"Легенди от хайдушките пещери" в книга

Милка Стефанова разказва за пещерите, свързани с най-величавите периоди в 13-вековна България
Обновена: 28 май 2012 14:13 | 28 май 2012 14:13, Петя Славова
1
"Легенди от хайдушките пещери" в книга
Снимка: Дамян Яков

„Легенди от хайдушките пещери” може да прочетем в книгата на Милка Стефанова. Това не е пътеводител за туристически обекти. Пещерите, описани в нея, най-често са труднодостъпни, повечето от тях не смайват с чудни образувания, не внушават респект с размерите си.

Те имат друго достойнство, не по-малко значимо – свързани са с едни от най-тежките и същевременно най-величави периоди в 13-вековната история на България.

Преданията за пещери – хайдушки скривалища или убежища на народа по време на османското робство, заемат значителен дял в българското народно творчество.

Много исторически сведения и документални източници показват, че пещерите са играли важна роля във вековната борба на народа ни за свобода и независимост.

Затова тази книга е еднакво ценна както за изследователи – спелеолози, така и за фолклористи. Любителите на българската история ще намерят в нея неизвестни данни за героите от недалечното минало.

Легендите и преданията не са обработвани – те са автентични разкази на сладкодумци от всички краища на страната, които предават от поколение на поколение паметта за горди и непокорни българи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
муню преди 11 години
Браво!Звучи доста интересно,още веднъж Браво.