. В момента не бихме могли да направим действително аргументирано предложение за това на кого – колко. Когато имаме в края на март одитираните финансови отчети на дружествата и предложенията им, може да се направи добър анализ какви да са следващите стъпки“, каза Тодорова.

Тя отказа да даде прогноза с колко ще се увеличи цената от юли с аргумента „много е далеч юли, да не стресираме потребителите“.

Сега всяко число би било спекулация, защото законови промени и резултатите от преговорите (с американските централи - бел. ред.) също ще повлияят, обясни председателят на ДКЕВР.

По повод казуса с двойните фактури на Енерго-Про тя съобщи, че ДКЕВР е изискала от ЕРП-тата графиците за отчитане на електромерите и жалбите от потребители, които не са доволни от сметките си. Светла Тодорова отчете, че действително проблемът с издаването на две фактури с падеж в един и същи ден може да е софтуерен, както твърди електроразпределителното дружество. Тя обаче не се ангажира с категоричен отговор дали ще има глоби.

„Правилата за измерване трябва да бъдат ревизирани. Прекалено стриктните правила водят до непредвидени проблеми. Например потребителите не знаят в кой ден и период ще е отчетът. Когато се струпат празници, отчетниците трябва да работят извънредно и да им се заплаща по тарифи за празнични дни – това са допълнителни разходи на дружеството“, поясни Светла Тодорова.

В ДКЕВР по думите й имало жалби срещу ЕРП-тата от най-различно естество, но обикновено потребителите оспорвали сметките. На въпрос дали има санкции за тези случаи тя обясни, че когато една процедура след жалба се реши в полза на потребителя, се дават указания на дружеството какво да направи. Само ако то не изпълни указанията, се налагат санкции, но това обикновено не се случва.

По повод обвиненията, отправени от Драгомир Стойнев, че председателят на ДКЕВР не е разписвала наказателни постановления срещу електроразпределителните дружества, Светла Тодорова заяви, че става въпрос за извършени одити миналата година и открити нарушения. Тя отрече твърденията на Стойнев.

“Установените нарушения, за които са изготвени актове, са 1800. Те не могат да бъдат нито подготвени, нито прочетени от мен, нито подписани за ден или два”, каза председателят на ДКЕВР. И добави, че първите наказателни постановления е подписала на 8 декември, до момента са приключени преписките по около 1230 акта, всяко наказателно постановление е за 20 000 лв. Според нея около месец ще отнеме работата по останалите преписки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: ДКЕВР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чудя се докога ще търпим това издевателство. То калпав матриал, калпав, но толкоз вече е прекалено.
15
3
 
13
 
! Отговори
detelina преди 9 години
Цената на тока се увеличава, но не от априлА,заплатите -КОГА!?
14
5
 
14
 
! Отговори
И аз да кажа! преди 9 години
Много съм доволен от ДКЕВР, от Президента, от Правителствата тия години, от Полицията, от БДЖ, от Общината в която живея... Заслужават си на 100% заплата която им плащам!Чувствам се сигурен, стабилен и спокоен за бъдещето си, на мен и моето семейство. Благодаря ти Българска държавна машино, поклон :)
13
2
 
33
 
! Отговори
Parcuc преди 9 години
От НЕК откраднаха 2-3млрд лв и няма отговорен, няма хора в затвора. От КТБ откраднаха още толкова, няма отговорен, няма хора в затвора. Оная бедна баба откраднала една бучка сирене - най-големия престъпник. Абе хора няма ли да поискаме отговорност да поеме някой най-накрая ? Колко още трябва да оскотеем за сметка на шайка престъпници, че да ни избие бурмата ??? Няма да ни спаси ЕС не се надявайте, сами трябва да се извадим от тинята !
12
3
 
10
 
! Отговори
ДА да преди 9 години
От тук натам трябва да позволим увеличаване на цените само ако реално се направи конкуренцията на пазара на електроенергия! Ако мога да избирам от ЕВН или ЕОН да се купувам ток ще се съглася с предложенията им донякъде ;)
11
2
 
19
 
! Отговори
Абонат преди 9 години
Таковаме ви майката, но не там, където си мислите!
10
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДКЕВР работи срещу народа, продажници.
9
3
 
23
 
! Отговори
Енергетик преди 9 години
На какво основание се увеличава цената натока след като енергоносителите главоломно падат надолу? На какво основание?
8
4
 
32
 
! Отговори
Онзи пак! преди 9 години
Всички биле на загуба а вземат 5 цифрени заплати и изнасят 7 цифрени суми навън?ДКЕВР е *** на НЕК и ЕРП-тата , НЕК е мафия а ЕРП-тата измамници и лицемери ;)
7
2
 
21
 
! Отговори
Мазен депутат преди 9 години
Ако престанете да се храните, ще имате достатъчно, за да си платите част от тока и парното.Стига сте ревали!Перките и соларните панели вече работят по 36 часа в денонощието.Пък и за Хамериканските Марици трябва да плащате.
6
2
 
14
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 9 години
високата цена на тока е показател че жизнения стандарт на българина е висок.
5
2
 
17
 
! Отговори
Фалирал ГРЪК преди 9 години
Ало отличниците на ЕС колко % от заплатата ви е тока????
4
2
 
15
 
! Отговори
Беден грък преди 9 години
Платихте ли си тока?
3
3
 
25
 
! Отговори
Онзи! преди 9 години
Не можели да се аргументират защо да се увеличи цената но било неизбежно :)Папагалите вярват на такива глупости ..
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Седете си в къщи!
1
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Честито на гласувалите за седерастката помия.

Спонсорирани публикации