"Без будилник": Поколенията X, Y и Z. Разпознахте ли се?

Кои са силните и слабите им страни в офиса
Обновена: 16 мар 2017 16:08 | 16 мар 2017 15:46, Анисия Иванова
26
"Без будилник": Поколенията X, Y и Z. Разпознахте ли се?
Снимка: Reuters, архив

Корените на теорията за поколенията X, Y, Z идват от Америка. Как различните поколения се справят с предизвикателствата в живота и работата, кои са силните и слабите им страни? Днешното издание на "Без будилник" ще посветим именно на особеностите на тези три поколения и на това какво могат да очакват работодателите от тях.

Всяко едно от поколенията има силни и слаби страни по отношение на работата си. Затова сполучливата комбинация от тези поколения в бизнеса може да роди екип, в който да има обмен на опит, знание, реакция и да се получи нещо много работещо, обясни пред Dnes.bg експертът Ели Тончева, управител на консултантска фирма.

Примерно поколението на родените през 60-те години. Това са хора, израснали през социализма, свикнали на дисциплина, при тях чувството за отговорност е силно развито. Те обичат правилата, да бъдат похвалени, когато са свършили работата. За тях заплатата като че ли не е от толкова голямо значение, колкото похвалата и добре свършената работа. На тях може да се разчита. Недостатък при тях е, че не са особено гъвкави и креативни. Неприятно им е, ако трябва да учат нови неща, не са динамични, допълни тя.

Хората от поколение X са родени в периода между 60-те и 80-те години на миналия век и техният мироглед бива оформен от глобални политически събития, настъпили по време на тяхната младост. Събития като Виетнамската война, падането на Берлинската стена, краят на Студената война, ерата на правителството на Маргарет Тачър и други, които са помогнали за оформяне на културата и възпитанието им.

По думите на Ели Тончева следващото поколение – Y, обича да му се възлагат задачи, но не и ако трябва да се вмести в темпото на работодателите, биха искали да работят със свои срокове и да са по-гъвкави. За тях работата в дадена фирма няма дългосрочна перспектива, а значение има заплащането.

Групата на поколението Y обхваща хората, родени през 80-те години на миналия век до 1995 г. Те не признават старшинството, опита, квалификацията. Вярват, че им се полага работа с висок статус и много свободно време, без да полагат много усилия. Работят, за да се забавляват.

Тяхното съзнание е оформено от технологичната революция, която възникна по време на тяхната младост. Оборудвани с най-новите технологии, представителите на това поколение са в мрежата 365 дни в годината.

Те имат общи черти със следващото поколение – Z. От всички три поколения те като че ли са най-малко лоялни към работодателите, смята експертът.

С последната буква от латиницата - Z, обозначават родените между 1995 и 2009 г.  Това поколение дори не си спомня времето, когато е нямало технологии. Според Тончева големият проблем на последните е, че те са изключително визуални, при тях информацията трябва да е визуално представена, те предпочитат текста на екран. Пишат много грозно на ръка, почти всичко при тях се пише на таблет, смартфон.

Z искат нещата да се случват много бързо, изключително материални са, куца им комуникацията очи в очи и  винаги са готови за дистанционна работа.

"За тях технологиите са продължение на ръцете им, обработват много информация много динамично. При тях има два основни недостатъка – единият е, че не вникват в съдържанието, освен ако не е добре онагледено. Например, ако им изпратим текст, задължително трябва да сложим болд, линк или картинка, за да се заинтересуват. Текст без украса ще го изчете само човекът, роден през 60-те години", обясни още Ели Тончева.

В училище поколението Z по никакъв начин не може да бъдe атакувано с текст или аудиоинформация. За да научат нещо, урокът трябва да е визуален и свързан с действие от тяхна страна. И тъй като са родени във века на технологиите, това са хора, които са изключително нетърпеливи. При тях опасността е, че могат да вземат бързо много необмислени решения, допълни тя.

Според нея българският работодател трябва да се подготви за особеностите на тези 3 поколения, да е достатъчно толерантен към техните характеристики и да използва умно предимствата на всяко едно от тях.

По-младите поколения – Y и Z, могат да дадат страхотни креативни идеи. За по-монотонната работа, която трябва да се изпипа в детайли, да се видят и най-малките грешки, може да разчита на поколението X. Истината е, че най-младите, които не са опорочени от скучното ежедневие, могат да дадат нестандартните идеи. В очите на работодателите това е свежата кръв на бизнеса, убедена е Ели Тончева.

А вие разпознахте ли се в тези характеристики?


26
Още от
Напиши коментар Коментари
21
0
 
5
 
! Отговори
цък преди 10 месеца
Хем не можело да се задържат на работа, хем били идеални за работодателя заради нестандартните си идеи. Нещо аз ли съм *** или нещо не се връзва. Кой ще реализира тези нестандартни идеи? И аз мога да хвърлям кьорфишеци произволно, ама трябва и някой да ги прави. Апропо аз съм от поколението X ама ако си мислите, че ми се седи в офис, сте се объркали. А че новото поколение ползва калкулатор и когато погрешка натисне друг бутон, от резултата не може да прецени, че е направил/а това, това е факт!
20
0
 
6
 
! Отговори
Плавник преди 11 месеца
Аз не се разпознах, но се зачудих как ще кръстим поколението на родените между 2010 и 2024? Английската азбука свърши.
19
1
 
4
 
! Отговори
Иван Пешев преди 11 месеца
Абсолютна простотия, желанието на разни коментатори и анализатори от САЩ да вкарат хората в някакви категории си е тяхна работа, нащето общество е с различна история и тези категории не важат за нас. Аман от тези тъпотии. Чудим се как да оправдаем мързела и неврозите на по-младите поколения, то не бяха деца индиго то не бяха дрги простотии.
18
0
 
4
 
! Отговори
dp преди 11 месеца
Гледам някои от постващите са се засегнали от обобщаващите приказки в статията.

