Избори за народни представители 2021: За избирателите, които гласуват за първи път, учениците и студентите

Спонсорирано съдържание | Обновена: 23 мар 2021 13:37 | 23 мар 2021 10:44, Александър Попов
8

На 4 април ще се проведат избори за народни представители. Ако дотогава сте навършили 18 години, имате право да гласувате. Избираме 240 депутати в Народното събрание с мандат от 4 години.

На интернет страницата на ГД "ГРАО" в МРРБ - http://www.grao.bg/elections/, можете да намерете секцията, в която трябва да гласувате и адреса й. Лесно е, въведете само своето ЕГН.

Ученици и студенти от редовно обучение, включително курсанти, дипломанти, докторанти, специализанти, могат да гласуват в  града, в който учат, ако градът е различен от населеното място по лична карта. Адресите на секциите са публикувани на сайтовете на  общините.

За учениците и студентите от редовна форма на обучение

Можете да гласувате в града, в който учите, ако градът е различен от адреса Ви по лична карта. Изберете си секция за гласуване. Публикувани са на сайта на общината.

В деня на изборите

Носете личната си карта, заверена за съответната година ученическа книжка или заверена за съответния семестър студентска книжка или уверение.

Ако гласувате за първи път, трябва да знаете, че на таблото пред изборното помещение има списък  на партиите, коалициите и независимите кандидати, както и имената от кандидатските листи към всяка една от тях. Разгледайте ги.  След това влезте в изборното помещение. На място ще Ви дадат да попълните декларация, че не сте гласували и няма да гласувате на друго място. Ще ви впишат в избирателния списък.

Можете да изберете да гласувате с хартиена бюлетина или с машина.

Ако гласувате с хартиена бюлетина член на секционната избирателна комисия ще откъсне пред Вас бюлетина, ще  сложи печат на гърба й и ще Ви я подаде.  В кабината гласувате със знак „Х“ или „V“  със син химикал в квадратчето с номера на избраната от Вас партия, коалиция или независим кандидат. Ако желаете отбележите преференция за кандидат в кръгчето. Сгънете бюлетината и излезте от кабината. Член на СИК ще постави втори печат и ще откъсне малкия отрязък. Пуснете бюлетината в прозрачната урна.

Ако гласувате с машина, член на СИК ще Ви даде карта, с която се активира електронната бюлетина на машината. Тя изглежда по същия начин като хартиената.

Моля, спазвайте противоепидемичните мерки, носете маска, спазвайте дистанция!

За повече информация посетете сайта на Централната избирателна комисия – www.cik.bg

Бъдете активни, гласувайте!


8
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Чичо преди 3 седмици
Само ГЕРБ! Те прочее така или иначе ще спечелят, така че гласуването е по-скоро за прах в очите на плебса. Тия неща са уредени предварително преди половин година още.
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
... В кабината гласувате със знак „Х“ или „V“ със син химикал...


Аз пиша с мастило! Само плебеите (*** аците) пишат с химикал(ка)!


Няма да гласувам нито за ГЕРП нито за БСП!
2
3
 
5
 
! Отговори
Краси преди 3 седмици
ЦИК не искат да има видеонаблюдение ПРИ БРОЕНЕТО НА БЮЛЕТИНИТЕ!ЗА ДА ЛЪЖАТ!ДА ФАЛШИФИЦИРАТ ИЗБОРНИТЕ РЕЗУЛТАТИ.
1
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аз ще гласувам за ГЕРБ.