Един от последните живи камикадзета: Никой от нас не искаше да умре доброволно

Каква е истината зад един от най-силните символи на ВСВ в Япония?
3 дек 2020 21:05, Нели Христова
68
Един от последните живи камикадзета: Никой от нас не искаше да умре доброволно
Снимка: Noriko Hayashi for The New York Times

Кадзуо Одачи е на 93 години. Истината обаче е, че той никога не е трябвало да доживее тази преклонна възраст. Няколко десетилетия той крие своята тайна - на 17-годишна възраст той става пилот-камикадзе, един от хилядите млади японски мъже, натоварени със задачата да дадат живота си в самоубийствени мисии в края на Втората световна война.

Докато изгражда семейство и кариера като полицай в Токио, той пази тайната си от почти всички, дори от съпругата си. Те знаят само, че той е служил като пилот на японския флот. Според него би било твърде трудно да обясни на обществото, което вижда камикадзетата като маниакални фанатици, какво всъщност е минавало през главата му. Но с течение на годините, когато сложните отношения на Япония с войната се променят, Одачи постепенно започва да споделя своята история с малка група приятели. През 2016 г. той дори публикува мемоари, разказвайки как е заспивал всяка вечер, чудейки се дали утре ще е неговият ред да умре за загубена кауза.

Одачи, вече 93-годишен, един от последните живи членове на група, която никога не е трябвало да оцелее. Той се надява, че Япония ще запомни пилотите като млади мъже, чиято храброст и патриотизъм са били използвани. "Не искам никой да забравя, че прекрасната държава, в която Япония се превърна днес, е построена в основата на смъртта им", казва той в интервю за The New York Times.

Камикадзето е най-мощният символ на войната в Япония. Тези мъже са ярък пример за опасностите от пламенния национализъм и бойния фанатизъм. Но докато поколението, което е преживяло войната, изчезва, противоположните политически страни на Япония се борят да преосмислят ролята на камикадзето в общество, което все още разделено по отношение на наследството на конфликта.

Крайнодесните смятат, че камикадзето е символ на традиционните добродетели и дух на саможертва, който според тях отсъства в съвременна Япония. За левицата те са част от поколение, унищожено от японския милитаризъм, и мощно напомняне за важността на поддържането на следвоенния пацифизъм в страната.

"Камикадзето като исторически факт и като символ има много мощен потенциал да се използва и от двете страни в този аргумент", казва М.Г. Шефтал, професор в университета Шизуока и автор на книга, събрала множество интервюта с пилотите.

Кадзуо Одачи не се интересува много от политика. В днешно време той приветства посетители в дома си в предградията на Токио, където ярко пресъздава стари военни сцени, натиска въображаеми самолетни педали и яростно се вживява в това, че лети.

Неговата история се противопоставя на простите стереотипи, често използвани от японските консерватори и либерали. Той се включва във война, която вярва, че страната му няма да спечели. Той бе готов да умре, за да защити онези, които обича, но не и да пожертва живота си напразно.

Днес Одачи е напълно против войната и смята, че пацифистката конституция на Япония е добра такава, каквато е. И все пак той остава силен защитник на правото на страната на самозащита. Той не съжалява за решението си да се включи в редиците на камикадзе пилотите и посещава светилището Ясукуни няколко пъти в годината, където поколения загинали японски войници са включени възпоменати редом до някои от най-известните военни престъпници, за да утеши душите на приятелите си, загинали в битка.

Израснал в село близо до авиобаза, Одачи отдавна е бил очарован от самолетите, а когато войната започнала, той решил, че един ден ще лети с тях. През 1943 г. той се записва във въоръжените сили на Япония и се присъединява към Йокарен, елитна група тийнейджъри, които са били обучавани като военноморски пилоти.

Йокарен, обяснява Одачи, се различавали от другите камикадзе, ученици, които били изтръгнати от училище и изпратени на сигурна смърт с малко подготовка или обучение. И все пак младите мъже в програмата на Кадузо бяха подготвени да умрат във въздушни боеве дори преди Япония отчаяно да призове за самоубийствени мисии.

Кадетите били сравнявани с красивите черешови цветове, чиято красота се подчертава от краткото им съществуване. Дори копчетата на униформите им, с черешовите цветове, служат като напомняне за скорошната им смърт в битка.

"Всички знаехме, че за нас няма "заживели щастливо до края на живота си", пише Одачи в книгата си "Мемоари на камикадзе". "Не ни беше отредено да живеем дълго."

Когато Кадузо пристига в окупирания от Япония Тайван през август 1944 г., войната навлиза в своя краен етап.

Японските сили са сковани от американското технологично превъзходство и огромния производствен капацитет на американската военна машина. Съюзническата победа изглеждаше все по-неизбежна и японската тактика започна да изисква още по-голяма човешка жертва. Във въздушни битки пилотите били инструктирани да "се стремят да издълбаят врага със собствените си витла", пише Одачи. "Разбира се, смъртта беше сигурна, ако това се случи, но поне щяхме да вземем врага със себе си."