Ми не трябва, обобщения като това в най-добрия случай описват средностатистическия човек.

Хората носещи развитието на гърба си - тези, които правят нови неща, последните 30-40 години тия нови неща са предимно в електрониката и програмирането - вървят пред "времето", докато не умрат или осенилеят имат постоянна, огромна преднина пред масите за които става дума в статията.
17
0
 
7
 
! Отговори
123 преди 11 месеца
Да ок ще стоя за 750 лв в някаква фирма, където всичко е безумно, а няма да отида за 1750 в друга фирма, където ще имам лична и финансова свобода. Няма да изляза на квартира , ще живея с мама и тате, защото младите трябва да ги вълнува общото благо. Как пък не. Кой ще е тоя безумен дето ще седи зарадо благото на фирмата, като му се предлага повече... лоялност има когато си конкурентноспособен. 1000 + лв е повишение, което в една малка фирма няма. Животът струва пари, драги ми Смехурко.
16
0
 
16
 
! Отговори
АйТиТо преди 11 месеца
Познавам ги аз тия поколения:
X - поколението пишеше на машинен код, асемблер и от части C и Pascal и не знаеше какво е Windows, но слушаше Doors.
Y - поколението пишеше обектноориентирано на C++ и SQL, заговори се за интернет и HTML3
и дойде Z поколението и се почна : flash, C#, Perl, Python, HTML5 и се оказа, че колкото и мощни компютри да се изобретят, все им е малка мощността, а паметта никога не стига.
15
0
 
9
 
! Отговори
светнат преди 11 месеца
До: ДО 11 Интелектуалец

Изказването ти е малоумно. Аз лично завърших ВМЕИ ( сегашен ТУ ) през 1987 година. С часове не сме излизали от изчислителния център да пишем и тестваме програми. Вярно е, че пишехме програмите на перфокарти, но по същество работата е същата.
14
0
 
21
 
! Отговори
до 14 преди 11 месеца
Компютърни инженери (включително и в България), умнико, има от много време. Кой мислиш е проектирал компютрите Правец, които се появиха в началото на 80-те? Дори дизайнът им да е краден (какъвто всъщност са), нали някой трябва да направи производствения дизайн? Някога имаше изчислителни центрове, където имаше компютри и инженери. Компютърът, умнико, го няма от 15 години. Това, че ти си роден преди 15 г. не означава, че светът започва с теб.
13
0
 
20
 
! Отговори
Стефан преди 11 месеца
До 14 - ''до 11 интелектуалец'': Нямаш представа в колко голяма грешка си относно възникването на професията ''компютърен инженер''. Хайде първо прочети малко и тогава се изхвърляй. Давам ти жокер - космическите кораби не се управляват със сметало. А щом има компютър, значи преди него е имало компютърен инженер, който го е създал.
12
46
 
1
 
! Отговори
ДО 11 Интелектуалец преди 11 месеца
Брато ,
Ти изби рибата , Къртиш Мифки - на 57 години КОМПЮТЪРЕН ИНЖЕНЕР .
Кога завърши тази специалност ?
Компа го има от 15 години .Дедо ти е сигурно завещал Правец с перфорирани флашки . Умори ме от смях .Докато има такива дъртаци живи като теб няма да се оправим .
11
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
поколението Х изнесе и продължава да изнася на плещите си висчки. Поклон.
10
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Интелектуалец:
Ти си очевидното изключение от изключително бледото ти поколение. Хората от твоето поколение са доживот обременени от културата на социалистическото общество и след почти 30 години на преход и поазарна икономика все още не могат(и никога няма) да се напаснат.
Много ме притеснява обаче новото поколение- Z. Нямат почти никаква мотивация, нито да учат нито да работят. Хубавото е, че са най-възприемчиви и имат огромен потенциал.
9
6
 
44
 
! Отговори
Интелектуалец преди 11 месеца
По-*** статия не бях чел отдавна. Аз съм на 57 години, компютърен инженер и се занимавам с информационни технологии още от времето, когато авторката е ходила права под масата...Никое от изброените поколения не може да ми стъпи на малкото пръстче.
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Новото поколение са ги направили на пълните мързели в тая статия.
7
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Накратко като с автомобилите-колкото по0късна година на производство толкова по скапани и ненадеждни,но за сметка на това претенциозни и пълни с боклучава електроника правена в Китай
6
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Поколение БСПендел - облъчени картофени глави, работещи кражби и скатавка.
5
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
- Дядo, дядо виж - вълшебник!
- Това не е вълшебник бе дядовото, това е педеpаcт. Едно време какви педеpаcти имаше ехе-е - вълшебници!
4
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Поколение гербер! Пълен недоум
3
10
 
9
 
! Отговори
Анонимко преди 11 месеца
Y и Z са все пак поколенията на бъбдещето. Не трябва да ги променяме, трябва да се адаптираме! Факт е, че искат информацията на мига - замисляли ли сте се някога да търсите нещо на 2 страница в гугъл? Не, точно затова - ако не го намериш веднага, не търсиш правилно.
2
11
 
19
 
! Отговори
пенсионер преди 11 месеца
От младите *** за зеле не става! Какви млади бяхме едно времее еееехееее, работливи, здрави, интелигентни, а сега... Никакви.