Лекар след 200 аутопсии: Вирус-убиец? Живейте си живота!

Медикът съветва да се обръща повече внимание на положителните новини
28 май 2020 22:18, Елка Василева
242
Лекар след 200 аутопсии: Вирус-убиец? Живейте си живота!
Снимка: архив, БГНЕС

"Така сме се вторачили в жертвите, че всички са обзети от паника." Клаус Пюшел е провел стотици аутопсии на хора, починали от новия коронавирус. Напоследък Пюшел привлича вниманието в Германия с поляризиращи изказвания.

Хамбургският съдебен лекар Клаус Пюшел, който е провел над 200 аутопсии на хора, починали след зараза с новия коронавирус, остро критикува обществения дебат в Германия за разразилата се пандемия.

"Следейки статистиката за жертвите, хората си мислят: "Ужас, вирус-убиец! Аз съм следващият". Ние като общество в такава степен сме се вторачили в жертвите, че всички са обзети от страх и паника", казва експертът пред германския "Ди Цайт", цитиран от Дойче веле.

"Стига само лоши новини"

Пюшел, който ръководи Института за съдебна медицина към Университетската клиника в Хамбург, е особено притеснен от отношението към възрастните.

Още по темата

"Старите хора имат нужда от близките си. Имат нужда те да са до тях, до леглото им. Особено когато са тежко болни", казва медикът, но същевременно подчертава, че, според него закрилата на възрастните не бива да се поставя над потребностите на всички останали.

"Още повече, че от медицинска гледна точка е просто невъзможно да искаме да спасим всички", казва лекарят. На базата на проведените от него над 200 аутопсии на жертви на коронавируса Пюшел твърди, че всички те, без изключение, са имали тежки предишни заболявания.

Медикът съветва в дебата за епидемията да се обръща повече внимание на положителните новини: "Да, когато този вирус проникне в дом за възрастни и болни хора, винаги се стига до жертви - това е факт. Факт е обаче също така, че повечето все пак оцеляват. Затова ми се иска да чуваме не само лошите неща".

"Живейте си живота"

Пюшел, който сам е на 68 години, пледира за повече лична свобода в преценката на риска. "Най-рационално би било да подредим тази пандемия до останалите опасности и болести, с които живеем. В рамките на работата ми постоянно виждам хора, които съвсем съзнателно са избрали да живеят рисковано. Това е техен избор - да живеят както искат, стига, естествено, да не застрашават останалите. Затова казвам: Живейте си живота, докато го имате."

 


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
222
0
 
6
 
! Отговори
Един от Германия преди 1 месец
Следя проф. Пюшел още от април. В Германия в началото го поканеха на 1-2 токшоута, но като разбраха, че противоречи на официалното становище, спряха да го канят. Пюшел е пред пенсия и не му пука да говори истината, което е неприятно за професорчетата на хранилка на СЗО (разбирай Бил Гейтс) и Меркеловото управление. Човекът има кураж.
Този път поздравявам авторката за тази правдива статия.
221
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Сата НАТО

Проблемът е, че маските предпазват повече не този, който ги носи, а отсрещната страна. Носят се маски заради другите, не заради себе си!
220
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Или казано по - разбираемо - Да живей живота !
219
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
а се плъзгайте по пързалката на псевдо-генерали и пожарникари
218
39
 
17
 
! Отговори
kkk преди 1 месец
Хора,не се плъзгайте по пързалката на такива,които само да имат своите 5 минути слава са вечната контра на всичко!Знам хора,които са заразени,няма отърване,няколко пъти се връща,а симтомите са ужасни!Ваша работа си е дали да оставите инстинките си за самосъхранение да си свършат работата или не,но е глупаво да отричате истината,само защото не ви отърва,а в същото време празнувате всички религиозни празници,за да почетете някой,който уж някой е видял преди около 2000 години!
217
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен

Патоанатомите казват и че увреждания от вируса има.
А по въпроса ОТ коронавирус или С коронавирус е като прерязаното гърло - човек не умира ОТ прерязано гърло, а С прерязано гърло.
216
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Може и да има некакъв вирус,обаче той се мота из медиите.
215
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Сата НАТО

Бабите и дядовците, барабар с много други, са повече от "специалните" тъй че бабите и дядовците печелят.

Живеенето в общество задължава.
214
5
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
Щом си специален, ще трябва да се държиш по специален начин.
------

И аз така казвам - щом баба ти и дядо ти са специални, трябва да си седят вкъщи и само да им пъхаш дезинфекцирани палачинки под вратата.
213
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 210

Да си ограничиш контакта с хората и да прилагаш драконовски мерки да не станеш преносител. Щом си специален, ще трябва да се държиш по специален начин.
212
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 205

Според теб последните месеци са умрели в БГ 150 човека? Ако всеки го пишеха умрял бройката щеше да е огромна. В БГ умират средно по 300 човека на ден
211
3
 
20
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
Режимът на дементния дядка от Банкя е впрегнал цялото тролско войнство.
Познат ми е тоя селски шмекерлък, да се настройват хората едни срещу други - той не пропусна да полайва и срещу прибиращите се от чужбина хора, но тази игра няма да го спаси.
Напротив, тази игра ще го закопае тотално най-накрая.
210
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да не носиш маска, за останалото ще трябва да се грижиш да не си заплаха за останалите.
-----

А кое е останалото?
209
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Сата НАТО

Очаквам лекуващия ти лекар да може да покаже, че това е така и съм сигурен, че за теб ще направят изключение. Да не носиш маска, за останалото ще трябва да се грижиш да не си заплаха за останалите.
208
0
 
6
 
! Отговори
хаха преди 1 месец
До Анонимен 196

Хареса ми това за невидимия вирус. Така излиза май...
207
6
 
20
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
Да кажем, че ще трябва да докажеш медицински, че носенето на маска ти е невъзможно ....
-------

Носенето на маска ми е противопоказно, защото имам прогресиращо белодробно заболяване.
Освен това нито имам температура, нито съм ти дошъл в къщата.
Ако баба ти и дядо ти имат проблеми, да си сложат предпазни средства.
Ако аз бях възрастен пред умирачка, последното нещо, което щях да правя, е да скапвам живота на младите.
Егати егоизма, егати чудото, браче!
206
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 205

Доказателствата, че Боко е прав за толупите са много ....
205
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе хора, всеки починал в последните месеци го пишат жертва на Ковид. Човек се самоубива заради истерията с вируса, пишат го жертва(тук вероятно имат право). Патоанатомите казват не сме виждали човек убит от коронавирус. Доказана фалшификация на смъртни актове в цял свят. Доказателствата за активно мероприятие са много.
204
5
 
18
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 месец
И аз отдавна съм на мнение, че паниката е прекалено голяма !!!
Да, трябва да се пазим, но се вманиачаваме и прекаляваме, а крайностите ВИНАГИ СА ЛОШИ !!!
За инфо - и аз съм от рисковите групи, но предпочитам да си отида разхождайки се на свобода, а не затворен с маска !!!
203
15
 
6
 
! Отговори
до 200 преди 1 месец
При грипа смърността е около 5 пъти по-малка и то при положение, че не се взимат такива мерки. Ако тези мерки не бяха взети шанса е смъртността да е над 20 пъти по-голяма отколкото при грипа. За пример вземете Швеция, където миналата година и по-миналата, и тази година върлува грип, но смътността от него е 33 пъти по-ниска. Ще кажете "Ма не ги пишат с грип" Смъртността въобще е 11 пъти по-голямо спрямо предишните 30 години.