София подава вода на Перник: Нямало опасност за столичното водоподаване

Това щяло да стане с байпасово съоръжение, стана ясно в МС
Обновена: 18 яну 2020 10:17 | 18 яну 2020 10:10, Петя Славова
321
София подава вода на Перник: Нямало опасност за столичното водоподаване
Снимка: БГНЕС

Столична община да подава вода на Перник. Това предложение ще направи правителството в понеделник като за целта ще бъде изградено байпасово съоръжение от Мало Бучино към Перник, който да подава обем от 300 литра в секунда.

Това съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов на извънредна среща в Министерски съвет за водната криза в Перник.

Още по темата

Тя бе организирана от премиера Бойко Борисов, а на нея присъстваха министърът на икономиката Емил Караниколов, министърът на екологията Емил Димитров-Ревизоро, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, столичният кмет Йорданка Фандъкова, кметът на Перник и негови колеги от други градове, както и областни управители.

"Обемите за които говорим са около 700 000 куб. литра на месец. Това е специално насочена вода за нуждите на Перник. Срокът за изпълнение е между 35-40 дни", каза още той, цитиран от Нова тв.

С байпасовото съоръжение ще може да се подава вода от Перник към София. Това няма да ощети софиянци. "По никакъв начин няма да бъде ощетено водоподаването на София”, заяви категорично кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Към нас беше отправено предложение да помогнем за осигуряване на допълнителни количества вода от водосбора на "Белмекен" към Перник през водопреносната мрежа на София. Това може да се случи само с решение на Столичния общински съвет. Ще инициирам в понеделник извънредно заседание на Комисията по инженерна инфраструктура на СОС, на което да присъстват министрите на икономиката, на регионалното развитие, кметът на Перник, за да може общинските съветници и гражданите на София да разберат всички детайли", обясни столичния кмет.

"Към момента водата в яз. "Студена" може да покрие едва 2 месеца, но ние не можем да разчитаме само на природата", уточни Емил Караниколов. 

Според кмета на Перник Станислав Владимиров, този вариант за водоснабдяване от "Белмекен" ще даде гаранция и сигурност за неговия град.

"Последните два месеца имаше краткосрочни и дългосрочни мерки, които бяха начертани. Някои от тях се изпълниха, някои от тях отпаднаха по нецелесъобразност. Подмени се голяма част от подземната ни инфраструктура", каза още той, цитиран от "Фокус". 


 "Справките показват, че дебитът, който е необходим за Перник е наличен и през годините е относително постоянен", коментира и министърът на околната среда и водите Емил Димитров след срещата при премиера Бойко Борисов.
"В изпълнение на вашите указания и с помощта на Министерство на енергетиката ходих, проверих на място, беше ми оказано съдействие. За периода от 1993 г. до 2019 г. подобно пренасочване на вода извън събирателните деривации, предназначени за София е правено януари – 16 пъти, февруари – 14 пъти, март – 13, април – 11 и май 11. От 1993 до 2019 г. това са две деривации", каза още Димитров.


321
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
261
0
 
1
 
! Отговори
София продава вода преди 8 месеца
Ни дума по темата след това заглавие. Как така продава вода. София собственик ли е на този ресурс. На каква цена ще я продава. Кой ще я заплаща.
Абе въобще, става ли въпрос за продажба на вода?
260
1
 
2
 
! Отговори
Каналин Цолов преди 8 месеца
Искат през един цол муфа да прекара два цола тръба, но това само Каналин го може. Как през тръба която подава захранването на София, ще прекарат и водата на Перник? Не могат да раздуят тръбата, затова ще вдигнат налягането на водата и гледай какво става, тогава и софиянци ще писнат!
259
0
 
1
 
! Отговори
аз преди 8 месеца
Може би просто си разменил буквите? изполвай и двойно "нн" при доменна пещ? В кой клас си?
258
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 8 месеца
Пище се с "у" и сериозно ли мислиш, че за процеса горене се изисква вода?
257
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За горенето на италиански буклоци е необходима доста вода за домената пеш и ТЕЦ-а. Без вода няма как да горим.
256
0
 
