В Мадагаскар: Там, където електричеството е лукс

Годишно се произвеждат 417 мегавата за цялата страна
19 окт 2019 16:27, Елка Василева
18
В Мадагаскар: Там, където електричеството е лукс
Снимка: архив, Reuters

Една забравена лоена свещ и за няколко минути Раймон Ракотондрасоа загубил всичко, а къщата му била опустошена от пожар. Лишени от електричество, малгашите (основното население на Мадагаскар - бел.ред.) все още използват петролни лампи или свещи за осветление, излагайки на риск живота си, информира Франс прес.

Това се случило през август. "Оставих запалена свещ на нощното шкафче, тя падна и изгори всичките ми дрехи, след това огънят се разпространи на целия първи етаж" на глинена къща със сламен покрив, спомня си този пенсиониран строителен работник.

"Ако това се беше случило, докато спя, можех да изгубя живота си там", въздиша 70-годишният Раймон Ракотондрасоа.

И той като останалите жители на село Амбохимасиндрай, на 20 километра северно от столицата Антананариво, чака от 19 години къщата му да бъде електрифицирана.

В Мадагаскар, много беден остров в Индийския океан, "сегашната ситуация с достъпа до електричество е катастрофална", признава генералният директор в министерство на енергетиката Андри Рамаросон.

Очаквайки положителен отговор от най-голямата държавна електрическа компания - Жирама (Jirama) , жителите използват подръчни средства за осветление.

Друга жителка на селото, Луиз Расоахелиниво, шивачка на 70 години, предпочита да използва петролните лампи, защото са по-икономични. "Харча по две свещи на ден, а с петрола един литър ми стига за месец".

Една свещ струва между 6 и 12 евроцента спрямо 50 евроцента за литър петрол в страна, в която две трети от населението живее с по-малко от 1,8 евро на ден.

"Жирама е оператор, така че се ръководи от разходи и загуби и, според него, да се инвестира в това малко село би било загуба", обяснява Андри Рамаросон.

Мадагаскар произвежда годишно 417 мегавата електричество за цялата територия на страната, а за 73 процента от тях се използва гориво. "Това е производство, което струва скъпо", подчертава генералният директор на компанията.

Решение би било да се построи ВЕЦ, като се има предвид, че сега действащите са от времето на френската колонизация. Това обаче е дълъг и скъпоструващ проект , между "три и четири години" проучвания и и между "три и седем" години за строителството, отбелязва Рамарасон.

Той добавя, че тъй като мандатът на президента на страната е пет години, никой ръководител не е иска да инвестира в строителство, тъй като има риск да не успее да открие официално завършените обекти.

Мадагаскар се сблъсква и с проблема с електроразпределението. Страната разполага в момента с 400 километра мрежи с високо напрежение и 1000 километра със средно напрежение. Една мрежова сисатема, която изобщо не била развивана през последните поне 40 години.

За да разреши проблема, министерство на енергетиката обеща да "построи през следващите пет години поне 1000 километра електпропроводи, по които да минава от 15 до 50 процента от електрозахранването на страната".

Финансирането обаче тепърва трябва да бъде намерено. Жирама е натрупала дългове към доставчиците, които според Световната банка са на стойност 400 милиона евро и е отчела загуба от близо 75 милиона евро.
 

/БТА/

 


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
32
 
! Отговори
Скептик преди 1 година
В България електричество колкото искаш, стига баба ти да ти плаща сметките.
15
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ,,Теслите'' как ги зареждат там? или карат само на водород.
14
0
 
36
 
! Отговори
Чеко преди 1 година
ХуБу де - в Българията като има електричество, цъфна , процъфтя и прецъфтя и направо погрозня. Много простотия, много нещо. Нищо общо няма между България и Мадагаскар. Там климата е такъв, че няма нужда от електричество - вечно лято. В България температурен диапазон между : -25 и +45. Седемдесет градуса диапазон както в Сахара. Ако малгаша дойде в България няма да оцелее и една секунда. Поздрави от Малдивите.
13
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С такива цени и тук е лукс...
12
2
 
