Заплашва ли човечеството космическият боклук, какво ни грози?

200 обекта в орбита представляват заплаха за работещите сателити
29 апр 2021 21:52, Нели Христова
56
Заплашва ли човечеството космическият боклук, какво ни грози?
Снимка: AstriaGraph

Хиляди обекти, създадени от човека, обикалят около Земята, а повечето от тях вече не работят. Съществува риск тези космически отломки да се сблъскат с функциониращи сателити, които предоставят жизненоважни услуги на Земята като GPS сигнал и предупреждения за опасни метеорологични явления.

За да проследят и предскажат поведението им, проф. Мориба Джа и колегите му са изградили AstriaGraph - карта в  реално време, която показва къде се намира всеки обект в пространството. Той обяснява, че системата наблюдава около 200 "супер-разпространители" - големи ракетни тела, които имат потенциал да се разпаднат на хиляди парчета.

"Проследяваме 26 хил. индивидуални обекта, които варират - с размер на смартфон до космическа станция. 3500 от тях са работещи сателити, предмети, които имат някаква цел. Всичко останало е просто боклук", обяснява проф. Мориба Джа.

По думите му "супер-разпространители" са огромни обекти, като тела на ракети, които обикалят в орбита от десетилетия. "Те са тиктакащи бомби със закъснител, които или ще избухнат, или ще бъдат ударени от нещо и ще се разпаднат на хиляди парченца", обяснява проф. Джа пред BBC.

Броят на космическите отломки в орбитата около Земята започва да расте бързо след 1950-те. Те представляват огромна опасност за работещите сателити.

"Позицията ви, навигацията, прогнозата за времето, финансови транзакции, предупреждения за времето - всички тези услуги се извършват от сателити. Във всеки един момент те могат да бъдат ударени от космически боклук и да спрат да работят, което ще доведе до сериозни проблеми за човечеството", казва проф. Джа. Екипът му засича 200 обекта, които представляват най-голяма опасност. Три от тях са тела на ракети, които принадлежат на различни държави.

"Ще отделят ли тези държави средства, за да премахнат тези ракетни тела, предотвратявайки опасността, като се има предвид всички останали проблеми, които човечеството има? Защо трябва да им пука?", пита проф. Мориба Джа.


56
Още от Технологии
Tech of Tomorrow: Изкуственият интелект е все по-приложим
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
Kiko преди 1 ден
И какво като има космически ***? Голям праз. Колко души от България в близките 10 години ще летят в космоса ?
Нищо не ни грози , поредната изсмукана от пръстите статия.
40
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Това космическите полети така замърсяват и тровят че не знам как не се забранява тоя ужас. Чували ли сте за какви отровни горива ползват у тия неща? Аз направо настръхнах като гледах видео какво се ползва то един оранжев отровен пушек то самото гориво невротоксично и пушека от него - ужас.

Това тука което се случва в последните години с разни безброй часници дето са се хванали на юрош да тровят космоса че искали туризъм (или терориръзим) на марс това честно си е пълна побъркания. Айде стига.
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
След като белите мечки изчезнаха, ледената епоха унищожи човечеството (няколко пъти), после глобалното затоппляне ни умори от жега и глад, след като ледниците се разтопиха и заляха половината суша на Земята (няколко пъти)....сега е ред на космическите *** да ни затрият. Поредната либерастична партенка, а овците блеят ли блеят и още чакат да се затрие човечеството.
38
3
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 6 дни
е,харесва ли ви това?

.."Юруш на най-близкия космос,юруш!"

Юруш на химическите ЗАМЪРСИТЕЛИ на водите,въздуха и почвата!..ЮРУШ!

..Юруш на петрола,афтомбилите /с които да ходите И до тоалетната../,на СВЧ излъчванията,на "хемитрейлсите",на "раундъпите" и тям подобните--!

..Юруш на "демократизирането с бомби" на "недемократичните" държави!

..Юруш на кредитните институции и "банките"!

Абе изобщо,ЮРУШ!

..А до къде ще доведе тоя юруш?.

-На кого му дреме,важното е да са праим на "богове"!
37
0
 
1
 
! Отговори
Незнаят преди 6 дни
С бьгове в мозька са тая е невменяема
36
0
 
1
 
! Отговори
До 31 преди 6 дни
Какви глупости говориш бе....горе си има достатъчно радиация да убие всяка бактерия и всеки вирус...и как ще падат на Земята я обясни...горе няма атмосфера а само радиация...дори и да са на някакъв космически *** той изгаря когато навлезе в атмосферата...това е и идеята в чистене на тоя ***...да се избута от орбита за да падне и изгори в атмосферата
35
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 6 дни
Не сьм виновна незнам кой го е родил такива недоразумения
34
0
 
0
 
! Отговори
Ми преди 6 дни
Ще имам да всичко квото си поискам
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Децата ще израснат в свят където няма да могат да виждат звезди защото небето ще е само мръсотия.
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
КОСМИЧЕСКИ БоКлУкО ЗАПЛАШВАМ ТЕ ОТ ИМЕТО НЕ САМО НА ЧОВЕЧЕСТВОТО НО И ОТ ИМЕТО НА БАТЕ БОЙКО.
31
5
 
4
 
! Отговори
Сериозна работа преди 6 дни
Представете си какво става с космически облъчени и мутирали бактерии и вируси от тоалетните на космонавтите като си пускат казанчето на тоалетната чиния, къде отива и пада нещото тази биомаса? На Земята пада или остава в орбита с други космически ***.
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Предлагам всеки жител на земята да бъде обложен с данък "Космически ***"...И нещата ще се оправят.
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
То не бяха вируси, то не бяха космически боклyци...все повече треперя от страх и боязън
28
0
 
15
 
! Отговори
Пешо Мотора преди 6 дни
Значи да видя дали съм разбрал правилно :
1.Корпорациите,милионерите,елита изстрелват някакви *** нагоре в небето а после изкарват човечеството виновно за бoклука !?
2.Създават електроника,коли,пластмаси и какви ли не други глупости дето се скапват супер бързо и замърсяват супер много ,но пак човечеството виновно !?
3.Пръскат с ХИМИЯ(вредни вещества) небето а после пак хората обикновенните били виновни за всичко въпреки ,че нашето здраве отива на кино от техните действия.
ЛОГИКА !?
27
0
 
4
 
! Отговори
Пъпешчо преди 6 дни
почистихте идеално, за марионетки на бсп, дпс и синдикатите.
26
0
 
16
 
! Отговори
Космод ром преди 6 дни
Да пуснат ромските космонафти да го оберат за старо желязо, останалото ще го изгорим в ТЕЦа.
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Когато е нещо вредно се казва - хората вредят .
Когато някой стане директор на петролна компания се казва - учи и стани като него за да живееш добре .
Когато се замърсява са хората а когато се произвежда *** са бизнесмени.
24
4
 
5
 
! Отговори
Каунь преди 6 дни
См уж чистим . Почнахме от Банският *** и така по веригата.Още нямам работа в орбита ,но от парламента Банската торба трябва да се изстреля като Гагарин, само ,че към Софийският или Пазарджишкият.
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тези дето правят 60клykа са висшата класа. Тези дето го чистят са презрени, най-низша каста. Та така...
22
0
 
11
 
! Отговори
ъъъ преди 1 седмица
До авторката - не, човечеството не застрашава космическия бо-клук. По-скоро е обратното, но поради примитивния словоред и беден речник, не става ясно, дали това е притеснението.