Какви са били езикът и облеклото на българите преди 130 години?

Учени разкриват живота на нашите предци чрез изложба
18 юни 2020 19:10, Павел Гълъбов
40

Снимка: Ива Станоева

Учени от Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките (ИЕФЕМ) представиха изложбата Облекло и езиково богатство“. В нея е представен архивен масив, съдържащ над 1100 страници с ръкописни описания на облекло и около 150 фотографии, направени специално, за да покажат част от носиите в България през 1888 – 1889 година.
Още по темата

В събирането и изучаването на данните са взели участие 16 учени от двете научни средища, както и външни участници. Главната цел на изследователите е да създадат виртуална библиотека на базата на архивния свод. Така ще може да се осъществи по-качествен и по-бърз анализ на ръкописите и снимковия материал. Специален филм, който може да бъде видян в залата на изложбата, разказва за работата на експертите и самата виртуална библиотека.

Разговаряме с гл. ас. д-р Миглена Иванова, координатор на проекта от страна на ИЕФЕМ, която ще ни разкаже повече за изложбата.

- Здравейте, за осъществяването  на изложбата сте се събрали  множество учени от Софийския  университет, Института за етнология  и фолклористика с Етнографски  музей и външни специалисти, лесно ли беше осъществяването на проекта в такъв разнообразен екип?

Здравейте! Не никак не беше лесно, но единствено така може да се изучи адекватно този масив от документи.
 
- Разкажете ни повече за изложбата, какво може да се види на  нея, кои от всичките ръкописни описания и снимки ви бяха  най-любопитни, лично на Вас като  учен?

Самата аз до преди близо 10 години не знаех за описанията и за снимките от масива. Разглеждах друга архивна единица в Научния архив на Българската академия на науките с надеждата да намеря информация за облеклото на гагаузите, когато Дарина Илиева (един от опитните сътрудници на Архива) ми обърна внимание на този масив, защото имаше спомен, че в него става въпрос и за облеклото на гагаузите. Близо година и половина работих сама по разчитането на текстове, но работата вървеше бавно и трудно. Още тогава обаче знаех какво държа в ръцете си – един уникален набор от документи, който представя в синхронен срез облеклото на населението на територията на страната в края на ХIХ век. За мен най-интересно е именно това. Споделих с проф. д-р Маргарет Димитрова на какво съм попаднала и по-късно, водени именно от идеята за ценността на документите, започнахме да събираме екип от съмишленици, който да направи възможно цялостното им изучаване в обозримо бъдеще. През 2016 г. подготвихме проект. Той спечели финансиране от Фонд „Научни изследвания“. От тогава работим много активно по разчитането и анализа на ръкописите, както и по описанието и анализа на снимките.

- Разбираме, че искате да направите  виртуална библиотека, ще бъде  ли тя свободна за неспециалисти, ще могат ли обикновените хора  да се разровят из 150-те снимки  и над 1100-те описания на облеклото  от цяла България?

Да, планираме след края на проекта тя да бъде достъпна за всички. В момента обмисляме на каква платформа да качим виртуалната библиотека.

- Освен за облеклото, изложбата  цели и опознаването на богатството  на българския език, използван  преди повече от 130 години, бихте  ли ни дали примери за думи, които вече не се използват, а са ценни за нашата обща  памет?

Има много такива примери. Във връзка с изложбата се наложи да дискутираме няколко примера от текстовете, които могат да се видят на част от таблата. Например думата мермер (мрамор). В нашия текст от Врачанско тази дума е употребена за материя, от която се правят забрадки. Вероятно става въпрос за преносна употреба на мермер в смисъл на бяла, лъскава, гладка и равна материя. Все още продължаваме да дискутираме върху това.

- Изключително любопитно е, че  още преди 130 години, управляващите  са се интересували от малцинствата  у нас и техния бит и култура, във вашата изложба се виждат носии на най-различни етноси, бихте ли ни казали с какво  се различават те от българските  и какви народности са представени  в архивите?

Разнообразието е изключително голямо. Страхувам се, че не мога да го опиша накратко. Нека да отбележа обаче, че и в това отношение архивният масив, с който работим, е уникален. Не ми е известен друг толкова ранен документ или набор от документи, в който да има подробни сведения за облеклото на различните етнически и религиозни групи на територията на страната. Освен облеклата на православните българи и българите католици, в ръкописния свод са представени и облеклата на власи, гърци, евреи, славони („български“ словаци), старообредци, татари, турци, цигани и др.

- И за финал, как гледате на  възраждането на интереса на българина към родното облекло, създаването на множество танцови  и певчески формации, бихте ли  посъветвали нещо всички тези  съвременни дейци, стремящи се  към опознаването на нашето минало?

Много се радвам на този интерес. Макар и бавно, покрай него расте и интересът към традиционното облекло. Вярно, трудно е да се танцува със старите, тежки носии и често по техен модел изпълнителите си правят или си поръчват специални костюми за сцена, които са доста различни от автентичните облекла. Същевременно проучванията, които те правят преди да изработят или да поръчат своите облекла за сцена, на свой ред способстват за възраждането на интереса към особеностите на традиционното облекло.

Изложбата „Облекло и езиково богатство“ е на разположение на всички любители на българския бит и култура от 16 юни до 15 август 2020 година в зала 11 на Етнографския музей, който е част от ИЕФЕМ и се намира на площад „Княз Александър I“ № 1.


