Какви екстремни явления да очакваме в резултат на глобалното затопляне?

Нов ледников период няма как да се случи, каза експертът по климата Апостол Дянков
25 авг 2021 14:01, Ния Христова
62
 
Глобалното затопляне увеличава риска от наводнения като тези, които опустошиха Германия и Белгия през юли. Над 200 души загубиха живота си, а щетите са за милиарди евро. 
 
Очаква ли ни екстремно време и може ли да се ограничи глобалното затопляне?
 
"Излязоха няколко доклада този месец, но на първо място знаем какво ще се случи с климата със сигурност през следващите десетилетия, ако човечеството не успее да намали емисиите. Знаем с колко ще се покачат температурите и донякъде знаем какви екстремни явления могат да се случат на глобално ниво", каза експертът по климат Апостол Дянков в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той подчерта, че е сигурно, че нашите антропогенни човешки емисии на парникови газове причиняват тези въздействия.
 
"Това, което не знаем и за което става въпрос в новия доклад, който излезе за наводненията в Германия, е как тези ефекти ще се пренесат на локално ниво. Като се вземе предвид релефът на една територия, хидрологията, метеорологични явления. Тук има страхотен прогрес на учените, които се занимават с това. Групата е успяла да направи един анализ, който показва с каква вероятност такъв тип екстремни наводнения е нещо, което при нормален климат може да се случи веднъж на 400 години. Как това ще става с по-висока честота в бъдеще и какви мерки трябва да се вземат", допълни Дянков.
 
И изтъкна, че такъв тип локални проучвания все още няма в България.
 
"Има данни, които трябва да се наберат, трябва да има датчици. Това, което ни липсва, е да имаме повече млади учени, които да се занимават с това. От този доклад, както и от доклада на Международния панел по климатичните промени, може да разберем какви са порядъците от екстремните събития, които ни очакват. Има увеличение от 4,8 пъти за екстремните вълни до може би 39 пъти. Ако една топла вълна се случи веднъж на 50 години през 20 век, това означава, че през 2050 година тя ще се случва почти всяка година, ако ние не ограничим емисиите", категоричен е експертът.
 
Дянков добави, че хората са отговорни на 100% за тези промени. Както и поясни, че все по-голяма роля има метанът, който краткосрочно се съдържа в атмосферата и той е много по-мощен парников газ.
 
"Нов ледников период няма как да се случи. Това, което може да се случи, е ако значително Гълфстрийм намалее, което се наблюдава. Има го като риск. Във Франция ще имат проблеми с винената реколта, както се случи. В момента северозападният Атлантически океан е единственото място, където температурите са спаднали", каза още Апостол Дянков.
 
Според него трябва да преминем отвъд изкопаемите горива, което е наболял въпрос в България.
 
Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
3
 
! Отговори
... преди 2 години
Значи четейки тука виждам, че 99% не вярват да има глобално затопляне, следователно няма как да има наводнения и пожари и жеги каквито виждаме в последните 20-30г. Така, че няма какво да коментираме тука! Всичко е ОК и няма какво да се прави! Та такива ми ти неща по тоз широк свят!
43
0
 
1
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Апостоле, и ти ли започна да се изявяваш? Разполагаме с малко данни и много неизвестни. Ама, защо не кажеш нещо, което всички го знаят. От края на ледниковата епоха, ледовете се топят. Или не е вярно. И теченията в Атлантическия се менят във хилядолетията
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха-ха хахааааааа, видяха че циркът с ковида няма да мине и сега почват с план В Глобалното затопляне, и когато и той отиде в канала, какво следва астероид, извънземно нашествие и т. Н.
41
0
 
2
 
! Отговори
Грозде и портокали преди 2 години
От топенето на ледовете в Гренландия и на Северния полюс Гълстриймът изстива и Северна Европа ще е единственото място където докато се стопи ледът ще има по-студени зими.Едновременно с това нивото ще се вдигне с няколко метра и никакви шлюзове не ще спасят Лондон,нито пък дигите ще спасят НидЪрлендия.Като се стопи ледът обаче британосите ще си гледат грозде и портокали в Шотландия.
40
2
 
1
 
! Отговори
Ива преди 2 години
Реколтата от зърно, плодове и зеленчуци е едва под средното ниво тази година. Според доклада за прибиране на реколтата, овощарството страда от дълги фази с ниски температури през пролетта, малко слънце и след това твърде много валежи.Зеленчуците също пострадаха от забавяне на растежа поради ниските температури и проблеми с прибирането на зеленчуци навреме поради твърде влажна или наводнена почва."с ниски температури през пролетта, малко слънце""поради ниските температури"Глобално затопляне
39
0
 
