За комунизма от първо лице в "Червеният терор без маска"

Петър Богданов и Христо Христов с изследване за режима
20 сеп 2021 13:27, Петя Славова
60
За комунизма от първо лице в "Червеният терор без маска"
Снимка: ИК "Сиела"

Спомени на комунистически функционер и жертва на режима излизат в изследването "Червеният терор без маска" от Петър Богданов и Христо Христов

Изданието съдържа свидетелство от първо лице за терора и насилието, чрез които БКП е управлявала България след 9 септември 1944 г.

Повечето свидетелства на съвременници на тоталитарната система в България от периода след края на Втората световна война  се появяват едва след нейния крах, когато страхът от нови репресии върху самите жертви или техните близки постепенно изчезва. Малцина са тези, осмелили се да запишат своите спомени по време на самия режим, а на пръстите на едната ръка се броят авторите, които, преди да бъдат хвърлени в месомелачката на насилието на комунистическата партия, са нейни верни кадри.

Три десетилетия след краха на комунистическия режим в България на пазара се появява мащабното издание "Червеният терор без маска". То съдържа както разтърсващия  мемоар "Две смърти няма, а без една не може" на Стефан Богданов –  бивш комунистически функционер, превърнал се в жертва на режима, така и допълнителни текстове на сина му Петър Богданов и изследователя Христо Христов.

Обстойното изследване не само не позволява да падне завесата пред престъпленията, извършени над българския народ от Българската комунистическа партия и Държавна сигурност, но и разкрива механизма на държавния тероризъм в периода 1944–1989 г. през погледа на човек, преживял по време на комунистическия режим удивителна метаморфоза: от фанатизиран комунист и съветски агент, през член на престъпния апарат на ДС, а след това „враг с партиен билет“, измъчван и осъден като политически затворник от собстве¬ната му партия, до инакомислещ и противник на режима.

През призмата на личната семейна драма и спомените "Две смърти няма, а без една не може", са разкрити нелегалната дейност на съветското военно разузнаване в България преди 9 септември 1944 г. и целите и задачите на агентурната мрежа, която Богданов създава по указания на руснаците;  репресивния характер на диктатурата на БКП след Деветосептемврийския преврат; огромната зависимост на компартията от Кремъл при съветизацията на страната;  пълната подчиненост на ръководството на МВР–ДС на Берия и съветските сътрудници на НКВД;  поръчковите съдебни процеси, чрез които комунистическият режим се разправя с политическата опозиция и с различни противници в обществото като пасторите на евангелистката църква и др.; зловещите нечовешки и садистични методи за изтезания, из¬ползвани от ДС за изтръгване на показания от "враговете" на партията, включително и партийни члено¬ве, по време на водените срещу тях следствия, сравними със средновековната инквизиция.

Написани в различни периоди, тези спомени са потвърждение от първа ръка за терора и насилието, чрез които БКП е управлявала България.

Настоящото издание съдържа и щателни редакторски бележки, дело на изследователя Христо Христов, а също и свидетелствата за преживяното от Петър Богданов –син на Стефан Богданов, който през 1973 г. става политически емигрант, след като бяга от ГДР, където следва инженерство, в Западен Берлин, за да започне нов живот в свободния свят. Те не само разкриват истинската трагедия на семейство с фанатизирани комунистически родители, но и пораженията, които нанася репресията на всички негови членове.

"Червеният терор без маска" не е "връщане назад в историята, а разказ от съвременници", който хвърля светлина по различен начин върху един от най-тъмните периоди в новата българска история, вплел в мрежите си и палачи, и жертви.

"Чувствувам, че целия си съзнателен живот – от детството до старостта си, съм жертвувал за една порочна идеология, която противоречи в практиката си на основните права на човека и на свободния дух в човешкото общество. Тя винаги е маскирана с демократични фрази, но по същество е едно брутално насилие върху човешката личност и световния прогрес. Или както заключава едно вицово определение на социализма – това е победа на „прогресивните сили“ над здравия разум..."
Стефан Богданов, 1986 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Евангелистките пастори.... Един от тях папата направи блажен. А истината е, че същият публично, на процеса, а не при изтезания, е ПРЕДАЛ организацията си! Или историята с Карадочев. Навлезте по-навътре, за да узнаете истинската истина за истината! Христов не е аршинът, с който да мерим истината!
45
5
 
14
 
! Отговори
flakonety77 преди 2 години
Коунистите ни хайдутстват и сега.А перестройката е по Путинов план на КГБ
44
5
 
2
 
! Отговори
flakonety77 преди 2 години
А ти мислиш че изкуфялия Байдън братя ли ни прави.Аз защо вемах ърлия ритайрамент??Като дойде чения Обама Ни увеличи данъците.А кой да храни черните в USA. Кой да храни арабите в Germani Ний редовите хорица.А Еурото Б.Б.ще им пере парите на бабати да и е рахат
43
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунистите са избили интелигенцията на нацията, офицерството, защитавали ни във войни без нито едно пленено българско знаме! То затова, за да изкоренят всякаква мисъл и да нямаме суверенитет, а да слушкаме ссср- то безропотно.
42
2
 