6
 
! Отговори
Мето преди 8 месеца
С една дума Перник се закача за София-уж някакъв дебит от Белмекен щял да бъде пренасочен към Искър,ама дали? и колко? Освен това тази вода ще трябва да се пречиства от софийската пречиствателна станция. И още "Стомана" и ТЕЦ Ковачки ще продължът ли да лочат от водата докато оставят на сухо и София?
255
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не само тръба, трябва и метро до Перник.
254
2
 
17
 
! Отговори
Мето преди 8 месеца
Тия първо да обяснят как водата от Белмекен ще стига до София? Това е просто лъжа за приспиване на софеанци . Цялата работа е връзване на пернишката мрежа към софийската, за да могат "Стомана" и теца на Ковачки да оставят на сухо и София.
253
1
 
8
 
! Отговори
Стара истина преди 8 месеца
Колонизаторите живеят на гърба на колонизираните.
Туй то.
252
2
 
19
 
! Отговори
a преди 8 месеца
Няма ни един обесен или линчуван чиновник от виновните - а те са там от 1997ма!
Да застрашаваш най-големия град в България и да оставяш съдбата му в ръцете на същите мързеливи и бездарни държавни служители е не по-малко престъпление!
Мерки трябва да се взимат само след като ни един от тях не е останал на поста си и има поне 5ма наказани строго, а системата е реформирана !!!!
251
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Направено е проучване и на възможността за водовземане на Перник от езерото Байкал, заради големия неизползван воден обем, но на място се оказа, че езерото е с кота под котата на Владайския прохор и без скъпи помпени станции не става. Другият вариант е по-неблагоприятен - от езерото Балхаш, но то е още по-ниско разположено. За целта в момента проверяват собствеността на имотите по трасето гр. Перник - Байкал, Сибир. Засега са проверени два имота, които май са общински.
250
0
 
20
 
! Отговори
Мартин преди 8 месеца
Може и аз да не схващам нещо, но къде е Белмекен, къде е Мало Бучино?! Белмекен е във водосборна на Марица, как ще отбиеш вода към Бели Искър? Трябва да копаеш буквално под Мусала, освен ако няма изграден виадукт, което ме съмнява....
249
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Трябва бързо да снабдим Стомана с вода, най-късно до вторник. По-евтино е да свържем София с Перник, отколкото Пчелина със Стомана, понеже тръбите на Стомана ги претопиха отдавна като скрап пак в Стомана. Как ще се отрази на Фандъкова и как СОС ще я ядат, ще му мислим след вторник.
248
2
 
27
 
! Отговори
ПРОСВЕТЕН преди 8 месеца
Държава без "елит" се превръща в "територия"!!!Девизът е "видими резултати"!!!!"Всяка прилика с действителни лица и събития е напълно случайна"........
247
2
 
28
 
! Отговори
Браво преди 8 месеца
Догодина Добрич ще подава вода на Кърджали...така ще си освояваме едни пари докато не свърши водата в тази държава. След това като няма вода ще пиете бира!
246
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Я повикайте за експерт по водата и язовирите най-големият хидроинженер в България - Ахмед Доган - ефенди и след 2 месеца ще имате решение на водната криза...........................хаха!!
245
2
 
19
 
! Отговори
postradal pasi преди 8 месеца
До Анонимен В двора на Бойка от Банкя има вода, и за смъркане а той,тя всеки ден изглежда щастлив и нашмъркан. Предложение На всички отворки като тиквата и неговите пудели плюс сополан паси да им бъде отнета водата в полза на хората без вода...
244
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Най-големият Исторически парк в света до Варна би сонда на 130 м под земята за да осигури независимо водоподаване и да не натоварва Варна... а тези точат като за последно..
243
10
 
2
 
! Отговори
Дарете по един лев преди 8 месеца
Лъжи, мажи, София пак се облажи. Защо не, малко повече тръби, Столицата да има избор от вода.
242
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аман от нагли недоучили комунистчета.

Спонсорирани публикации