Сирия избира президент: Асад върви към затвърждаване на властта

Това може да е четвърти мандат в осеяната от войни държава
27 май 2021 01:00, Петя Славова
93
Сирия избира президент: Асад върви към затвърждаване на властта
Снимка: БГНЕС

На днешните президентски избори в Сирия малцина се съмняват, че Башар Асад ще продължи властта си за четвърти мандат в осеяната от войни държава, затънала в икономическа криза пише Махер ал-Мунис и Руба ел-Хусеини за "Франс прес" .

Противоречивият вот е вторият от началото на десетилетния конфликт, който уби повече от 388 000 души и разсели половината от предвоенното население, припомня БГНЕС.

Огромни предизборни плакати, прославящи Асад, се виждат в две трети от държавата под управлението на правителството.

Още по темата

Тъй като на опоненти в чужбина е забранено да се кандидатират и няма гласуване в териториите извън неговия контрол, Асад се изправя само срещу двама почти неизвестни претенденти.

Официалната новинарска агенция SANA обяви, че гласуването е започнало, както е планирано в 7:00 ч., а държавната телевизия показа дълги опашки в няколко части на страната. Сирийците могат да гласуват в повече от 12 000 избирателни секции, а резултатите се очаква да бъдат обявени до петък вечерта, 48 часа след приключване на гласуването.

Изборите се провеждат на фона на най-ниските нива на насилие от 2011 г. насам, но с икономика в свободно падане. Повече от 80% от населението живее под прага на бедността, а сирийската лира спадна спрямо долара, като инфлацията скочи стремително.

Лозунгът на кампанията на Асад "Надежда чрез работа" визира колосалната реконструкция, необходима за възстановяване на страната и изискваща милиарди финансиране.

"Толерирана опозиция"

Асад, 55-годишен офталмолог по образование, е избран за първи път на референдум през 2000 г. след смъртта на баща си Хафез, управлявал Сирия в продължение на 30 години.

Той се изправя срещу бившия държавен министър Абдалах Салум Абдалах и Махмуд Мерхи, член на т. нар. "толерирана опозиция", дълго описвана от прогонените опозиционни лидери като продължение на режима.

Асад се въздържа от провеждането на медийни събития и интервюта по време на кампанията. Но той издаде обща амнистия за хиляди затворници по-рано този месец, наред с поредица от укази, които имат за цел да подобрят икономическите условия.

Във вторник сирийският вътрешен министър Мохамад Халед ал Рахмун заяви, че 18 милиона сирийци в страната и в чужбина официално имат право да гласуват. Но действителният брой гласоподаватели вероятно ще бъде по-малък, с широки части от Сирия извън контрола на Асад и с изключени много бежанци. Миналата седмица хиляди сирийски бежанци и емигранти гласуваха предварително в посолствата на приемащите страни. Но на сирийци, които избягаха от страната нелегално и затова не можещи да покажат изходен печат в паспорта си, беше забранено да гласуват.

Няколко държави, които се противопоставят на Асад, блокираха вота, включително Турция и Германия, които са домакини на голямо сирийско бежанско население.

"Фарс"

САЩ и Европейският съюз заявиха във вторник, че изборите не са "нито свободни, нито честни", а разпокъсаната опозиция на Сирия нарече вота "фарс".

Но те ще гледат безсилни, докато Асад се подготвя да поднови властта си.

В контролирания от бунтовниците в Сирия северозапад, където живеят три милиона души, във вторник активисти на опозицията разпространиха фалшиви плакати на кампании, осмиващи Асад в знак на протест.

Кюрдските власти в североизтока, които са изградили полуавтономна зона, заявиха, че "нямат притеснения" за изборите.

В последния вот с много кандидати през 2014 г. Асад взе 88% от гласовете. Това бяха първите избори в Сирия от близо 50 години насам, когато Асад и баща му Хафез подновиха мандатите си на последователни референдуми. Те се проведоха, докато войната бушуваше, като военновъздушните сили бомбардираха бунтовническите райони в Алепо и ожесточени боеве се водеха в Хама, Дамаск, Идлиб и Дараа.

Този път фронтовете са относително тихи.

"Асад поема риска да бъде единствената сигурност в държава в руини", каза европейски дипломат, запознат със сирийските дела.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
5
 
13
 
! Отговори
До АнонимеН 35 преди 2 години
Колко пъти да ти казвам, че сега Русия е една типична капиталистическа държава, там има много партии!!Единствената голяма комунистическа държава сега е Китай...........там има само една партия и тя командва...............комунистическата партия!Но ти бавно схващаш , нали...........като албански реотан!!!
28
9
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
БАШАР АСАД И ЛУКАШЕНКО ПРЕДАДОХА ТЕРИТОРИЯТА НА ДЪРЖАВИТЕ СИ НА БЕЗБОЖНАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ФЕДЕРАЦИЯ И САМО ЗА ТОВА ДУШИТЕ ИМ ЩЕ ГНИЯТ ВЕЧНО В АДА!
27
13
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ЖАЛКО, ЧЕ ПРЕЗИДЕНТИТЕ НА ФАЩ СА ТАКИВА СТРАХЛИВЦИ!!! ИНАЧЕ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ДА Е СТАНАЛА НА ПЕПЕЛ ОТДАВНА!
26
1
 