1
 
! Отговори
flakonety77 преди 2 години
Георги Богданов какъв ти беше по рода??Аз бях следствен 6-то ДС 5 месеца.Та Богданов ми беше следовател.Е набутаме сама 6 год. Комунистите не бяха много либерални можеше и по вече в Белене.Ама след тово и Ваз ли ви е завъртяла месомелачката.Те не пуснаха авантаж на всички български овце пък на наз ОКОМУШИТЕ. ВИНАГИ ВЯРНИ НА ПАРТИЯТА И НАШЕТО ПРАВИТЕЛСТВО тово беше апострофа на нас политическете през 70-90 год.
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До "Магнитски: Много бедни и много богати,КАТО първите СЛУГУВАТ И СА ЗАВИСИМИ ОТ вторите Това ни донесе капитализма наречен вече демокрация през последните 25-30г.Бившите комунисти взеха в свой ръце всичко от което печелеше държавата. Станаха милионери и олигарси..." ____________________ Не, не "капитализма наречен вече демокрация", а дивият феодализъм, наложен от същите тези бивши комунисти и наследниците им, шофьорите им и т.н. Много бедни и много богати -- също като при соца.
40
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До " ...: Бих посъветвал коментиращите първо да прочетат книгата.Три десетилетия след краха на "социализма" в главите на българите продължава да доминира комунистическата пропаганда,умело подхранвана от кремълските глашатаи.Време е (отдавна трябваше) да се отворят архивите и да се дръпне завесата на задкулисието." __________________ Наистина е време. За да ги изолираме от политика и "управление", за да напреднем и ние най-накрая!
39
2
 
2
 
! Отговори
до 45 /Магнитски преди 2 години
Сър, няма нужда Господ да слиза на Земята, Той е изпратил на Земята Джозеф Байдън, който ще промени света като командва Комическата флотилия на Америка /USSF/ по време на войната, която феодалите ще започнат, за да изчезнат от картата на света.
38
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е като са избили толкова много народ комунистите защо тогава сме били 8-9 милиона,а сега сме 5-6 милиона ,от които два милиона са пенсионери на пределна възраст.
37
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Германия е най комунистическата държава.Техникуми,заводи,предприятия.ШКОЛИ И КУРСОВЕ.Занаятите и професията са на пиедестал.Работа,Работа и пак работа.Там освен да работат денонощно швабите, друго нищо незнаят.Ходил съм и съм го изпитал.БРУТННА ЗАПЛАТА 2000 ЕВРО.Нетна-1400евро.1000евро наем и ми остават 400 евро НА МЕСЕЦ чисто за мен за храна.От това по голем комунизъм нема.бАБА мЕРКЕЛ ми праска данък 600 евро.ЗАЩО?
36
2
 
4
 
! Отговори
Магнитски преди 2 години
Много бедни и много богати,КАТО първите СЛУГУВАТ И СА ЗАВИСИМИ ОТ вторитеТова ни донесе капитализма наречен вече демокрация през последните 25-30г.Бившите комунисти взеха в свой ръце всичко от което печелеше държавата.Станаха милионери и олигарси.ВСИЧКО Е ТОЛКОВА ПРОСТО И ЯСНО.И НИЩО няма да се промени дори и Господ да слезе на земята,защото такъв е строя.За да има много богати трябва да има и много бедни.
35
9
 
13
 
! Отговори
... преди 2 години
Бих посъветвал коментиращите първо да прочетат книгата.Три десетилетия след краха на "социализма" в главите на българите продължава да доминира комунистическата пропаганда,умело подхранвана от кремълските глашатаи.Време е(отдавна трябваше) да се отворят архивите и да се дръпне завесата на задкулисието.
34
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По големи терористи от ГЕРБ не е имало. Те са си комунисти,бивши.Такива са и СДС,БСП,ДПС,и всички останали.БИВШИ КОМУНИСТИ,ДО ЕДИН ,БЕЗ ИЗКЛЧЮЧЕНИЕ.И спрете да спекулирате с комунисти и демократи-некомунисти.Смешни ставате.Четете повече.
33
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунистите продължават да упрваляват и то безмилостно. Това , че не могат да убиват бързо-сега го правят бавно ,с глад и тормоз...Кажете ми един комунистически престъпник , понесъл наказание след 1989г!?.Дори Архипрестъпникът, влашкият саламурин Тодар Живков си живееше охолно под "домашен" арест във вила "Секвоя". Тоя клепоух климбар уби Георги Марков и ТРИ ПЪТИ продаваше България на Съветския съюз....
32
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Червения терорист от Банкя защо ходи по села и паланки без маска, а?
31
8
 
8
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Швеция отдавна живей в комунизма :)))
30
1
 
7
 
! Отговори
страшилището МВР преди 2 години
Да си пишман втори път да отидеш там!
29
4
 
7
 
! Отговори
кръстоносец преди 2 години
А сега има терор със сини маски.Братчеда го хвана астма от тия маски.
28
2
 
6
 
! Отговори
спря се развитието.. преди 2 години
мене ме върнаха с триста години назад щото ме глобиха от кат и ме репресираха като съм карал малко пиян
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До безимотните - те се превърнаха в имотни!