Следващото десетилетие пред НАТО: Един по-опасен свят

През юни ще се проведе среща на върха в Мадрид
30 май 2022 22:20, Нели Христова
172
Следващото десетилетие пред НАТО: Един по-опасен свят
Снимка: БГНЕС

На срещата на върха през юни в испанската столица Мадрид НАТО "ще очертае пътя напред за следващото десетилетие", каза ръководителят на алианса Йенс Столтенберг.

"Ще пренастроим възпирането и отбраната си за един по-опасен свят", заяви Йенс Столтенберг на церемония в Испания по случай 40-годишнината от присъединяването на страната към НАТО.

Той припомни, че на срещата на върха в Мадрид през 1997 г. са започнали преговори за евентуалното членство на Унгария, Полша и Чешката република в НАТО.

"Тази среща на върха отбеляза нова ера на надежда и стремеж. Отворената врата на НАТО и разширяването на Европейския съюз помогнаха за разпространението на свободата, демокрацията и просперитета в Европа. Тя беше и остава исторически успех", заяви Столтенберг.

Той допълни, че срещата следващия месец в Мадрид ще бъде "още една историческа среща на върха".

"Този път обаче контекстът е много различен. Не е нов прилив на свобода, а студеният полъх на конфликта", каза той. "Русия води агресивна война срещу Украйна. Авторитарните режими се стремят да подкопаят международния ред, основан на правила. Принудителните политики на Китай поставят под въпрос нашите интереси, сигурност и ценности. А Китай се присъедини към Русия в откритото оспорване на правото на всяка страна да избира своя собствен път."

Според Столтенберг НАТО се стреми да "задълбочи сътрудничеството си със сходни страни и организации, включително с Европейския съюз и страните от Индо-Тихоокеанския регион".

"Срещата на върха в Мадрид е важна възможност да потвърдим отново ангажимента си към ценностите на НАТО и жизненоважното значение на съвместната работа на Европа и Северна Америка в НАТО", каза той.

Столтенберг, към когото на събитието се присъединиха испанският крал Фелипе и министър-председателят Педро Санчес, потвърди, че Финландия и Швеция - последните европейски държави, които искат да станат членове на НАТО - също ще присъстват на срещата на върха, насрочена за 29-30 юни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Плюс срещите имам и достатъчно командировки. И виждам хората в чужбина че се развиват, но не виждам такова нещо в България. Тука се развиват офиси. С писарушки и кол- центрове. С две думи обслужващ персонал.
119
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А това "трябва още малко време" беше популярно по соца чакаха родителите ни да дойде комунизЪма. Сега какво чакаме?
118
0
 
1
 
! Отговори
Ха преди 2 години
До АнонименА не ти ли пишат, не те ли канят на срещи на конференции? Не посещаваш ли събития? Ако това го нямаш си се самоизолирал в твоя собствен свят. Предполагам нямаш професионални самочуствие Разбираемо е
117
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам си акаунт там. Ама не чух от теб какви чудеса стават в лъскавите офиси.
116
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още през миналата година Президентът Путин строго каза, че отан е длъжен да се изтегли зад линията от 1997 г.. Отан се направи на глух и има намерение да напредне във Финландия, но вчера експертът Ешфорд предупреди, че границата между Русия и Финландия може да се превърне в стратегически кошмар за отан.
115
0
 
1
 
! Отговори
NB преди 2 години
Пич направи си акаунт в линкед ин. Ако не те е срам от професионалнияти път. И ще видиш какво правят хората в БГ. Кипи живот, стават чудеса! Стига си мрънкал, ще има за всички, просто трябва време.
114
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да съм написал нещо за Русия? Айде кажи какво се прави в България? Аз явно не знам. И сега няма бащица на на родите ама има майка акушерка, която ще казва от кой и на каква цена ще купуваме това или онова? Ама ТИ това не го разбираш.
113
4
 
3
 
! Отговори
NB преди 2 години
До Анонимен Всеки работи и си плаща данъците, аз не съм отговорен за твоя просперитет. Ти да не би да си отговорен за моя. Затова основната идея е всеки да има шанас. Света за който бленуваш няма това. Завършил ТУ, друг път, там някога бяхме умни хора. Поредния менте инженер. Явно си уредено мамино синче, затова не разбираш какво ти говоря. Затова и не знаеш какво се прави в България. Е те тия като тебе искат Русия, да скрият некъдърноста си зад лозунги.
112
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Как хората от лъскавите офиси са длъжни на хората от провинцията" Това нещо не му разбирам смисъла? Явно ценностната ти система е тотално сбъркана. Няма смисъл да се разговаря с хора като теб.
111
5
 
