Kонцесионери не приемат идеята за безплатни чадъри и шезлонги

Ваучерите за почивки са неприложими за големи комплекси, смятат хотелиери
5 май 2020 20:04, Анисия Иванова
191

С ваучери за ползване на туристически услуги ще бъде подпомогнат секторът през този сезон, а плажните принадлежности - чадъри, шезлонги и маси, ще са безплатни. Концесионерите на плажове коментират, че няма клауза в договора, която да ги задължи чадърите и шезлонгите това лято да бъдат безплатни.

"Разработвал съм различни варианти на различни цени на шезлонгите и чадърите, но напълно безплатни тук на този плаж няма как до го приложа, аз самият финансово няма как да издържа", споделя концесионерът Николай Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Част от наемателите заплашват дори, че ако държавата ги принуди да пуснат безплатни чадъри, няма да отворят плажовете и те ще останат неохраняеми. В същото време хотелиери коментират, че ваучерите за почивки, които обсъжда правителството, ще подпомогнат малките хотели по морето, но са неприложими за големите комплекси като тези в Слънчев бряг например.

Още по темата

"Да, нека да има ваучери, нека обаче да бъде обаче онази сума от 210 лева, която коментира г-н Валери Симеонов, защото това е горе-долу една пазарна цена за един малък хотел – нощувка със закуска", коментира хотелиерът в Слънчев бряг Дияна Колчева.

Семейство Петкови приемат с леко недоверие новината за подарена почивка на българското море.  "Много хубаво, не знам дали е така, или се опитват с това да предразположат хората, дали не е трик, ама иначе много хубаво", смята Звездомира.

В заведение в Бургас вчера са подредили масите на разстояние два метра и половина, сложили са и стъклени прегради. Собственикът обаче е разколебан дали въобще има смисъл да отваря, независимо че масите могат да бъдат преместени и на по-малко разстояние - метър и половина.

"Дали обслужваш 20 човека, или двама ти трябва да пуснеш същите котлони, същите печки, да назначиш същите готвачи, да имаш същия персонал, което почва да ти влече съответните данъчни задължения. Нека да се мисли за ДДС-то на храните, обидно е - само в България имаме 20% ДДС върху хранителни продукти", обясни собственикът на ресторанта Димитър Найденов.

От бранша коментират, че мярката 60/40 е нужна на бизнеса сега, когато отваря, и трябва да работи поне шест месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
1
 
26
 
! Отговори
No problem преди 4 години
Навсякъде, всеки пищи за разни ограничения, шезлонги, ддс, маси по заведения....Истината е, че не кацат ли самолети от чужбина, тук сезон няма да има. Летищата по морето ни посрещат и изпращат само през лятото(3 месеца) милиони туристи. Няма как 3 милиона българи да летуват и заместят оборота на тези туристи.
111
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И пари да ми дават няма да стъпя, а като го бетонират цялото море и отгоре ще отида да си покарам колата на широко, като в пустинята.
110
16
 
8
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 4 години
Отворените шопи да си купят дом на колела... и хоп на севарния паркинг -1-ва линия.Можете да го отдавате под наем без данъци - щото сте много разтропани.И да не забравите да почерпите !
109
2
 
36
 
! Отговори
Доко преди 4 години
Правилно ли разбирам, че въпросните ваучери ще ги раздават, ваучера ще има някаква стойност и с него ще ходя в хотел еДикойси и като го дам на хотелиера, на него после ще държавата ще му го осребри? Ако е така, то ай всички да се мятаме на ваучерите, вземаме ги и в коша за ***. Алчните хотелиери няма да си получат ваучерите и няма да се ощетява бюджета. Така и така чета поне според коментарите, че има огромно единодушие по въпроса. Може да им спретнем Видов ден на нашите мутрохотелиери.
108
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Здравей, Гърция!
107
3
 
21
 
! Отговори
Пипи преди 4 години
Нещо, чета нашите концесионери по морето мърморят. Ваучерите ще важат ли за Гърция! Веднага взимам 10.
106
1
 
16
 
! Отговори
az преди 4 години
Не се бойте. Ще ни преебат и повече. Като кажат на връщане от Гърция по две седмици карантина и ще трябва да ходим в Турция.
105
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи безплатни чадъри и шезлонги не може,а по-нисък ДДС за туризма,"услужливо" предложен от БСП, може?Ех,концесионерино, ех ти,ду.*** райско!Малко ти е СOVID-19...
104
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Рибарите я продават - 5 лв. за килограм."Ся, баща ми е рибар-любител. ХванА два шарана по 15-тина кила, вика - какво да ги правя? Ряза единия, кълца, остави си за него, прати на сестра ми, аз не ща. Втория пробва да го продаде. Лев и осемдесет килото му предложиха. Аре бaста. Подари го на семейство с деца във входа му, дето знае че не са добре финансово. Тъй че не знам къде ги продават по 5 лв/кг, ама ги изкупуват на под 2лв/кг. Каракудата пък била на петдесет стотинки килото. Смятай. 2019.
103
3
 