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
фен(бивш) преди 3 седмици
Гагауз-търчин,с християнска вяра,НЕЩО ПО-СМЕШНО,ДАЙТЕ.
35
0
 
0
 
! Отговори
Метинчо, преди 9 месеца
Ти шегуваш ли се или сериозно такъв ти е "българския"...
34
0
 
0
 
! Отговори
полезни идиоти преди 9 месеца
до 30 "Така че, не се учудвай, ако намериш в днешна Турция и чисти арийци, и всякакви други" Искам да попитам кои са ЧИСТИ АРИЙЦИ?
33
0
 
4
 
! Отговори
Пепи преди 9 месеца
Май по време на османската империя сме били повече българи.
32
1
 
1
 
! Отговори
Боко Тъпото преди 9 месеца
Незнам преди 130г, но със сигурност ПУНТА-МАРА не говори български, а си маа по КАРУЦАРСКИ!
31
0
 
3
 
! Отговори
Видрица преди 9 месеца
Тази тънка книжка се чете леко и приятно. Тя казва всичко за родовата история, личната история, голямата история, езика и ибичаите. Авторът е нененадминат в Българската литература
30
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До История /27/

Днешната турска нация се състои от над 50 етноса.
Повечето от тези етноси представляват мешавица с елементи от различни народности, с които турците са контактували или воювали. Поголовно са крали от тях жени за харемите си, а също така са предлагали изгодни условия на всеки, който приеме тяхната религия. Мнозина са се съгласявали доброволно да станат мюсюлмани и да се самоопределят като турци.
Така че, не се учудвай, ако намериш в днешна Турция и чисти арийци, и всякакви други
29
3
 
5
 
! Отговори
Драго преди 9 месеца
Достатъчно е да знам, че са немали стойностни изпълнители като Азис, за да съм обеден, че живота им е бил доста скапан.
28
0
 
2
 
! Отговори
Още един Гагауз преди 9 месеца
Привет, какво сте се разлаяли от сутринтта? Тук сме си от около 500 години+ и не смятаме да мърдаме. Нагоре към шабла са баш Гагузите. Гулле гюлле...
27
6
 
5
 
! Отговори
история преди 9 месеца
Българите са били съюзници на Аварите.
Турците са били ковачи при Аварите. Т.е. занаятчии и следователно с по-нисък ранг.
Те са занели едни за други, но не може да се очаква че са имали родство.
Освен това Българите сме Арийци, а Турците не са Арийци което е показателно.
Като оставим семантиката на страна, има съвременни методи за ДНК анализи.
26
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Метин

гагаузите са с български произход,затова са християни,ако имаха нещо общо с турците , нямаше да са християни!
25
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Гагаузин

Истинските турци (селджуци и карамналии) нямат ли според теб родствени връзки с прабългарите? Древно племенно родство имам предвид.
24
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Метин

Преди години бях, образно казано, с единия крак вече влязъл в този институт. Като видях какво представляват "научните" им дискусии, как крият материали, които в миналото са били архивизирани, за се ползват като книги от библиотека, като станах свидетел на истерични женски препирни, взех си шапката и се насочих към много по-различна институция, за което не съжалявам.
До днес там са на власт близки хора на онези вече покойни партийни креатури. Като папагали повтарят г.л.у.п.о.с.т.и.
23
1
 
7
 
! Отговори
Гагаузин преди 9 месеца
До Метин- Гагаузите са ески булгaр демек старите българи разбра ли Метинчо
22
2
 
8
 
! Отговори
До Метин преди 9 месеца
Ефенди, стари изследователи са твърдели подобни неща, както и ти.
Но преди време се отворила възможност за проект изследване на гагаузката общност. И тъй като в това има гювеч, ръководството на проекта възложили на бивша партийна секретарка на този институт, за чиято простотия, злоба и неясно образование и до днес се разказват легенди. Тя си подбрала три лели за съавторки, и те с партийни протекции, но като специалисти- хвани едната удари другата.
Направили са изводи, каквито някой им е наредил
21
12
 
10
 
! Отговори
Метин преди 9 месеца
До Анонимен 20
От Шумен сам и зная какво са гагаузите. Имам роднина женен с гагаузка. Името гагауз идва от уз/огуз. (В старо време наречените огузи днес се наричат турци.) Живеят не само в България. Как може гагаузите в света да са Турци а в България не? Не е срам за тях коренът им. Няма за какво да се убиждат. Спорет тебе може би Турците са само мюсюлмани но не е така, има много Турски племена с християнска, еврейска или друга вяра.
20
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кажи на някой гагаузин,че е турчин, щом така мислиш.....
Ама преди това си завери завещанието,че не се знае дали прави разлика между тежка обида и обикновена глупост.
19
2
 
14
 
! Отговори
ВместоДа дискутирате преди 9 месеца
вие хрантутници от БАН, обиколете Врачанско, докато все още има баби, помнещи разговорната реч преди 70 и повече години. Питайте тях в какъв смисъл са употребявали думата "мермер", освен като название на вид камък.
Вместо това си седите в София,"дискутирате", а ние плащаме и вашите заплати, и издръжката на сградата, в която се помещава институтът ви.
Редно е да плащаме само издръжката на музея, който е национално богатство. Мястото на архива ви е в ЦУ на БАН. Вие идете да преподавате във ВУЗ-ове
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На снимката се вижда нещо красиво. Дано наистина е автентично.
17
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сега всеки шарен и везан пар цал се обявява за "народна носия".

А от модерните "народни песни", измисля по поръчка от съвсеменни "поети", може да ви поникнат цици.