Познатата и непозната Русия в "Кратка история на Русия"

Излиза у нас книгата на Марк Галеоти
12 апр 2021 12:50, Петя Славова
24
Познатата и непозната Русия в "Кратка история на Русия"
Снимка: ИК"Сиела"

По книжарниците излезе "Кратка история на Русия" – въведение в руската история и култура от професора по славянски и източноевропейски изследвания Марк Галеоти. Галеоти, чиято професионална специализация е проблеми със сигурността в постсъветска Русия, е автор на 24 книги и гост автор в редица руски списания и вестници. "Кратка история на Русия" е последното му издание и първото, което се фокусира не върху политиката, подземния криминален свят и войните, а върху историята и културата на руското общество.

Русия е страна, която заема една осма от обитаемата територия на Земята, простира се върху 11 часови зони, а най-североизточната ѝ точка е само на 82 километра от Аляска. Тя няма едно-единствено племе или народ или действителна централна идентичност. Руснаците са многообразен народ, съставен от различни парчета, а влиянията на външния свят са видими във всеки аспект от живота.

Разположението на Русия на кръстопът между Европа и Азия я превръща перманентно в "другата" – европейците я възприемат за азиатска държава, а азиатците – за европейска. През вековете сложните отношения на Русия със Запада стават все по-важни. Понякога това означава приемственост на идеи и ценности. Друг път е решимост за отхвърляне на западното влияние, дори това да означава пренаписване на миналото.

Днес търсенето на наратив, който обединява избрани аспекти от Запада с традиционни схващания и идеологии, продължава. Въпросът къде е мястото на руското общество в света започва да се преобразява в как светът се отнася към Русия.

В "Кратка история на Русия" Марк Галеоти се впуска в изследване на историята на Русия през призмата на два преплетени въпроса. Единият е начинът, по който външните влияния са оформили Русия. Вторият е как в замяна това е повлияло върху отношенията на Русия със света. Галеоти не пише за специалисти, а за всички, които се интересуват от дългата и богата история на страна, често описвана едновременно като "реликва на стара империя" и "екзистенциална заплаха за Запада".

Събрала хиляди години, културни феномени, кървави епизоди, митология, възходи и падения, "Кратка история на Русия" изследва една необикновена нация още от зараждането ѝ чак до днешни дни и настоящото ѝ управление.
 


24
Още по темата: Марк Галеоти
Още от Книги
Друг живот в "Лес тъмен"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
българин преди 3 седмици
До: номер 17

От руснаци за руснаци така да се каже. Мисля, че повечето българи познават великия руски писател Антон Павлович Чехов. Та Чехов има един пътепис, полулегален, който се нарича "Остров Сахалин". На остров Сахалин Чехов пристига със специално разрешение. И забрана да гледа, снима и описва. Той обаче описва скотските условия на живот на каторжниците там. Осъдените на каторга там са доживот. И живеят като пpace.та в кoч.ина! Третират ги по-лошо и от роби!
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Днес бг засрамете се пишете повече статий за Русия от колкото за България.
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Поръчковата путинска история на Русия няма нищо общо с действителната история на Русия. Това фейк книжле ще бъде забравено заедно с джуджето което го е поръчало.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
България против домашното насилие и агресивните шезофреници
17
7
 
7
 
! Отговори
до 15 и 16 преди 3 седмици
Явно тая "Кратка история на Русия" си я е поръчал другаря Путин. То такива безмислици човек, който знае историята на Русия, НИКОГА няма да напише.

Както казах, за реалната история на Русия, четете за ГУЛАГ (Главно управление на Лагерите)
16
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Русия, на хиляди години ?!?! Я пак...
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В Русия няма централизация?!? Вие добре ли сте?
14
1
 
6
 
! Отговори
Ой преди 3 седмици
Най ме същисва манията на всичко да се правят кратки версии, защото е отлично оправдание защо са пропуснали нещо!
Ами я пробвайте нещо по ангажиментно, стига лайт версии!
13
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Русия Е ВРЕДНА за България. За сегашната Русия , което е добре за нея, не е добре за България. И колкопто подалеч от нея по добра.
12
0
 
5
 
! Отговори
Дидо преди 3 седмици
!0 мнения ,от които 8 истински. Аз няма смисъл да пиша. Бог да пази България.
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Книгата за ГУЛАГ е за хора с много здрави нерви.
Ужасите са на всяка страница.
В книгата има много снимки и копия от документи.
10
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какви "хиляди години" в "Кратка история на Русия" бе !?
До кога тази смешна пропаганда с една империя на злото, която е едно бяло петно на картата, докато България е цели шест века царство преди това !?
9
9
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 3 седмици
Още по-кратка история на Русия: Блатная е Нигерия, ама със сняг и атомни бомби :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
8
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За да разберете за Русия четете за ГУЛАГ (Главно управление на Лагерите).

Ще ви се изяснят всички аспекти на съвременна Русия.
7
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Историята е показала, че големите империи съществуват не повече от няколко столетия: примери за това са Римската империя, Османската империя, Империята на Великобритания, Персийската империя, Македонската империя. Що се отнася за руската империя, въпреки че е на по-малко от 4 века тя вече се разпада
6
12
 
9
 
! Отговори
Бай Натю преди 3 седмици
Русия е грешка на историята, която скоро ще бъде поправена!
5
10
 
13
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 седмици
Истинските историци обичат да се шегуват с руската официална историография, която винаги преиначава историята в зависимост от нуждите на Кремъл. РУСИЯ, КАЗВАТ ТЕ Е ЕДИНСТВЕНАТА СТРАНА, КОЯТО ИМА НЕПРЕДВИДИМО МИНАЛО!
4
13
 
8
 
! Отговори
Берлин преди 3 седмици
САЩ да ги приключват теа рашки, имам чувството, че живея в рашкия о б о р. В Германия една дума няма за просия и жужето
3
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Пак почнаха да промиват мозъци, Русия с измислена история и куп лъжи ай сиктир
.
2
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За САЩ пък никой не пише история, американската история е срамна.