Хранене навън или на работното място - ами сега?!

Ето как да се предпазите от микроби
25 мар 2020 19:00, Иванка Гъркова
4
Хранене навън или на работното място - ами сега?!
Pixabay

Докато мнозина си стоят вкъщи, за да се предпазят от коронавируса, други продължават да ходят на работа. Освен че трябва да носят предпазни маски в продължение на 8 часа, те по някакъв начин трябва да помислят и за прехраната си. Независимо дали си носят нещо в кутия или го купят на място, те трябва да спазват добра лична хигиена, за да се предпазят от микроби.

Макар че повечето заведения в градовете са затворени или изпълняват само поръчки до домовете, на много работни места столовете продължават да работят, за да изхранват служителите. Но безопасно ли е да се храним на бюрото или извън офиса по време на пандемия?
 
Ето 4 начина, по които да избягвате микробите, докато ядете навън:
 
1. Приборите не бива да докосват масата
 
За да избегнете хващането на микроби, приборите не трябва да докосват бюрото или масата в столовата, на която ще се храните. Също така, ако си носите храна от вкъщи или ядете в стола, по-добре си носете вилица и лъжица от своите, защото общите (дори и тези за еднократна употреба), може да са замърсени.
 
Според изследване на микробиолога Чарлз Герба, публикувано във „Food Protection Trends“, близо 70 % от плотовете и масите в столове и ресторанти, съдържат вредни бактерии. Също така, 90% от бърсалките, използвани за почистването им са заразени с бактериите колиформи, докато 54% съдържат ешерихия коли. Това до голяма степен се дължи на неправилното почистване или използването на неподходящи препарати за дезинфекция.
 
Специалистът е категоричен, че не бива да използваме правилото за петте секунди, защото дори ако вилицата се доближи до мръсната повърхност за една, човек лесно може да се зарази.
 
За да намалите риска от инфекция, бъдете по-предпазливи по време на пандемията и винаги ползвайте чисти прибори.
 
2. Измийте ръцете си след боравене с пари или преглед на менюто
 
Тези дни се изговори много за личната хигиена. Всеки знае, че е по-добре да се плаща с карта, но ако все пак се налага да ползва пари, трябва да измие ръцете преди да започне да се храни. Това до голяма степен важи и за менюто, което е по-добре да не пипате с пръсти, защото не се знае кой го е направил преди вас.
 
По данни на изследване от 2015 г., публикувано в „Journal of Food“, менютата на столови и ресторанти са пълни с ешерихия коли. Въпреки по-стриктните мерки, които персоналът спазва през последните дни, не подценявайте този факт.
 
Измиването на ръцете преди и след хранене е най-добрата защита от микроби. Винаги използвайте сапун и търкайте хубаво по 20 секунди.
 
3. Избягвайте добавяне на сосове и подправки
 
Ако си носите храна от вкъщи, но сте забравили да добавите сол, по-добре не хващайте солницата с ръце. Повърхността й може да е замърсена. Същото важи и за овкусяването в столовата, която ползвате на работа. Тубичките с кетчуп, горчица, както и опаковката с шарена сол, са пипани от много други преди вас и по тях може да има болестотворни организми. Така например, по данни на Американската академия по хранене и диетика, по тях има фекални бактерии, които най-малкото може да ви причинят болки в корема и разстройство.
 
Още съвети за хранене навън и работното място четете в Tialoto.bg 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
4
 
! Отговори
До 3 преди 4 години
Пари в брой ако нямаш си шушляк който се вози в градски транспорт или селски бек правещ се на интересен. Миналата седмица както се беше скапала системата по големите вериги ако нямаш кеш щеше да ми платиш с х..
3
5
 
3
 
! Отговори
до 1 преди 4 години
Днеска един друг *** в Билата вади пачката с пари в брой от джоба (пари в брой на пачки носят само съдрани анзуци с 15-годишни BMW-та на цената на 1 моя заплата), облиза си пръста и започна да брои парите. Повече коментар нямам. Не се сдържах и му казах, че колкото *** и мизерен изглежда, толкова е и в действителност. Тъпо ме изгледа, измънка нещо, аз му казах да си ходи при австpaлопитеците, ама не ме разбра- тая дума не я знаеше.
2
1
 
3
 
! Отговори
Lilith преди 4 години
Добре поне, че не е бил с шапка от алуминиево фолио, че тогава щеше да е ... :):):)
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днеска един мало умник в Билата се беше опаковал като пчелар. Освен маска, шапка за душ и очила, на ръцете си наденал от тънките шумящи пликове и с по един ластик на китките. Два пъти се пробва да плати с карта, накрая почна да шуми с пликовете по джобовете, да брои левчета и стотинки, направо само от добро възпитание не се напиках от смях.

Спонсорирани публикации