15
 
! Отговори
До АнонимеН 23 преди 2 години
Кой създаде комунизма като идеология???.............двама немски евреи..........Маркс и Енгелс!!!!..............руснаците са най-голямата жертва на комунизма!!!
25
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истината е,че в Сирия Русия разгроми САЩ.
24
3
 
9
 
! Отговори
Вещицата преди 2 години
Мадлин Ол-Брайт още ли е жива???!!!Тая вещица беше изчукана от един косовски мафиот..........Хашим Тачи-Змията.........търговец на човешки органи и главорез.............и Мадлин-грозната лобира в ООН Косово да бъде признато като държава!!!!
23
1
 
4
 
! Отговори
Вещицата преди 2 години
Хилъри Клинтън още ли е жива??
22
4
 
15
 
! Отговори
NB преди 2 години
Башар Хафез Ал-Асад ще бъде пак законен президент на Сирия, свикнаха ли политиците в Англия, Франция и САЩ и слугите им в България!!!
21
8
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ТРЪМП НАЙ-ЖАЛКИЯ ПРЕЗИДЕНТ В ИСТОРИЯТА НА ФАЩ!
20
6
 
7
 
! Отговори
До АнонимеН 23 преди 2 години
Русия е една типична капиталистическа държава и няма нищо общо със СССР!Единствената голяма комунистическа държава сега се казва Китай!!!!
19
3
 
8
 
! Отговори
za USA преди 2 години
Donald Trump беше голям президент и добър човек..........най-великият президент на САЩ след Кенеди, за нещастие и той не можа да се противопостави на световния елит, затова беше отстранен..........сега демократите на стария Джо Байдън, Камила Харис, Барак Обама и вещицата Килъри Клинтън ще подпалят Близкия Изток с нови войни!!!
18
1
 
4
 
! Отговори
???? преди 2 години
Каква е разликата между умерената и радикалната опозиция в Сирия, знаете ли?Едните само те убиват, а другите като бонус ти режат и главата............да, тия *** и главорези от ИДИЛ (Ислямска държава) и Ал-Кайда трябва да бъдат унищожавани като ***!!
17
3
 
8
 
! Отговори
Елементарно преди 2 години
Тръмп = мир! Байдън = война!
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дааа, избира...
15
9
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ДОКАТО Е НА ВЛАСТ РЕЖИМА В КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ЗА ОКУПИРАНАТА СИРИЯ НЯМА ДА ИМА СВОБОДА! КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ИЗБИ И СЪСИПА МИЛИОНИ ДУШИ В СИРИЯ !
14
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АСАД е политика на Сирия и без религия Нама никой Там горе В космоса Много Бой и ще го раберат
13
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Религията Няма място в Политиката БАШАР води държавата наперд остава Сириския народ да се научи да слуша и изпълнява
12
10
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
СИРИЯ Е СУНИТСКА ДЪРЖАВА 80% , А БАШАР АСАД НЕ Е СУНИТ! ТОЗИ И 20% НЕ МОЖЕ ДА ХВАНЕ НА ИЗБОРИ! БАШАР АСАД ОТДАВНА ГО НЯМА! СИРИЯ Е ЗАГРАБЕНА ОТ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ И ЛИЧНО ФАЛШВИЯ ПУТИН ОБЯВИ, ЧЕ ПОДКРЕПЯ ИЗЦЯЛО РЕЖИМА НА БАШАР АСАД И, ЧЕ ЩЕ ИЗПОЛЗВА ЯДРЕНОТО ОРЪЖИЕ АКО НЯКОЯ ДЪРЖАВА НАПАДНЕ РЕЖИМА В СИРИЯ ЗА ДА ОСВОБОДИ НАРОДА И.
11
8
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
БАШАР АСАД Е НАЙ-ГОЛЕМИЯ ПРЕДАТЕЛ КОЙТО ПРЕДАДЕ ИЗЦЯЛО ТЕРИТОРИЯТА НА ДЪРЖАВАТА СИ НА БЕЗБОЖНАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ИЗВЕСТНА КАТО МОРДОР. БАШАР АСАД Е НАПЪЛНО НЕЛЕГИТИМЕН ОЩЕ ОТ КАКТО ЧИЧО МУ ГО ТУРИ НА ВЛАСТ БЕЗ ИЗБОРИ!
10
8
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ИЗБОРИТЕ В СИРИЯ ГИ ПРОВЕЖДА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ! СЪЩАТА РАБОТА КАТО БЕЛАРУС СА! НЯМА ОБЯВЯВАНЕ НА ПРОТОКОЛИ ,НЯМА НИКАКВИ НАБЛЮДАТЕЛИ! ИМА САМО ЕДИН РЕЖИМ КОЙТО ОБЯВЯВА ЕДИН РЕЗУЛТАТ КАКЪВТО СИ ИЗМИСЛИ :D