Маймунската едра шарка не е чак толкова опасна, какво знаем за нея?

Заразата обикновено протича леко
20 май 2022 11:03, Нели Христова
75
Маймунската едра шарка не е чак толкова опасна, какво знаем за нея?
Снимка: Getty

В международен план се увеличават както потвърдените, така и предполагаемите случаи на маймунска едра шарка. Много от тях са с неизвестен произход относно вируса, който ги причинява.

Учените започват да изразяват загриженост относно възможността за нова пандемия, тъй като случаи са установени в поне 7 държави и броят им нараства с всеки изминал ден. Ето обобщение на това, което знаем до момента, базирано основно на New Scientist.

Какво е това заболяване?

Това е сравнително рядко заболяване, причинено от вирус (Poxvirus), който принадлежи към същото семейство като вируса на дребните шарки. Болестта обикновено се разпространява сред маймуните в Централна и Западна Африка, където е ендемична, но периодично "прескача" върху хората, като досега е предизвиквала малки епидемии. За първи път е идентифицирана при лабораторни маймуни през 1958 г. Първият случай на заразяване на човек е регистриран в Република Конго през 1970 г.

Колко случая има по време на настоящата епидемия?

Според базата данни, съставена от Морис Кремер от Оксфордския университет и Джон Браунщайн от Харвардското медицинско училище, в световен мащаб са потвърдени 35 случая и още 72 подозрения. Потвърдени случаи са открити във Великобритания, Португалия, Испания, Швеция, Белгия, САЩ и Канада. Учените смятат, че това вероятно е само "върхът на айсберга" и че има много повече недиагностицирани случаи.

Дали всички случаи са свързани?

Това не е ясно. Понастоящем Агенцията за сигурност на Обединеното кралство (UKHSA) изчислява, че вирусът се разпространява от човек на човек в страните с потвърдени случаи. Много от тях са хомосексуални и бисексуални мъже, затова здравните служители призовават хората с такава сексуална ориентация да внимават за обриви или други подозрителни симптоми, за да могат да се обърнат навреме към лекар.

Как се разпространява болестта?

Според Световната здравна организация (СЗО) тя може да се предаде чрез вдишване на заразени частици и чрез контакт с кожни обриви или заразени с вируса материали. Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC) се смята, че предаването на вируса от човек на човек става предимно чрез големи частици, които не се разпространяват надалеч, така че за заразяването трябва да е необходим продължителен близък контакт лице в лице.

Счита се, че вирусът не се разпространява лесно сред хората и според UKHSA рискът от заразяване на населението "остава нисък". Заболяването може да се разпространи и чрез контакт с дрехи, кърпи, чаршафи или други предмети на заразен човек. То не се счита за полово предавана болест, но може да се предаде по-лесно чрез сексуален контакт през кожата.

Може да се предаде и от заразено животно на човек, ако той бъде ухапан от него или докосне кръвта му, телесните му течности, обриви и т.н., или ако яде недобре приготвено месо от такова животно.

Какви са симптомите?

Те включват треска, главоболие, мускулни болки, болки в гърба, подути лимфни възли, втрисане и изтощение. Може да се появи и обрив, първо по лицето, а след това и по други части на тялото, включително по гениталиите. Първоначално обривът прилича на този при варицела.

Колко смъртоносно е?

Заболяването обикновено протича леко и повечето пациенти се възстановяват в рамките на няколко седмици без лечение. В Африка то може да убие до 10% от заразените, но това според СЗО засяга един от двата най-опасни вида - конгоанския, докато при другия, западноафриканския, умира един на 100 пациенти. Досега генетичният анализ е идентифицирал само втория западноафрикански щам във Великобритания, но няма съответни данни за секвениране от други държави.

Посочените по-горе проценти на смъртност са пропорционални на потвърдените случаи, но тъй като вероятно има още няколко леки случая, които остават незабелязани, действителната смъртност от болестта се оценява като значително по-ниска. По данни на СЗО децата са по-застрашени от сериозно заболяване, отколкото възрастните. Заразяването на бременна жена също може да доведе до усложнения по време на бременността и дори до раждане на мъртво дете.

Има ли лечение или ваксини?

Да. Антивирусният препарат Тековиримат (Tpoxx) е одобрен в САЩ и Европа срещу това заболяване и ваксина при животни. Лекарството значително намалява вероятността от смърт. Съществува и ваксина Jynneos (известна също като Imvanex и Imvamune), също одобрена в САЩ и Европа, която предотвратява инфекцията при възрастни. Освен това тези, които са достатъчно възрастни, за да бъдат ваксинирани срещу дребна шарка, все още имат известна защита.