0
 
! Отговори
отАавстралияСидней преди 2 години
До ПАРА ШУТ, като гледам коментара ти на пишман 40бани, ходете си в Полски тръмбеж, там е много по близо до бита и културата ви. Оставете Новия Свят на хора от белите страни. Не се вписва в профила ви, какво сте се разтревожили за места където не ви е мястото
38
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глобално затопляне има само в болните брюкселски мозъци и техните подгласници тук.
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Нов ледников период няма как да се случи. Това, което може да се случи,..." ============ Любознателен съм какви ще ги говори г-н Експерта, ако случайно някой от близо 1500-те активни вулкана вземе та изригне. Особено ако е по-значимичко и от размера на изригванията в Индонезия или Аляска. Тогава на може и снеговалеж през юли да доживеем. И да, нарочно не включвам Кампи Флегрей и Йелоустоун.
36
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очаквайте екстремни манипулации от световния елит с които да ви вземат и малкото което ви е останало
35
2
 
5
 
! Отговори
Феникс преди 2 години
Природата винаги е намирала начин да премахне това което и пречи Дали това сме хората ? Ами огледайте се .Виждате ли нещо друго ?
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вулканите изхвърлят в атмосферата в пъти повече CO2 от индустрията. В страшен бизнес се превърна това глобално затопляне, набутаха си хора във високите сфери на властта и няма връщане назад. Който учен публикува неудобно (истинско) изследване по въпроса бива отстранен от научна дейност.
33
5
 
0
 
! Отговори
Чукча преди 2 години
В интернет има достатъчно научни доклади по темата, включително и европейски климатични модели от 70-те. Изпреварихме тези модели по всички показатели в последните седем последователни години. Трабва ни сериозен технологичен скок възможно най-скоро, за сега без изгледи за такъв.
32
1
 
9
 
! Отговори
Bili преди 2 години
Очакваме нова глобална данъчна система базирана на "въглеродни кредити" според която всеки ще има право на определен лимит изкаран като заплата...кредити ще се отнемат ако не спазвате поведение и не правите квото ви се нарежда...а климата на земята се влияе от слънцето.
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОСНОВНО СЛЕДСТВИЕ Е ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ДВЕ РЕКОЛТИ, А ЗА НЯКОИ КУЛТУРИ И ТРИ. НО УНИЩОЖЕНАТА СИСТЕМА НА НАПОИТЕЛНИ СИСТЕМИ НЕ МОЖЕ ДА ОСИГУРИ ДОРИ И ЗА ОСТАТЪЧНИТЕ ТЕРИТОРИИ ВОДА ЗА НАПОЯВАНЕ. БРЕХ КАТО БЯХМЕ *** И ПРОСТИ!!!......А КЛИМАТЪТ СЕ ИЗМЕНЯ ЗАКОНОМЕРНО НЕ ОТ ЧОВЕШКАТА ДЕЙНОСТ, А ПОРАДИ ЦИКЪЛА НА ПРЕЦЕСИЯТА НА ЗЕМНАТА ОС ОТ 26000 ГОДИНИ, ИЗМЕНЯЩ ВРЕМЕСЕЧЕНИЕТО НА СЛЪНЧЕВОТО ГРЕЕНЕ. А ИНАЧЕ ЩЕ МИ ХАРЕСАТ 60 ГРАДУСОВИ ТЕМПЕРАТУРИ...
30
0
 
9
 
! Отговори
У преди 2 години
Скоро една позната ми разправя, че по-скъпите телевизори не ставали, защото синът и подарил турски от Зората и можел да връща времето назад, т.е. да гледаш когато искаш нещо! Опитах да обясня, че зависи от доставчика и технологията, но тя не разбра нищо и пак ми препоръча да си сменям телевизорите с евтините. Според мен по-подобен начин коментираме и климата, всеки знае колкото да се изкаже и готово.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хахаха,болHитемозъци веднага почнали да прават връзки с небесния и края на света а тоз край така и неидва то небеше 1997г.2000г.2005г.2012г.2020г. ще е интересно следващата коя ще е
28
2
 
1
 
! Отговори
отАавстралияСидней преди 2 години
За сефте разбирам че климатичните промени се случват САМО в Германия. Защото тук в Австралия няма промяна или влошаване на климата. Затова му викат Новия Свят, защото го бройте друга вселена няма нищо общо с ваща. Поздрави
27
1
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
най-страхотния ефект от "глобалните промени" ще да е,ако ГЛУПАЦИТЕПОУМНЕЯТ!!!..Е,а дано,ама на дали..
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Апостоле, като изригне вулкана Лаки в Исландия, тогава пак ела да ни обясняваш за намаляването на "антропогенните човешки емисии" - тавтология като "Корейска Народно Демократична Република" между другото! За супервулкана Йелоустоун даже не ща да си мисля!
25
0
 
1
 
! Отговори
Леонорис преди 2 години
Секс с извънземни

Спонсорирани публикации