Успехът на тактиката зависеше от убеждението, че японските пилоти са по-склонни да умрат от враговете си.

Силата на това убеждение беше подложена на изпитание през октомври 1944 г., когато военноморският флот на Япония реши да заложи всичко, за да спре американската атака срещу своите сили във Филипините, по време на това, което ще стане известно като Битката при залива Лейте.

Японските офицери обясняват на Одачи и неговата кохорта плана, който включва тяхното самоубийство. След това питат, дали има доброволци. Призивът им е посрещнат с гробна тишина. Едва когато офицерите започнали да ги тормозят, първите няколко мъже се съгласили с плана. "По същество бяхме принудени да се самоубием", спомня си той.

На 25 октомври Кадузо става свидетел на първата успешна мисия от самоубийци, която излита от Филипините. Но Одачи и неговите колеги скоро се оказаха притиснати в островната държава, тъй като американските бомбардировачи унищожиха много от останалите самолети на неговата ескадра.

Месеци по-късно той и колегите му избягали в Тайван, където на 4 април 1945 г. той получил заповед за първата мисия от 10-месечния си престой като пилот-самоубиец. Самолетът на Одачи е натоварен с 1100-килограмова бомба, тежаща толкова много, че би било невъзможно да надхитри врага с добри маневри. Но когато американските бойци го забелязват, той изхвърля бомбата си в океана и успява да избяга.

При следващото си излитане групата му не успява да намери своята цел. Следващите шест мисии също завършват неуспешно.

След всеки опит мъжете чакат със седмици за нови поръчки. Всяка вечер офицерите съобщават кой ще лети в битката на следващия ден. "Чувствах се все едно присъствам на отсъждане на смъртно наказание и стомахът ми се обръщаше", пише той. Но след няколко седмици мъжете "станали безразлични към въпроса за живота и смъртта. Единственото ни притеснение беше да изчислим последния момент. "

Този момент обаче така и не идва. По време на последната им мисия самолетите се готвят да излетят, когато член на наземния екипаж изтичава на пистата, викайки и махайки на ескадрилата да спре. Императорът току-що бил обявил капитулацията на Япония. Одачи щеше да се прибере у дома.

На връщане, когато влак го прекара през бомбардираните останки на Хирошима, той наистина разбира, че войната е приключила. В дома си в Токио той взима церемониалния къс меч, отбелязващ статута му на камикадзе, и го хвърля в огъня в камината си, където той се стопява до стоманена буца.

Единствените му сувенири от войната са шепа снимки и подарък от млада жена, която срещнал в Тайван: копринен шал, направен от парашут, извезан с черешови цветове и синя котва - символът на Йокарен.

Одачи така и не разкрива самоличността на жената. Това е едно от малкото неща, случили се по време на войната, за които той все още отказва да говори.

Хората, казва той, често са отбелязвали, че камикадзето "не оценява собствения си живот". Той се надява, че мемоарите му ще им напомнят не само за саможертвата по време на конфликта, но и за хуманността на младите мъже, чийто живот е бил пожертван за това.

"Бяхме на същата възраст като днешните ученици в гимназията и първокурсниците", казва той. "Нямаше нито един човек сред нас, който сам е решил, че иска да умре."

 

 


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
във военните има нещо сбъркано
55
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо героизирате японците? Избили са, изналсилили са и за уморили от глад десетки милиони в Азия! Това, че някакъв там се е страхувал да умре не значи, че не е убивал невинни! Този копринен шал едва ли е подарен. Японците са известни с изнасилванията на жени в завладените територии. Жестоки изнасилвания, понякога водещи до смърт, понякога до самоубийство на момичетата.
54
0
 
7
 
! Отговори
опетков преди 1 година
До Анонимен34 А ти можеш ли да си отговориш на въпроса чий го дириха японците по островите в Тихия океан или в Манджурия и Китай? Кой дявол ги караше да дърпат дявола за опашката когато нападнаха щатите? Япония беше тръгнал да става световна империя, без да има здрави *** за това. Японците и азиатските племена изобщо са били най-жестоки при водене на война и не спазват никакви закони и правила за водене на военни действия или третиране на военнопленници. ВСВ е ярък пример за това.
53
1
 
3
 
! Отговори
опетков преди 1 година
До Анонимен36 Понеже си написал глупости или меко казано неверни неща трябва да те коригирам. В Испания и в Португалия е имало военни диктатури, но не и фашизъм. както виждам си станал жертва на комунистическа пропаганда и празни дрънканици.
52
1
 
