Рейтингът на Борисов 21.6%, най-висок сред политическите лидери

Инфлацията, енергийните цени и здравеопазването тревожат българите
4 сеп 2022 14:23, Елка Василева
243
Рейтингът на Борисов 21.6%, най-висок сред политическите лидери
Снимка: "Алфа Рисърч"

Топ 3 на най-важните за хората проблеми, посочвани от осем от всеки десет българи, са – инфлация (89%), цени на енергоносителите (86%), здравеопазване (83%).

Това сочи изследване, проведено в периода 27 август – 2 септември 2022г. от Алфа Рисърч, което се публикува на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1117 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Още по темата
Разбираемо, най-високи са очакванията избирателите да чуят позициите на партиите именно по тези три приоритета. Войната между Русия и Украйна и корупцията са посочени от около две трети от анкетираните.

Следват екологичните проблеми, свързани със състоянието на язовири, водоеми и пр., както и нелегалната емиграция, които отново застанаха във фокуса на общественото внимание покрай трагичните инциденти в последните седмици и вълнуват две трети от анкетираните пълнолетни българи. Класацията на десетте най-значими проблема се допълва от състоянието на пътищата, особено на прага на наближаващия зимен сезон и от образованието.

В кризисни ситуации като настоящата, разочарованието от едни политици  много често е съпроводено от пренос на доверие и надежди към ново поколение, или нови лица политици, каквато беше ситуацията през 202 г. Кампания 2022 стартира обаче със сериозна ерозия на доверието към всички ключови партийни лидери, които ще вземат участие в предстоящите на 2 октомври избори. Ако изобщо може да се говори за някаква конкуренция между тях, тя е „кой е най-малко мразен, а не кой е най-силно харесван“.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов стартира кампанията с 21.6% положителни оценки и 55.5% отрицателни. Съпредседателите на основния опонент, „Продължаваме промяната“, Кирил Петков и Асен Василев, само за два месеца,  бележат рязък спад в личните си рейтинги. С  доверие, респективно от 18.4% и 17.8%, те значително стесняват електоралното си влияние в сравнение с миналата година, а недоверието им достига 55-56 на сто.

Лидерите на другите две партии, участници в управлявалата доскоро коалиция, Христо Иванов (17.6%) и Корнелия Нинова (15.9%) отстъпват с няколко пункта след тях, като лидерът на ДБ е единственият с по-ниски нива на неодобрение (49%).

Всеобщото недоверие към политическата класа обхваща както неучаствалия все още на избори и доскоро с висок позитивен рейтинг Стефан Янев (18.5%:35%), така и най-шумният опозиционен лидер Костадин Костадинов (13%:57%).  В дъното по доверие остава Слави Трифонов (11% : 61%).

От тенденцията на спад е засегнат и президентът Румен Радев. В сравнение с юни положителните оценки за дейността му намаляват с 5 процентни пункта, а отрицателните се увеличават с 3. Така, към момента, ножицата между положителни и отрицателни оценки (38%:33%) силно се затваря.

С оглед не само на настоящите избори, но и на потенциала за решаване на кризи след тях,  наблюдаваната сериозна ерозия на доверие към политическите лидери и лидерство, е изключително рисков фактор. Най-малкото, защото при очертаващия се фрагментиран парламент и коалиционни формати, ще бъде все по-трудно да се осъществяват дългосрочни политики, изискващи лидерско визионерство и широка обществена подкрепа.

На старта на кампанията, избирателната активност се очертава около 48% от имащите право на глас и живеещи в България избиратели. Това означава, че до урните могат да отидат около 2млн.600 хил., което е съпоставимо с активността на последните парламентарни избори през ноември 2021г. На този етап обаче е още много рано да се каже дали кампанията ще повиши активността, или обратното, негативизмът и липсата на ясни перспективи ще отблъсне част от избирателите, което би довело до опасно ниски нива, с вероятност за силно сближаване на вота за отделните партии.

Настоящото изследване е проведено в периода 27 август – 2 септември 2022г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1117 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
0
 
0
 
! Отговори
аз ако съм преди 1 година
1 политик ще умра от срам..вижте им неодобрението..а те имат очи да се показват. та и активистите им плъзнали да агитират. *** типигьози
184
1
 
5
 
! Отговори
Леля Пена преди 1 година
Е ВЕРВАЙТЕ МИ,ТОВА Е ПЪЛНА ЛЪЖА. НЕ Е ВЪЗМОЖНО ПРОСТО НИЕ БЪЛГАРИТЕ ДА СМЕ ТОЛКОВА ГЛУПАВИ. НЕ Е ВЪЗМОЖНО И КРАДЦИТЕ ОКОЛО ББ ДА СА ЧАК 22%ОТ НАС.
183
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако това не е стъкмистика, значи народът се е изродил и фашизирал...
182
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Става ли социолозите да си извадят езиците от свинктера на Баце? Голямо полягане, а той милия вече е за пенсия ... а социолозите спомнят ли си колко много не познаха последния път?
181
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предлагам, направо да го обявят, че е спечелил изборите и да се качва на джипа, да управлява....ЕС - превеждайте милионите, че Баце пресъхна и ще получи инфаркт!
180
5
 
