Бивши полицаи в схемите за купен вот, знаели възможностите на МВР

Криминалният контингент се опитва да се занимава с това, което носи най-добра печалба
Обновена: 23 мар 2023 11:55 | 23 мар 2023 11:55, Йоана Цонева
12

Политическите поръчители на купуването на гласове никога нe биват наказвани, рядко и на по-ниските нива се стига до ефективни присъди. Това заяви бившият зам.-министър на вътрешните работи Филип Гунев.

"Това е сложна форма на организирана престъпност, с много пари. Нужен е голям ресурс, трябва да се подслушват политици, които реално си купуват гласовете, ресурсът на МВР за този тип престъпления е много ограничен", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Според него повече сигнали за купуване на гласове не означават непременно повече опити за такива.

"Има 1000 секции за продан, най-вече извън големите градове, и те сега вече два пъти годишно се разпродават. Ако там не се купуват гласове, то не се и гласува, хората там са обезверени", добави Гунев.

Експертът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов заяви, че в схемите с купуване на гласове има замесени бивши полицаи, които в детайли познават работата и възможностите на МВР.

"Много от тях, които участват в тези операции, са бивши служители на МВР, знаят как да избегнат рисковете. За едно залавяне на средно ниво трябва да има агентура, СРС-та, дълга и сложна е процедурата. Нямат капацитета в МВР това да го направят. Тези, които купуват, знаят какви са способностите на вътрешното министерство. Полицейските началници се опитват да контролират да няма само за една партия", убеден е Безлов.

Според него повечето сигнали за опити за купен вот вероятно означават, че партиите подават едни за други сигнали и МВР се опитва да реагира.

Бившия зам.-вътрешен министър също е убеден, че в схемите за купен вот участват бивши служители на силовото ведомство.

"Най-често в по-малките населени места, където процесът по-лесно се организира, особено с малцинственото население за продан. В големите градове, в махалите това също е практика, която не е спирала. Някои от контролиращите вота опитват да продават на всички - затова и ефектът върху крайния изборен процес не е сигурен", каза Гунев.

По думите му в златните си години БСП е била лидер в купуването на гласове, но "със залязването на партията, която почти изчезва от изборния хоризонт, това разпределяне не е толкова явно".

И двамата гости са категорични, че през последните месеци трафикът на хора е по-доходоносен "бизнес" от купуването на гласове по избори.

"Криминалният контингент се опитва да се занимава с това, което носи най-добра печалба. С избори не можеш да се изхранваш, но с мигранти - това е постоянен поток. Купуването на гласове се организира бързо - месец-два преди изборите. При мигрантите е устойчив процес, което пък развързва ръцете на МВР да работи по такива групи. Виждаме, че на различни нива успяват да ги задържат сравнително лесно", обясни Гунев.

Като проблем в борбата с мигрантите той посочи безнаказаността. И даде пример - жена е получила 10 месеца условна присъда, която е под минималната от 1 година "затвор". "Това практически е безнаказана престъпност", коментира бившият зам.-вътрешен министър.

Тихомир Безлов допълни, че МВР няма и финансов ресурс за борба с мигрантите.

"91% от бюджета на МВР отиват за заплати, като се добави и бензина, реално практически за техническо оборудване почти не остават пари. По турската граница през годините нещата са правени с европейски пари. Важно е да видим как ще бъдат изхарчени парите, които ЕК ще ни отпусне, защото голяма част от техническите средства, закупени с европари през годините, не работят", смята Безлов.

Експертът уточни също, че в каналите за трафик на мигранти участват много чужденци и подслушването и проследяването им изисква и международни усилия.

Гунев добави, че при отпускането на пари ЕС не отчита потока от мигранти, който не е допуснат до страната ни, а само заловените.


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Партиите, които купуват гласове трябва да се наказват с намаляване на партийната субсидия и морално осъждане, чрез обявяването им публично. Те дават пари в кеш на престъпните групировки по наркотрафика, лихварите за организиране. Залавят някого от предпоследното ниво на купуването. Държавната им субсидия трябва да се намалява с 50 процента за уронване на престижа на изборите.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Прав ти път
7
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Щатът на МВР в РБ е 65 000. В пъти по-голям на глава от население от всички ЕС държави, даже САЩ и Канада, което между другото важи и за парламента ни. Последният път, когато се обадих в нашето РПУ за съдействие, дежурният каза, че са изчерпали лимита за гориво на патрулката. За заплати вървят парите!
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
О чудо,та те колегите са подчинени на някого с чадърче.Помнете,без знанието на висшестоящи ,нищо не се прави .
5
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Те много добре знаят "невъзможностите" на МВР. Там лъсва истината за българската полиция. Нулеви възможности, нулеви умения, нулеви теоретични знания, капацитет - кръгла нула. Но парите които им броим в калпаците за сметка на това са доста високи
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Демерджиев е човек на статуквото. Никой не притеснява купуването на гласове.
3
0
 
3
 
! Отговори
Аумуамуа преди 2 месеца
Баууууууу
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Че то купувaнeто на глaсове се ползва с опънат чaдъp отгоре.
1
3
 
16
 
! Отговори
Служител преди 2 месеца
Не само бивши а и настояли служители на МВР назначавани от ГЕРБ и ДПС участват в измамите и купуването....