37
 
! Отговори
дфг преди 1 година
Чувал съм , че това е една много живописна страна с хубав климати все още неналазена отцивилизацията., хората са бедни, но по тази причина са и дружелюбни и не са алчни. Дори мюсюлмански мисионери не са ги налазили да им мътят главите. Изобщо - идилия. Докога ли... След тази статия например .. до след по-кратко..
11
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия откакто са се освободили от лютото колониално робство не са си мръднали пръста да направят нещо, само танци и песни, каквото е останало гадните колониални екслоататори това имат и днес. Вече 40 години чакат някой да дойде и да свърши тяхната работа.
10
0
 
38
 
! Отговори
боли ме швепса преди 1 година
Комунизмът беше електрификация плюс съветска власт.На Запад беше само електрификацията ,а тук няма нищо.Иван Костов е виновен .
9
3
 
39
 
! Отговори
ГЕОРГИ ЛАМБУРОВ преди 1 година
МНОГО ВИДЕО-КЛИПОВЕ СЪМ ИЗГЛЕДАЛ ЗА МАДАГАСКАР

ХОРАТА БЕДНИ, ГЛЕДАТ ОРИЗ И ЖИВЕЯТ В ТУХЛЕНИ ДВУЕТАЖНИ И ДВУСКАТНИ КЪЩИЧКИ, ЖИВИ ДА ГИ ОРЕВЕШ

НО ИМАТ МНОГО ДЕЦА, ЖИЗНЕНИ , ВЕСЕЛИ И ИГРИВИ

А ТОЧНО ТОВА ПОСЛЕДНОТО НИЕ БЪЛГАРИТЕ ВЕЧЕ НЯМАМЕ
ЗА ДА БЪДЕ КРАЯТ ПО-БЛИЗО ДПС, ГЕРБ, БСП, ОП И Т.Н.
СА СПРЕЛИ ДЕТСКИТЕ НА ПОСЛЕДНИТЕ БЪЛГАРЧЕТА
ЧРЕЗ т.н. "ПОДОХОДЕН ПРАГ В БРУТО"

ТОЕСТ НЯМАМЕ БЪДЕЩЕ, НЯМАМЕ НИЩО
8
0
 
42
 
! Отговори
не барай преди 1 година
василева отиде в мадагаскар и всичко видя със очите си и написа това всичко тя дори не излиза от офиса си преписва от други издания да ли е истина или лъжа това нея не интересува важшото да има пари или нежно казано стимул пари за баничка и боза
7
3
 
36
 
! Отговори
кирчо преди 1 година
това ще е при нас до десетина години така че стягайте се - алтернатива е слънчев панел поне за осветление
6
0
 
35
 
! Отговори
Ако слушам преди 1 година
две годишната ни дъщеря... Както е редно в днешно време...

В Мадагаскар всичко е наред?

Или не е? От Вас научавам, че има проблеми?
5
1
 
52
 
! Отговори
баси преди 1 година
Политиците навсякъде са еднакви!Щом не може да се изфука,няма да строи!
4
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пингвините от Мадагаскар:-))
3
2
 
48
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Идвайте в Европа, имаме ток!
2
3
 
43
 
! Отговори
муспи преди 1 година
Другари, с Демокрацията да догоним Мадагаскар, но без свещи - всичкия восък ще се изнася за САЩ.
1
13
 
59
 
! Отговори
И в България преди 1 година
електричеството ще стане лукс, като ни затворят Козлодуй и Марица-Изток
с тази "демократичната" американска втечнена газ дето излиза 1600$ за 1000 кубика (през Южен Поток газта щеше да ни струва 285$ за 1000 кубика) след 2-3 години ще ни върнат в пещерите американските ни "приятели"

Спонсорирани публикации