Какви екстремни явления да очакваме в резултат на глобалното затопляне?

Нов ледников период няма как да се случи, каза експертът по климата Апостол Дянков
25 авг 2021 14:01, Ния Христова
62
 
Глобалното затопляне увеличава риска от наводнения като тези, които опустошиха Германия и Белгия през юли. Над 200 души загубиха живота си, а щетите са за милиарди евро. 
 
Очаква ли ни екстремно време и може ли да се ограничи глобалното затопляне?
 
"Излязоха няколко доклада този месец, но на първо място знаем какво ще се случи с климата със сигурност през следващите десетилетия, ако човечеството не успее да намали емисиите. Знаем с колко ще се покачат температурите и донякъде знаем какви екстремни явления могат да се случат на глобално ниво", каза експертът по климат Апостол Дянков в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той подчерта, че е сигурно, че нашите антропогенни човешки емисии на парникови газове причиняват тези въздействия.
 
"Това, което не знаем и за което става въпрос в новия доклад, който излезе за наводненията в Германия, е как тези ефекти ще се пренесат на локално ниво. Като се вземе предвид релефът на една територия, хидрологията, метеорологични явления. Тук има страхотен прогрес на учените, които се занимават с това. Групата е успяла да направи един анализ, който показва с каква вероятност такъв тип екстремни наводнения е нещо, което при нормален климат може да се случи веднъж на 400 години. Как това ще става с по-висока честота в бъдеще и какви мерки трябва да се вземат", допълни Дянков.
 
И изтъкна, че такъв тип локални проучвания все още няма в България.
 
"Има данни, които трябва да се наберат, трябва да има датчици. Това, което ни липсва, е да имаме повече млади учени, които да се занимават с това. От този доклад, както и от доклада на Международния панел по климатичните промени, може да разберем какви са порядъците от екстремните събития, които ни очакват. Има увеличение от 4,8 пъти за екстремните вълни до може би 39 пъти. Ако една топла вълна се случи веднъж на 50 години през 20 век, това означава, че през 2050 година тя ще се случва почти всяка година, ако ние не ограничим емисиите", категоричен е експертът.
 
Дянков добави, че хората са отговорни на 100% за тези промени. Както и поясни, че все по-голяма роля има метанът, който краткосрочно се съдържа в атмосферата и той е много по-мощен парников газ.
 
"Нов ледников период няма как да се случи. Това, което може да се случи, е ако значително Гълфстрийм намалее, което се наблюдава. Има го като риск. Във Франция ще имат проблеми с винената реколта, както се случи. В момента северозападният Атлантически океан е единственото място, където температурите са спаднали", каза още Апостол Дянков.
 
Според него трябва да преминем отвъд изкопаемите горива, което е наболял въпрос в България.
 
Вижте целия разговор във видеото.

