При избори днес: ГЕРБ-СДС с близо 2% преднина, БВ и "Левицата!" прескачат бариерата

Медиана: "Възраждане" вече са на трета позиция
24 мар 2023 10:52, Александър Попов
515
При избори днес: ГЕРБ-СДС с близо 2% преднина, БВ и "Левицата!" прескачат бариерата

ГЕРБ-СДС води пред коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България“ с около 2% - 24.7% срещу 23.1%, сочи ново проучване на агенция Медиана за предизборните нагласи към 23 март 2023 г. Изследването е проведено в периода – 17 - 22 март 2023 г.  г. с 978 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. То е реализирано със собствени средства на агенцията.

Коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България“ засега не успява да консолидира напълно бившите избиратели на двете основни формации участващи в нея.

„Възраждане“ е трета политическа сила с 14.5%, като данните показват нарастване на потенциала им.

ДПС са четвърти с 13.2 %, като тук традиционно влияние ще окаже гласуването в чужбина.

БСП изглежда, че засега е спряла бурния отлив на симпатизанти, но тук значително се е увеличил обема на колебаещи се избиратели – нещо нехарактерно за тази партия. Техният процент е 8.6.

Данните към 23 март 2023 г. показват, че следващият парламент вероятно ще бъде сформиран от седем партии/коалиции. „Левицата“ (4,3%) и „Български възход“ (4,5%) засега са над бариерата за влизане в парламента. ИТН също запазва шансове (3.4%).

Огромната маса от избирателите (около 60%) не биха искали нито правителство лидирано от ГЕРБ, нито правителство лидирано от ПП-ДБ, нито коалиционно правителство между двете. (Потенциално първите две политически формации). Същевременно огромната маса от избирателите са омерзени от непрестанната политическа баталия и политическа нестабилност и желаят сформирането на редовно правителство.

Оформя се парадоксална картина – не искаме тези или онези, не ги искаме и заедно, но трябва да се състави редовно правителство.

Изследването е проведено в периода – 17 - 22 март 2023 г.  г. с 978 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. То е реализирано със собствени средства на агенция Медиана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


515
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
286
7
 
16
 
! Отговори
Дрънбъзов преди 1 година
Веднага мога да ви кажа че не вярна прогнозата. ДПС винаги са трети. Намя как копейковците да са повече от феcoвете.
285
0
 
6
 
! Отговори
999 преди 1 година
До българин Приличаш ми на правоверен комунист,дето все търси фашисти да се бори с тях!От ония,дето ги назначаваха за кантарджии в текезетата!:))
284
6
 
2
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
Докато не се въведе китайския почин-крадците на народна пара,на площада, с белезници на гърба,на колене,полицай с калашников зад него,и куршум в тила,няма да се оправим.Да те питам банкянски шебек,какво ще правиш?Дали ще крадеш от народната пара?
283
7
 
4
 
! Отговори
не се чудете преди 1 година
Продължаваме Подмяната искали властта!?Ми като има серсеми да им вярват така ще е!Не е луд който яде баницата,луд е който я дава!Ама иначе ще гласуваме за Герб?Ми не е вярно!Лично аз ще гласувам за БЗНС!
282
10
 
10
 
! Отговори
българин преди 1 година
ха-ха-ха-а-а-а,защо не сложите 10% преднина на бянкянските разбойници?Нали затова ви плащат банкянските у.р.о.д.и?
281
18
 
10
 
! Отговори
стига преди 1 година
Стига сте плюли. Възраждане ще управлява скоро.
280
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен2 преди 1 година
Гласувайте за Киро каква професия има какво работи откъде изникна че и мин председател стана Асенчо споразумял се с англ съд за кражба от своя бизнес партньор затри финансите на държавата тези ли са спасители на кого от какво кой ги лансира кой ги назначи защо
279
16
 
11
 
! Отговори
реалист преди 1 година
Не вярвайте, че Възраждане и Копейкин са спасителите на България. Те говорят радикално, защото това е тяхната рола дадена им от Борисов и Гешев, а именно да обира радикалните гласове, които мразят политиците. А 100 % от тези гласове са срещу ГЕРБ и ДПС. Докато Възраждане са в парламента Борисов няма да получи справедливост. Не позволявайте да ви правят на глупави като ви манипулират.
278
16
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
14% за възраждане...Още едно доказателство колко добре работи пропагандата и дезинформацията на Русия.Има си цял отдел в КГБ или както сега се казва.Първо настройват хората срещу запада-***,буболечки и прочие,след това ги плашат-война ,повиквателни и т.н глупости...и резултата е на лице.Плиткоумните веднага се хващат и за това никога няма да се оправим.
277
9
 
12
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
До вчера ГЕРБ бяха с 1% по малко, за 1 ден се качиха с 3% ? Егати вицовете и манипулации, тези съвсем ни взеха за боядисани врабчета
276
17
 
12
 
! Отговори
реалист преди 1 година
Възраждане говорят като опозиция, но са скрит партньор на ГЕРБ и ДПС. Те са тяхно творение. За съжаление последователите на тази пария са заслепени и вярват, че гласувайки за Възраждане гласуват срещу ГЕРБ и ДПС. Вярват или не, като, но гласувайки за Копейкин гласуват за Буда и Доган. Факт.
275
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не вярвам на тези прогнози, но ако резултатите са подобни, положението на България е безнадеждно - пак ще бъде подарена на руснаците, а нормалните хора просто трябва да поемат към Терминал 2.
274
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо победителте от ГЕРБ не взеха власта като победители,защото днес свиря утре се чува .Батакът които те забъркаха ще го сърбаме дълги години.
273
10
 
16
 
! Отговори
реалист преди 1 година
Възраждане кога ще започне да критикува ГЕРБ и ДПС? Копейкин, който е от Варна, кога ще възроптае срещу подарената на Доган ТЕЦ? Копейкин е *** на ГЕРБ и ДПС. Не е време за Възраждане на ГЕРБ и ДПС.
272
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много гласове на накупени , но народа ще ги изненада
271
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо ПП и ДБ развата торби със шпек и лютеница само в Троян?
270
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще приказваме за от 4-9 милиарда долара изчезнали до 89гЗа 27 милиарда от приватизациятаЗа 16 милиарда лева от ДДС 2000-2017
269
12
 
12
 
! Отговори
Я, па Я преди 1 година
В нормалните държави Рашизма, наречен още "Руски Мир" е забранена идеология и се преследва от закона. Всички които публично се осмелят да пропагандират и защитават Русия, Руската политика, Путин, Путинизма, Рашизма и Руския Мир, биват санкционирани. Ако са чужденци глоба и черен печат с изритване от страната. Ако са местни, първо глоба, ако има рецидив следва съд и затвор за пропаганда на античовешка и терористична идеология. А у нас про-руските партии се канят да ни управляват. *** народ ...
268
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възраждане или повиквателна.
267
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние ще си приказваме за ЛЮБЕН ГОЦЕВЗа СИК и ВИС