Château de La Colle Noire - луксозният дом на Кристиан Диор

Дизайнерът наследява замъка порутен, но му вдъхва живот
27 яну 2021 22:45, Дарена Найденова
2
Château de La Colle Noire - луксозният дом на Кристиан Диор
Getty
Хората в миналото са казвали, че един от показателите за това какво е семейството пред теб, е техният дом. Ако всичко вътре е подредено и изчистено, то значи си имаш работа с почтени домакини. Именно затова всеки се е стараел пред дома му да е още по-прилежно, отколкото вътре, за да може да впечатли гостите още в началото.
 
Когато говорим за Кристиан Диор, винаги се сещаме за неговия дизайнерски талант и неповторим поглед към модата. Но освен върху дрехите, той успява да твори и у дома, превръщайки един порутен имот в истинско произведение на изкуството. Говорим за имението Château de La Colle Noire, което се намира на четиридесет километра от Кан, на осемнадесет километра от Грас, разположен в Прованс-Алпи-Лазурен бряг.
 
Тази заобикаляща го природна картина е най-точното описание на дома, в който през 50-те години на миналия век световноизвестният дизайнер Кристиан Диор намира своето място под слънцето. „Съдбата ме доведе до тишина и спокойствие в провинцията“, пише по-късно той.
 
Диор наследява занемарен замък от 19-ти век с порутен параклис. Имението обаче завладява сърцето и въображението на дизайнера и той се заема с ентусиазъм да го възстанови. За реставрацията на къщата Кристиан кани архитекта Андре Светчин, който през 1949 година е провъзгласен за майстор на неопровансалската архитектура.
 
Основните реставрационни дейности на замъка са извършени от Светчин, но фасадата на главния вход и интериорът на салоните са проектирани от самия Кристиан Диор. В дизайна на своето шато той демонстрира способността си да комбинира еклектични дизайни, като стените на къщата пасват идеално на столовете с овален гръб, напомняйки на ерата на Луи XVI. Към тях са добавени тапети с флорални щампи и глинени саксии. За Кристиан Диор, английският стил от 19-ти век, френските традиции и съвременните елементи на неопрованса са еднакво близки.
 
Още за луксозното имение Château de La Colle Noire ще откриете в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
0
 
! Отговори
Киро Рамбото преди 1 месец
Диор не е ли хомосексуалист?
1
1
 
1
 
! Отговори
Ivan albena x.f. x s преди 1 месец
Аидеее филмите от 60г до 84 то па данс 80г ареее маисторки и прааааа

...,,,4

Спонсорирани публикации