62
Още от ЕС
Хиляди мигранти в капан между границата на Полша и полицията на Беларус
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Феникс__ПРИРОДАТА НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ ДВИЖЕНИЕТО НА БИОЛОГИЧНАТА МАТЕРИЯ! НО НАИСТИНА В ЛЕГЕНДАТА ЗА ФЕНИКСА, КОЙТО ПРЕЗ 500 ГОДИНИ СЕ ВЪЗРАЖДАЛ, КАТО СЕ САМОИЗГАРЯЛ ИМА ИЗВЕСТНА ЛОГИКА, НО В ДРУГ СМИСЪЛ - УСТАНОВЯВА ВЕРОЯТНО НАБЛЮДАВАНАТА ЦИКЛИЧНОСТ В ИЗМЕНЕНИЕТО НА КЛИМАТА ТИП СИНУСОИДА ПРЕЗ ОКОЛО 750 ГОДИНИ (Т = 1500г) - ЗАТОПЛЯНЕ - ЗАСТУДЯВАНЕ - ЗАТОПЛЯНЕ ... ЯВЛЕНИЕТО Е НАБЛЮДАВАНО В ИСТОРИЯТА НА ЕВРОПА И ДОНЯКЪДЕ ОБЯСНЯВА НЯКОИ ИСТОРИЧЕСКИ СЪБИТИЯ.
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Феникс__ПРИРОДАТА НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ ДВИЖЕНИЕТО НА БИОЛОГИЧНАТА МАТЕРИЯ! НО НАИСТИНА В ЛЕГЕНДАТА ЗА ФЕНИКСА, КОЙТО ПРЕЗ 500 ГОДИНИ СЕ ВЪЗРАЖДАЛ, КАТО СЕ САМОИЗГАРЯЛ ИМА ИЗВЕСТНА ЛОГИКА, НО В ДРУГ СМИСЪЛ - УСТАНОВЯВА ВЕРОЯТНО НАБЛЮДАВАНАТА ЦИКЛИЧНОСТ В ИЗМЕНЕНИЕТО НА КЛИМАТА ТИП СИНУСОИДА ПРЕЗ ОКОЛО 750 ГОДИНИ (Т = 1500г) - ЗАТОПЛЯНЕ - ЗАСТУДЯВАНЕ - ЗАТОПЛЯНЕ ... ЯВЛЕНИЕТО Е НАБЛЮДАВАНО В ИСТОРИЯТА НА ЕВРОПА И ДОНЯКЪДЕ ОБЯСНЯВА НЯКОИ ИСТОРИЧЕСКИ ФАКТИ.
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Феникс __ПРИРОДАТА НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ ДВИЖЕНИЕТО НА БИОЛОГИЧНАТА МАТЕРИЯ! НО НАИСТИНА В ЛЕГЕНДАТА ЗА ФЕНИКСА, КОЙТО ПРЕЗ 500 ГОДИНИ СЕ ВЪЗРАЖДАЛ, КАТО СЕ САМОИЗГАРЯЛ ИМА ИЗВЕСТНА ЛОГИКА, НО В ДРУГ СМИСЪЛ - УСТАНОВЯВА ВЕРОЯТНО НАБЛЮДАВАНАТА ЦИКЛИЧНОСТ В ИЗМЕНЕНИЕТО НА КЛИМАТА ТИП СИНУСОИДА ПРЕЗ ОКОЛО 750 ГОДИНИ (Т = 1500г) - ЗАТОПЛЯНЕ - ЗАСТУДЯВАНЕ - ЗАТОПЛЯНЕ ... ЯВЛЕНИЕТО Е НАБЛЮДАВАНО В ИСТОРИЯТА НА ЕВРОПА И ДОНЯКЪДЕ ОБЯСНЯВА НЯКОИ ИСТОРИЧЕСКИ ФАКТИ.
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Ива __ДОБИВ ПШЕНИЦА 2021 - 605 кг/да = 6,5 млн. тона ; 2020 - 392 кг/да.ДОБИВ ЕЧЕМИК 2021 - 540 кг/да = 662 377 тона ; 2020 - 420 кг/да.КОЕ ИМ Е ПОД СРЕДНОТО??!
50
0
 
3
 
! Отговори
... преди 3 седмици
Значи четейки тука виждам, че 99% не вярват да има глобално затопляне, следователно няма как да има наводнения и пожари и жеги каквито виждаме в последните 20-30г. Така, че няма какво да коментираме тука! Всичко е ОК и няма какво да се прави! Та такива ми ти неща по тоз широк свят!
49
1
 
2
 
! Отговори
ФъК ОФ AA преди 3 седмици
Aйзък Aйзимов евреин от село Петровичи емигрирaл в СAЩ имa крaтък посредствен рaзкaз учудвaщо получaвaл много нaгрaди зa КРAЯТ НA СЛъНЦЕТО дето изгaснaло и в тъмнинa хорaтa препълнили психото............aмa живи нa хaпчетa........то комедия.......БЕЗ НAГРAДИ трябвa зa тaкъв КИЧ
48
0
 
1
 
! Отговори
Шаши преди 3 седмици
Апостоле, и ти ли започна да се изявяваш? Разполагаме с малко данни и много неизвестни. Ама, защо не кажеш нещо, което всички го знаят. От края на ледниковата епоха, ледовете се топят. Или не е вярно. И теченията в Атлантическия се менят във хилядолетията
47
0
 
3
 
! Отговори
ФъК ОФ УСТAШИ преди 3 седмици
НЕЗAЛЯЗВAЩОТО СЛъНЦЕ НОН СТОП Е ЧAСТ ОТ ПЛAНA ЗA УНИЩОжЕНИЕ нa 4 ЮЛИ и възстaновявaне чрез глобaлизъм нa "Империятa нaд която Слънцето никогa не зaлязвa"....................ВИЦ от мaлкия брит остров:Мaлко ирлaндче питa бaщa си зaщо нa aнглийскaтa империя им кaзвaт тaкa и той отговaря:-Зaщото Бог го е стрaх дa остaви aнгличaните нa тъмно мойто момче
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ха-ха хахааааааа, видяха че циркът с ковида няма да мине и сега почват с план В Глобалното затопляне, и когато и той отиде в канала, какво следва астероид, извънземно нашествие и т. Н.
45
0
 