3
 
! Отговори
а за не преди 1 година
одобрението кво ще кажете, според мен то е къде по-важно
179
6
 
33
 
! Отговори
Стъкмистика Пенчо преди 1 година
Според проучване от последните секунди, Бойко Борисов има одобрение от 99%, а ако изборите бяха днес, ГЕРБ щеше да има 99%. Проучването е направено измежду 100 гербаджия и е разплатено с 2 банкноти от шкафа на Буци.
178
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
допитването да не би да е правено в централата на герб?
177
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НА РАДЕВ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ СЪСИПАХА ДЪРЖАВАТА! ЗЛОБЕН НЕКАДЪРНИК НАЗНАЧИ НЕКАДЪРНИЦИ! СЕГА НИ ПРОБУТВАТ ЯНЕВ С СОФИЯНСКИ ПОД БЛАГОСЛОВИЯТА на черепа! МАФИЯТА ПЛАЩА ЗА БОРБА С КОРУПЦИЯТА! АЛИСА В СТРАНАТА НА ЧУДЕСАТА И ЕДНИ ОВЦЕ БЛЕЕЕЕЕЕ!КОЙ Е КОРУМПИРАН?ЧАКАЙТЕ РАШКОВ ДА ВИ ИНФОРМИРА!
176
1
 
17
 
! Отговори
Димитър преди 1 година
До АнонименКопейката имал 2 милиона фена, О Боже мой! Може би броят и домашните им любимци...
175
6
 
9
 
! Отговори
иСбирател преди 1 година
Начи др0гаре,ние си сакаме Баце и Кака щото те са про3ди кат назе! Моат да краднат ама шъ нъ остаат и ний да краднеми по малко, щото не мое иначе!Венцеремос начи и да живеи др0гара Путин който ни освободи и иначи щяхми да говорими сеа по турецки!
174
4
 
11
 
! Отговори
Пропов преди 1 година
Абе БГ да не е станала сателит на Холандия?! Само едно силно напушено население(за общество не можем да говорим) може да свежда глава и да го помпят като пуйка, че и да се радва.
173
17
 
12
 
! Отговори
Трипонеца преди 1 година
БОЙКО ИДВАЙ,но преди това поръчай ковчези!Да погребем миналото заедно с теб и гробокопачите на България и да отворим пътя на новите политици,които ще ни отласнат от дъното!
172
14
 
29
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 1 година
Кой му вярва на бойко освен платения му електорат?!! Герб никога няма да са на власт повече, защото вземат ли я протестите почват. За мутрата от Банкя има само два пътя - към централния Софийски затвор или към отвъдното!
171
38
 
13
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
БОРИСОВ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ Е С ТЕБ ЧАКАМЕ ТЕ ДА ПОМОГНЕШ И ДА ИЗРИНЕМ ЗАЕДНО ШАЙКАТА ФАЛИРАЛА БЪЛГАРИЯ ВПРЕГНАЛИ ПЛАТЕНИ ДА ПИШАТ ПРОСТОТИИ ГОРЯМ СТРАХ ГИ ТРЕСЕ ПРЕВРАТАДЖИИТЕ БОЙКО ИДВАЙ
170
29
 
11
 
! Отговори
МИСЛЕТЕ! преди 1 година
Време е за Възраждане.След 32 години ПРОМЕНИ се появи партия Продължаваме ПРОМЯНАТА.Писна ми от ПРОМЕНИ,чекмеджета,пожарни генерали.Време е за Възраждане.
169
11
 
32
 
! Отговори
Един там преди 1 година
Съд за мутрата! Господ ще го съди! От там няма измъкване...
168
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Киро Птков и на Боко не им дреме за България.Други им пращат пари по сметките,а на зима...ще има призиви като в Германия-къпете се само веднъж седмично.
167
2
 
7
 
! Отговори
Куку преди 1 година
Блеки като махнеш гореспоменатите,оставате 8% умни и красиви които през живота си не сте свършили работа за пет лева!!! Мързеливи и крад....ви
166
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой се учудва все още, че сме най-бедни, най-назадничави, най-бедни. Как се нарича народ, който дава симпатиите си на един закоравял манипулатор и лъжец, човек без подходящо образование и със съмнителен морал. Какъвто народът, такива "вождовете" му?