ЕП иска увеличаване и ускоряване на помощта на ЕС за Украйна

Победата на Украйна била важна за мира в Европа
29 фев 2024 07:07, Александър Попов
103
ЕП иска увеличаване и ускоряване на помощта на ЕС за Украйна
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейският парламент настоява за увеличаване и ускоряване на финансовата и военната помощ на Европейския съюз за Украйна, като подчертава, че военната победа на атакуваната от Русия страна и бъдещата ѝ интеграция в ЕС и НАТО са необходими за гарантиране на сигурността, стабилността и устойчивия мир в Европа. Зад тази позиция застанаха евродепутатите снощи, приемайки годишните отчети за 2023 г. за Общата политика за сигурност и отбрана (ОПСО) и Общата външна политика и политика на сигурност (ОВППС) на ЕС.

Руската война срещу Украйна предизвика поредица от сътресения в световната икономика и добави значителен дестабилизиращ натиск върху страните от Западните Балкани и Източното партньорство, предупреди Европейският парламент.

Този нов геополитически контекст застрашава сигурността на ЕС, се казва в доклада за изпълнението на Общата външна политика и политика на сигурност (ОВППС) през изминалата година. Евродепутатите искат ЕС да реформира политиката си за съседство и да ускори процеса на разширяване, като същевременно напредне в институционалните реформи и реформите в процеса на вземане на решения. Те настояват ЕС да подобри капацитета си за реакция при глобални кризи, като твърдят, че по-доброто управление на кризи изисква по-силна роля на Европейския парламент.

"Окончателният доклад за ОВППС подчертава, че ЕС трябва да работи още по-усилено, за да се превърне в сериозен и независим геополитически фактор. Трябва да съчетаем оживената политика на разширяване с институционални реформи, по-тясно сътрудничество с многостранните организации и засилени двустранни партньорства", посочи докладчикът Дейвис Макалистър от Европейската народна партия.

В доклада, оценяващ развитието на Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз (ОПСО), членовете на ЕП твърдят, че в настоящата епоха на значителна геополитическа несигурност европейският и трансатлантическият консенсус и тясното сътрудничество на ЕС със съмишленици са по-необходими от всякога.

По отношение на хуманитарната ситуация в Газа, ЕП заяви, че осъжда непропорционалния отговор на израелската армия, който е довел до безпрецедентен брой цивилни жертви, и призова за постоянно прекратяване на огъня, за да може да бъде предоставена помощ на цивилните в ивицата Газа./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Къде са ни Хвърчилата за няколко милиарда, или вече нашите така наречени *** вече ги дариха на окрайчените нацюги?
86
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЕС вече е опасност за Европа... Този фарс трябва да приключи най-скоро, иначе континентът ще гори отново, ако тези ненормалници не бъдат спрени
85
1
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
Естествено, ЕС вижда че Русия побеждава по целия фронт и бърза защото ще секнат парите и елите ще трябва да кара само на заплати...
84
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 1 месец
Путин накрая си наложи сам ембарго вчера забрани износа на петрол за 6 месеца....
83
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Току що даваха другаря Путин който каза че така наречения Запад е унищожил Украйна- моля ви лекувайте го- човекът е много бен!
82
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма ли да събираме КАПАЧКИ от стъклени бирени бутилки , за желязо !
81
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Напълниха Русия със скрап от желязо , и после , защо Русия имала толкова много оръжие !
80
1
 
4
 
! Отговори
Деди преди 1 месец
Внесто да търкат банките в Е-парламента, направо на фронта - на това му викат ПОМОЩ! Иначе - призиви, декларации, бла-бла! Само кьор-фишек в пространството!
79
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има си ТАВАН , не може до безкрай да се повишава производството на оръжие , в Бг са на 4 смени , и повече снаряди не може да се произвеждат , няма и достатъчно кадри .
78
1
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 1 месец
Ще дам в помощ старото си колело "Украйна" и зелените си дрехи. И без това ги намразих покрай Зеления юдеин - кокаин-клоун...
77
1
 
5
 
! Отговори
мишки преди 1 месец
Безмислени напъни.
76
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Булгарекзит! И от НАТО! На което НАТО ние само -НА ви! За нас остава бедност, болести, омраза, която ни убива.
75
0
 
8
 
! Отговори
аха преди 1 месец
Ами като толкова искат да увеличат помощта за Украйна, да си дават заплатите. Осемстотин тутманика по 15000 еврака на месец не са малка сума. да ги дават на Зеля, че да миряса и тоя най-после.
74
1
 
14
 
! Отговори
мак преди 1 месец
Намесиха цял ес във войната, а сега реват, че има сътресения или че русия ще ги нападне, а русия отвръща и отговаря, какво искат, да си мълчи? И не знам как още може да се увеличи помощта или пък да се ускори. Остана ли още някой патрон и еврак?
73
1
 
12
 
! Отговори
КУХИ ПРИКАЗКИ преди 1 месец
ОТ КУХО-ГЛАВИ ХОРА
72
1
 
18
 
! Отговори
Русия Освободителка преди 1 месец
Защо България помага на Украйна в тази война след като Русия ни освободи и ни създаде държавата от нулата?Защо трябва да финансираме страна, която се бие с нашите освободители?
71
0
 
7
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 месец
Да го .уха ЕП със всички събрали се там!
70
2
 
22
 
! Отговори
Кацнал бръмбар преди 1 месец
Всичко, което евролиберастите изпратят в Украйна отива директно "на склад" при Путин. Той едва ли има нещо против.
69
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези не са в ред. Сякаш живеят в 2022. Вече наляха 600 млрд (300 помощи + 300 икономически загуби). И днес е по-зле. Каква военна победа на Украйна? Да идват по-скоро европейските избори и да ги изринат тези скъпо-платени безхаберници.
68
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЕС е изчерпан ! Не може да е съюз между държави и няколко по големи държави с любезното съдействие на САЩ , да диктуват на по малките . Това не е съюз !