49
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 4 години
В Гърция бреговата ивица е почти 15000км, в Турция 7200, в България 354км., сезонът там е 4-5 месеца, тук 2.5-3, там персоналът навсякъде се старае да ти създаде добро настроение, тук да ти го развали, с цени и обноски.По-добре на вилата, отколкото на "родното" черноморие, а още по-добре в Гърция.Скоро ще има фалити, браточки, ще има и булдозери...
102
0
 
23
 
! Отговори
ОБИКНОВЕН БЪЛГАРИН преди 4 години
До туристПрав си! Да сложат 20-30% горница заради труда, инвестицията ... Ама те като за последно! Е как да има вяра човек. Почти всеки в тази страна работи ЦЯЛА година и средния доход му е 12-15000лв на година, а тези искат давзимат тази сума за ЕДИН ДЕН?!
101
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе приемат или не приемат даже да заплашват ще реват за пари като маг.арета
100
1
 
8
 
! Отговори
До турист преди 4 години
Кажи къде изкупуват рибата на тая цена, да ходя да продавам.
99
2
 
58
 
! Отговори
турист преди 4 години
До ОБИКНОВЕН БЪЛГАРИН....Бутилка бяло вино , струващо 9.9 лв в Кауфланд или 5 лв от склада , в рибните ресторанти по морето струват ...80 лв. порцийка риба - 250 - 300 гр струва 35 лв. Рибарите я продават - 5 лв. за килограм. Порция цаца - 250 гр . - 8.00 лв. Рибарите я продават за 2 лв. килото .Филийка хляб добруджа струващ 0.60 лв. целият хляб , я продават за 0.70 лв. НО , ВСЕКИ СОБСТВЕНИК НА РЕСТОРАНТ НА МОРЕТО СИ Е ПАРКИРАЛ МЕРЦЕДЕСА ЗА 300 000 БОНА ПРЕД ЗАВЕДЕНИЕТО ...ЧЕСТИТО ...
98
1
 
54
 
! Отговори
anon преди 4 години
без значение е колко ще бъдат чадърите и шезлонгите защото никой няма да ви дойде на шибaното море... направихте плажовете така, че хората да са като сардели- какви 2 метра какви 5 лева... в гърция я я има по 1-2 човека на 10 квадрата, я няма. и чадърите се безплатни. дали ще ви дойда да се подигравате с мене и семейството си? оляхте се селски бекове... .
97
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абеее що не го ду.. тези мутро-бизнесмени. Гърция е къде по добро място за почивка от *** мутро-бетоно-морие. Да фалират и да се махат като не искат да печелят нови клиенти. Никой няма да им се моли на тези терикати
96
1
 
38
 
! Отговори
По стотарка да бъдат преди 4 години
И хилядарка, ако искат. Само слабоумници, които не заслужават нищо по-добро, ще отидат да си търсят белята и да прахосват пари залудо по мърлявото нищо, в което мутрите превърнаха Черноморието. А за набедените "хотелиери" също важи приказката, че когато Господ иска да затрие някого, първо му отнема акъла. Вдън земя да пропаднат дано с алчността и простотията си.
95
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стоя вирус и безплатни да са напливът ще е малък.Ама като са отворили едни усти за печалби, ще се задавят.Никога няма да можем да станем като Гърция. Където пак ти взимат парите ама поне не им личи, че само за пари мислят.
94
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахахаха!Просто не трябва да има концесионери.Плажовете да се почистват от общините,нали събират курортна такса?!Елементарно!Защо трябва да съществува посредник между общината и туриста?Нещата са прости кому е нужно да се правят сложни?На мутрите ли?Еми няма да им стъпя!Ще отида в Гърция отново!
93
3
 
58
 
! Отговори
ОБИКНОВЕН БЪЛГАРИН преди 4 години
Това с ваучерите ще бъде ОГРОМНА КРАЖБА!!!!! От къде на къде ще пълним гушите на хора които с години ни удряха с грамажа, пробутваха ни ментета, не плащаха данъци, не сключваха трудови договори на реална заплата с работниците си, държаха се с нас БЪЛГАРИТЕ влезли в тяхното заведение като с натрапници ..... Ваучери да им дават Меркел,Путин и другите.