Имало ли е в миналото епидемии извън Африка?

Имало е няколко такива огнища, но те обикновено са включвали само няколко случая наведнъж и с много ограничено географско разпространение.

Значи сегашният бум е най-големият, който някога се е случвал?

Не. В Африка е имало повече случаи, като например през 2001 и 2002 г., когато в Република Конго са регистрирани 485 случая и 25 смъртни случая. През 2017 г. и 2018 г. в Нигерия бяха съобщени 122 потвърдени или възможни случая и 7 смъртни случая.

Възможно ли е настоящата епидемия да е причинена от нов щам на вируса?

Това остава неизвестно. Въпреки това фактът, че са открити толкова много случаи в различни държави, показва, че това е по-заразен щам от други в миналото. Но има вероятност случайни събития, като например наличието на суперпреносители, да са помогнали на по-стар щам на вируса да се разпространи по-широко. Твърде рано е да се направи окончателно заключение. Генетичният анализ на повече проби от случаите ще покаже дали става въпрос за различен щам.

Има ли вероятност от възникване на нова пандемия?

Оценката на учените е, че новата епидемия може да бъде контролирана чрез проследяване на контактите и ваксиниране на тези, за които се смята, че са изложени на риск от заразяване. Въпреки че не изключват напълно възможността за пандемия, те не я смятат за възможна и не смятат, че тя е на същото ниво като тази от коронавируса.


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да се готвят всички надупчени с маймунските коктейли на Астра Зенека и Джонсън&Джонсън.
60
0
 
1
 
! Отговори
Бля-бля преди 2 месеца
Затова снимката е черно-бяла,защото протича леко!
59
1
 
2
 
! Отговори
Обективен преди 2 месеца
Господ наказва обратните , дамгосва ги защото извращават произхода и развитието на човешкия род.
58
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А хубаво повдигна въпроса за лабораториите в Украйна може и да има връзка
57
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като гледам картинката много леко протича
56
0
 
3
 
! Отговори
Баш убавица преди 2 месеца
Живо ме интересува дали остават белези от това чудо? Има ли случаи у нас или мигрантите ще донесат заразата? Някой знае ли дали има лоши последици за хора, ваксинирани срещу тази м.м.унска вирусна напаст?
55
8
 
1
 
! Отговори
Georgiev преди 2 месеца
Платените *** пак пишат небивалици за лаборатории в Украйна :)))
54
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Стига с тези вируси- Не се ли науичхте от първия си провал? Дайте нещо с нло,извънземни,тамо поне 90% ще се вържат.
53
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
След една година като пуснат задължителна ваксинация си спомнете за тази статия.
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Eми някой набета разни маймунски вируси във ваксината си не беше ли Англия
51
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сложете си двойна доза Ковид ваксина и ще видите че няма да се разболеете от ... маймунски грип. За предпочитане е пак Пфайзер. Ха-ха
50
1
 
17
 
! Отговори
Hoho_Boho преди 2 месеца
СЗО ни направи на маймуни, затова се появи и тази маймунска шарка...
49
1
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 2 месеца
знаем че спинът тръгна от зелените маимуни на конго и досега няма ваксина нямалек светът не знае какво ще излезе от лабораториите в украина защото нямаконтрол китаи и сев корея пламнаха от някакъв вирус
48
1
 
0
 
! Отговори
мммммммммммм преди 2 месеца
ммммммммммм
47
2
 
16
 
! Отговори
Манкикрон преди 2 месеца
Означава наесен да се готвим за Манкикрон -кръстоска между ***.й.мунска шарка и омикрон свръх заразна и много смъртоностна .Да се готвим за 10 бустера и мега -супер-свръх зелен сертификат. Да са ви честити новите неолиберални ценности!
46
0
 
21
 
! Отговори
От Редак преди 2 месеца
Статията съдържа продуктово позициониране.
45
1
 
9
 
! Отговори
Бил Гейтс преди 2 месеца
Ако малко се генно модифицира и мутира и кръстоса със Ковид и Маймунската шарка може да стане много ОПАСНА.
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До АнонименОт далече ти личи,че си платен *** срещу конкретна политическа партия-вониш!Тук сега се опитват да ни психясват с новата болест,ти що го избиваш все на политика.Не измествай фокуса,***,стой да се плашим заедно
43
1
 
0
 
! Отговори
До 45 преди 2 месеца
Не е сигурно. Вярвай, бъркоч е. Хххххх такъв.
42
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това ли е новата корона?

Спонсорирани публикации