4
 
! Отговори
опетков преди 1 година
До Анонимен 38. Много си зле с историята на България. Превратът 1923г е правен от военните, начело с другаря Кимон Георгиев. Същият, който прави преврата през 1934г. и през 1944г и дава властта на комунистите. Следователно според твоите дрънканици един и същ човек участва във фашистки и комунистически преврати(не че те не са като две близначета). Фашизъм в България ако е имало, най-близко до него е бил режимът на А. Стамболийски.
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименАбсолютно да, ама каква клетва брат - нашмъркан на амфети в самолета и ти ще се забиеш в 1вата мишена, която ти дадът. Одачи не го е ловило просто - не го слушай мчето, има изписани томове за камиказетата.
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Курсове за камикадзе.Инструкторът:Гледайте глупаци,показвам само веднъж!
49
1
 
10
 
! Отговори
обикновен преди 1 година
Е** си и покъртителната история, заглавието е подвеждащо, а сцената с меча е... е** си и камината е имал тоя, ранк може да разтопи! Нека някой а пробва с джобната си ножка да я сложи в камината и да види какво ще стане, тоя цял меч е стопил...тоя в историите е по-добър от български ловец - хаха!
48
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да умреш за държава, родина, религия, идеология.... и прочее булшити,е най-идотското нещо, за което мога да се сетя.Аз примерно съм ходил казарма и съм от тези дето ни караха да целуват едно бяло-зелено-червено парче плат, и да викаме като и-ди0ти "Заклех се!", и се водя запасняк,но ако сега стане война, не разчитайте на мен. Правя пуканките и отварям бирата.Който иска да ходи да мре за тази кл0уака българия или за която да е било друга - молим...
47
1
 
3
 
! Отговори
СООоооо... преди 1 година
То....сега е лесно да се казват нещата.На мен и до утре да ми говорят, че не са искали да умрат за Япония ....не им вярвам.
46
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В дома си в Токио Одачи взел церемониалния къс меч, отбелязващ статута му на камикадзе, и го хвърлил в огъня в камината си, където той се стопил до стоманена буца. Дали церемониалният къс меч не му е даден, за да си направи сепуко, ако по някакъв начин бъде възпрепятстван да изиграе ролята си на жива бомба?Клетвопрестъпник ли е Одачи?
45
10
 
8
 
! Отговори
... преди 1 година
Аз не моа разбера ко ни занимавате с психари камикадзета? И тоя кво камикадзе е? Тоя се насрал и избягал - дезертьор. Добре че е бил в Япония, ако беше при батко ви Ким, такъв щеше да бъде разстрелян още след първото кацане на самолета. А и не само там. Дезертьорите са срам за армията - излязъл си да се биеш, биеш се докрай. Във война е така - или убиваш или те убиват. Дезертьорите се наказват със смърт пред строя. Дупка в челото и на бунището. И вече голям герой го изкарахте - дезертьора...
44
3
 
5
 
! Отговори
втория фронт преди 1 година
Едва когато Англия се отказа от колониалното гасподство и подари 33 караибскки острова на Америка, тогаве беше открит втория фронт когато Чърчил го декларира отказът си!
43
5
 
5
 
! Отговори
Mitsubishi Zero преди 1 година
"Технологичното превъзходство" е било на страната Япония срещу САЩ, както и на Германия срещу СССР. Тъй като СССР и САЩ са имали повече ресурси и са дали повече жертви, в крайна сметка са успели да спечелят, ако това може да се нарече победа. Примерно десантът в Нормандия е пълен провал и не може да се сравни с ефективността на камикадзе мисиите.
42
3
 
8
 
! Отговори
александър матросов преди 1 година
нали той искаше да умре? Списаревски също?
41
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рядко неграмотно е това момиче, "писало" статията!Бърка яко глаголните времена- героят е ту в сегашно, ту в минало време.Да се чудиш, кой и плаща за този "труд"...
40
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В окупирания от Япония Тайван през август 1944 г., японските военни сили са сковани, а в окупиранта от Япония Манджурия през август 1945 г., японският милитаризъм е пометен за дни от технологичното превъзходство, бойното майсторство и колективния героизъм на настъпващата от запад и север Червена Армия. Срещу нея джапанките също са хвърляни хиляди камикадзета убедени, че "смъртта е сигурна, но поне са щяли да вземат врага със себе си.". На практика се оказват почти безполезни с много нисък КПД.
39
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Ю-туб има видеа където се вижда че мусолинито доминира над Хитлер,като активен над пасивен.Да това е видимо и за не толкоз добрите психолози и физиономисти.Значи въпросът е : Кой подкукороса Мусолинито? Кой?
38
3
 
3
 
! Отговори
Ха, ха, Тъпаци... преди 1 година
Жената на самурая може да ходи навсякъде около него, когато е с него, но не й се разрешава да настъпва дори сянката му.Това е Самурай.
37
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мусолини е учителят на Хитлер и Франко, както и на българските фашисти, които и тогава са копирали европейските практики.Мусолини идва на власт през 1922 година.Хитлер прави същия опит за преврат през 1923 година.Деветоюнският преврат в България е през 1923 година.Европейските практики са били фашистки и нашите политици са ги следвали, както днес следват други практики.Хитлер идва на власт 1933 година в Германия. През 1934 година идва нов преврат със забрана на партиите в България.

Спонсорирани публикации