1
 
! Отговори
NB преди 2 години
Обикалям България от 90 години, имаше руини, запустели ниви, недей да лъжеш, вече почти навсякъде кипи живот. И това е заради омразните на теб евроатлантически ценности. Искаш децата ти да живеят в държава извън ЕС и НАТО, визи за цял свят. Заключени зад една граница оставени на милоста на някой Бащица на народа. Честно ли това искаш?
110
5
 
1
 
! Отговори
Ха преди 2 години
И повечто ти колеги в лъскавия офис не са ли от провинцията. Как хората от лъскавите офиси са длъжни на хората от провинцията. Всеки който иска и се труди може да работи в лъскав офис. Искаш да се дават директни пари в провинцията и да се имитира просперитет. Ти да не би да си от Герб и да правиш стадиони за 10000 в населени места от 1000? Е как не те интересува Русия, нали искаш България вън от Нато и гей парадите. А къде да отиде горката държава, при турците ли, ама и те са в НАТО.
109
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И още малко информация, от първия ден в който завърших ТУ работя по професията си. Винаги съм взимал добри пари, и не ми се налагало да крада. Пътувам много из родината и виждам руини. А това не ми харесва. Това че искам България да е добре не ме прави русофил.
108
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак си в грешка работя в центъра на София, точно в лъскав офис. И не ме интересува как е в провинцията на Русия, а ме интересува България, тази България в която искам да живеят децата ми. И колко ти е изкривено съзнанието, щом печелиш добре значи крадеш. Няма как да разберете какво е родолюбие, защото сте продукт на сбъркани ценности.
107
8
 
2
 
! Отговори
Още нещо преди 2 години
Видимо нашите русофилски приятели не разбират, основната западна ценност е всеки да има шанс да успее. Хората в лъскавите офиси, не са длъжни на тези които не са стигнали до там, ако в началото всички са имали шанс. Преходния период отне шанса на много хора без да са виновни. Това е горчивата истина която трябва да признаем. Но в дългосрочен план нищо не се променя. Повече Русия означава повече хора без шанс.
106
5
 
2
 
! Отговори
До преди 2 години
Какъв хай тек се прави в България? Гей паради? Щом задаваш тоя въпрос и заплатата ти е над депутатаската, значи си от крадливите. Разбирам раздразнението ти. Хората в лъскави офиси работят по професията си. Повечето хора в тия офиси са от провинцията. Явно не си влизъл в такъв офис. И казваш, че имаш пари, значи крадеш! Разбирам болката ти! И провери как е в провинцията на любимата Русия, тамошните бедни хора, дето искаш да направиш нашите като тях.
105
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв хай тек се прави в България? Гей паради? Даже игли за шиене не произвеждаме. Работи се на ишляме за големи корпорации. Какво остава за България? Нищо. А забравих, целогодишно има банани за маймуните на територията. И като пътуваш по цял свят, България какво печели? Ходил ли си в провинцията? Тази България виждал ли си я? Или виждаш само това от лъскавия си офис. И не не съм мързелив, заплатата ми е над депутатската. Не всичко опира до пари, има и ценности.
104
1
 
1
 
! Отговори
Wanderer001 преди 2 години
До Факт: А кои са основните приятели на мира и човечеството? Нали, след като съществуват враговете, някъде там трябва да са и приятелите? Кои са приятелите?
103
3
 
8
 
! Отговори
Факт преди 2 години
САЩ и Нато са основните врагове на мира и човечеството.
102
1
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Че нато сам го създаде, за да си оправдае съкествуването.
101
6
 
4
 
! Отговори
До просперитета преди 2 години
И какъв е просперитета на България за тия 30 години бе ка лъффф?Огромен, хората пътуват по целия сват, който може работи за най високите технологии. В България се прави хай тек на световно ниво. Да хората отидоха по света и до голяма степен щото не можеха да понасят гнусната русофилска част от страната, която никога не се оправи, полицаи военни и всякакви други проядени от корупцията мекерета. Ако ти не си видял просперитет, ти си мързелив русофил и толкоз. Путин няма да те спаси, ще те изяде!

Спонсорирани публикации