Грижа за чувствителната кожа - кои съставки да избягвате?

Някои водят до зачервяване и възпаление
9 юли 2021 22:37, Иванка Гъркова
1
Грижа за чувствителната кожа - кои съставки да избягвате?
IStockphoto

 Хората с чувствителна кожа трябва да внимават с грижата към нея през лятото. Излагането на слънчеви лъчи без необходимата защита може да причини зачервяване, сърбеж и дори изгаряне. От друга страна използваната козметика трябва да бъде по-специална, за да се избегнат дразненето и обривите.

 
Но как да изберете кой продукт е най-подходящ за вас, особено ако имате горчив опит с определени кремове и лосиони? Според дерматолозите колкото по-екологично чиста козметика ползвате, толкова по-добре за състоянието на вашата кожа.
 
Ето кои съставки е по-добре да отбягвате, ако имате чувствителна кожа:
 
1. Аромати
 
Всички ние сме свикнали с аромата на перилния препарат по дрехите ни или този на крема, който нанасяме върху кожата. Но за някои те може да са потенциални причинители на обриви и други неблагоприятни състояния.
 
Ако сте с чувствителна кожа, забравете за козметика с по-агресивни аромати. За предпочитане е дори те да са без такива, за да не я възпалят. Но тъй като ароматите са както естествени, така и химически, ако продуктът е силно ароматизиран, той може да съдържа сурови съставки, които да създадат проблем и на кожа, която не е чувствителна.
 
Когато търсите продукти без аромати, не забравяйте да обърнете внимание на етикетите. „Без аромати“ обикновено означава, че към продукта не са добавени допълнителни.

2. Етерични масла
 
Да, те вършат чудеса с кожата, но не и когато е по-чувствителна. Според дерматолога Кристина Хоули, те може да са толкова силни, че да предизвикат дразнене.
 
„Някои съставки на някои етерични масла, като тези в бергамота, се трансформират в химикали и ензими. Когато са изложени на слънчева светлина, това може да предизвика фотоалергичен отговор“, обяснява тя пред The New York Times. И дава пример с маслата от чаено дърво, мента, цитрусови плодове и лавандула, които трябва да се използват след предписание и често се разреждат.
 
Oще по темата ще откриете в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Жабчета преди 2 години
От Кали, от Кали, да вземате пример! Лентяйката! ахахахахахахахахаха

Спонсорирани публикации