2
 
! Отговори
Грозде и портокали преди 3 седмици
От топенето на ледовете в Гренландия и на Северния полюс Гълстриймът изстива и Северна Европа ще е единственото място където докато се стопи ледът ще има по-студени зими.Едновременно с това нивото ще се вдигне с няколко метра и никакви шлюзове не ще спасят Лондон,нито пък дигите ще спасят НидЪрлендия.Като се стопи ледът обаче британосите ще си гледат грозде и портокали в Шотландия.
44
2
 
1
 
! Отговори
Ива преди 3 седмици
Реколтата от зърно, плодове и зеленчуци е едва под средното ниво тази година. Според доклада за прибиране на реколтата, овощарството страда от дълги фази с ниски температури през пролетта, малко слънце и след това твърде много валежи.Зеленчуците също пострадаха от забавяне на растежа поради ниските температури и проблеми с прибирането на зеленчуци навреме поради твърде влажна или наводнена почва."с ниски температури през пролетта, малко слънце""поради ниските температури"Глобално затопляне
43
0
 
0
 
! Отговори
отАавстралияСидней преди 3 седмици
До ПАРА ШУТ, като гледам коментара ти на пишман 40бани, ходете си в Полски тръмбеж, там е много по близо до бита и културата ви. Оставете Новия Свят на хора от белите страни. Не се вписва в профила ви, какво сте се разтревожили за места където не ви е мястото
42
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Глобално затопляне има само в болните брюкселски мозъци и техните подгласници тук.
41
0
 
2
 
! Отговори
Нямa 7.4. преди 3 седмици
Единственно в Aнглийскaтa мaхaлa Aвстрaлия със сигурност докaзaно още от 1950 г. имa увеличaвaщa се ОЗОНОВA дупкa водещa до рaк нa кожaтa,вредно червено пъпчaсвaне и прочие...............Конспирaтори и прочие мнителни елементи отричaт кaквото и дa е друго глобaлно зaтопляне..............a инaче в Aвстрaлия си прaвят дори референдуми зa истинскa Незaвисимост печелени винaги от AНГЛИЯ
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Нов ледников период няма как да се случи. Това, което може да се случи,..." ============ Любознателен съм какви ще ги говори г-н Експерта, ако случайно някой от близо 1500-те активни вулкана вземе та изригне. Особено ако е по-значимичко и от размера на изригванията в Индонезия или Аляска. Тогава на може и снеговалеж през юли да доживеем. И да, нарочно не включвам Кампи Флегрей и Йелоустоун.
39
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Очаквайте екстремни манипулации от световния елит с които да ви вземат и малкото което ви е останало
38
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Климатичните промени са циклични, а понастоящем те се употребяват манипулативно за геополитически цели !
37
2
 
2
 
! Отговори
ПAРA ШУТ преди 3 седмици
До отАавстралияСидней------------богaтaшкa Aвстрaлия не е държaвa a чaст от Aнглия с невидимо психоболно нaселение и нaпълно видимо рaзболявaщо се мaсово от рaк нa кожaтa покрaй озоновaтa дупкa нaселение..........когaто aнглийскaтa крaлицa осинови aвстрaлиецa Рупърт Мърдок дa я нaследи нa тронa нещо нaпрaвено от Цезaр с Октaвиaн Aвгуст тогaвa говори.........a Мaрк и Клеопaтрa по кръв били от род Цезaр
36
2
 
5
 
! Отговори
Феникс преди 3 седмици
Природата винаги е намирала начин да премахне това което и пречи Дали това сме хората ? Ами огледайте се .Виждате ли нещо друго ?
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Вулканите изхвърлят в атмосферата в пъти повече CO2 от индустрията. В страшен бизнес се превърна това глобално затопляне, набутаха си хора във високите сфери на властта и няма връщане назад. Който учен публикува неудобно (истинско) изследване по въпроса бива отстранен от научна дейност.

Спонсорирани публикации