Експерти: Втората вълна на COVID-19 е на прага, може да е по-страшна

А зимата в Северното полукълбо тепърва предстои
29 юли 2020 21:30, Елка Василева
162
Експерти: Втората вълна на COVID-19 е на прага, може да е по-страшна
Снимка: архив, БГНЕС

Ако дойде втора вълна, което изглежда все по-вероятно, тя може да е по-страшна от първата, опасяват се експерти. Неясно остава и дали изобщо се изгражда имунитет срещу коронавируса.

Вирусолозите прогнозираха втора вълна от инфекции с COVID-19 още преди месеци. Колкото по-малко се спазват социалните рестрикции, толкова повече нараства опасността от повторно избухване на пандемията, казваха те и сега излиза, че предупреждението им е било оправдано, пише Дойче веле.

Германия, Испания и Гърция бяха първите, които разхлабиха строгите мерки. В много държави магазините и ресторантите отвориха отново. След като в Австралия бяха регистрирани множество инфекции на гости на барове и нощни заведения, правителството отново затегна мерките.

Междувременно СЗО предупреждава, че е напълно възможно коронавирусът да не изчезне никога.

Пътуванията увеличават заразата

Хората отново искат да пътуват и така броят на инфекциите продължава да нараства. В Германия в края на юли беше отчетен сериозен скок в броя на новорегистрираните случаи. Коефициентът на репродукция също нарасна. Той измерва колко хора заразява един разболял се от COVID-19.

Още по темата

В края на юли коефициентът в Германия надмина 1. Това означава, че вирусът отново се разпространява по-интензивно. Отговорност за това вероятно носят и многото туристи, които се събират на големи групи, макар пандемията далеч да не е отминала. Ако броят на инфекциите намалее, това ще е сериозен успех. Ако обаче коефициентът на репродукция продължи да се увеличава, втората вълна е неизбежна.

Напоследък най-драматичен е ръстът в Съединените щати и Бразилия, следвани от Индия и Южна Африка. Само в Бразилия над два милиона души са заразени с вируса. Според бразилското министерство на здравеопазването на 28 юли е имало 2 422 375 инфектирани с COVID-19.

Дефиниция за втората вълна няма

Международен стандарт за дефинирането на евентуална втора вълна няма. В имейл до Дойче веле говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер написа: "Терминът се отнася до нови огнища, възникнали след първоначалния спад. Същото се отнася и за третата вълна".

Учените сравняват коронавируса с испанския грип, който върлува в периода 1918-1920 година и по данни на СЗО отнема живота на между 20 и 50 милиона души. Той преминава през три вълни, като втората е далеч по-тежка от първата и отнема живота на много повече хора. Между различните фази на разпространение вирусът мутира. Подобен сценарий не е изключен и за COVID-19.

В най-добрия случай при мутациите вирусът отслабва. За да се случи това обаче, трябва много хора да са изградили имунитет срещу него. Учените все още не знаят как ще се развие  SARS-CoV-2.

Стадният имунитет не е опция

Човешкият организъм изгражда имунитет срещу повечето вируси. След като веднъж се заразят, хората развиват антитела и по този начин не могат повторно да боледуват. Дали обаче това се случва трайно и при коронавируса, все още е неясно. Констатират се все повече случаи на заболели от COVID-19, при които след няколко месеца не се откриват антитела. Това би могло да означава, че тези хора са податливи към повторно заразяване.

В пика на пандемията имаше редица мнения, че само т.нар. стаден имунитет може да ограничи разпространението на заразата. Това означава, че между 70 и 90 процента от населението трябва да са изградили имунитет срещу вируса, за да не може той да се разпространява така бързо.

Според скорошна публикация в реномираното издание "The Lancet" изграждането на стаден имунитет срещу коронавируса не е възможно. Публикацията се базира на изследване, в което са участвали 60 хиляди души. По него са работили експерти от мадридския здравен институт "Карлос III", от испанското Министерство на здравеопазването и от университета "Харвард". От резултатите се вижда, че едва 5 процента от испанците са изградили антитела срещу вируса.

Зимата не предвещава нищо добро

Вирусите се развиват по-добре при ниски температури. Пример за това са огнищата на COVID-19, които се образуваха в редица кланици. Очаква се в топлите сезони да има по-малко инфекции. Но когато стане студено, хората ще се затворят в помещения, в които обменът на въздуха не е толкова добър и заразните частици се разпространяват по-лесно. А зимата в Северното полукълбо тепърва предстои.
 


162
Още от САЩ
Новата любима лекарка на Тръмп вярва в извънземни, демони, рептили
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
Ама как няма да има, като клиничната пътека скочи двойно! Ще има и вълни, и лекувани, без да са болни и иумрели ще има. Трябва да се усвоят пари! Продажните доктори, дето убиват и осакатяват за пари сега са във вихъра си....
133
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 часа
Е сега осъзнахте ли най-после безсмислието на това да се затваряме в къщи и да си скапваме цялата икономика.Швеция не предприе почти никакви мерки, резултата е като при нас. Извода? Сами си го направете.И въбоще цялата истерия около тоя вирус беше ненужна.Хора умират от всеки грип, от този не са повече от колкото от другите.
132
0
 
2
 
! Отговори
Т-клетки преди 21 часа
Антителата нормално не остават вечно в организма, защото иначе нямаше да има място за кръв, а щеше да има само антитела. При този вирус се образуват Т-клетки, които присъстват в кръвообращението дълго време след преодоляване на инфекцията. Те бързо се делят и достигат голям брой ефекторни клетки при повторно представяне инфекцията. Това малцина го споменават.
131
3
 
14
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 1 седмица
Гледайте Беларус - имаше вълна и всичко отмина. Нямаше ограничения, много хора се заразиха, много малко умряха. Сега имат стаден имунитет и вече са почти на нула.
НО НИКОЙ ПОЛИТИК НЯМА ДА СИ ПРИЗНАЕ, че се объркал и че в Беларус Лукашенко е бил прав.
130
4
 
11
 
! Отговори
втора вълна преди 1 седмица
ЩЕ ИМА И ТЯ ИЗМИСЛЕНА КАКВАТО БЕШЕ И ПЪРВАТА. И ВСИЧКО ТОВА ДОКАТО НЕ ВИ НАРЪГАТ С ВАКСИНИ И ДА ДА ВИ НАТРЪШКАТ
129
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма да има втора вълна виесте тази втора вълна стигасте лъгали народа престанете и си дайте вече никой неви вярва
128
7
 
14
 
! Отговори
преди 1 седмица
Остана ли някой който а вярва да тези и СЗИ ?
127
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Генади Косев е голям тарикат.
126
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На 15-ти септември като свърши и гръцкото море, новооткритите заразени ще спаднат рязко. Също и оборота на лабораториите.
125
3
 
16
 
! Отговори
МаскаТа преди 1 седмица
Да ви пикам на експертите.
124
1
 
9
 
! Отговори
Ястреб Манафлията преди 1 седмица
Ами ако не е по - страшна? Тогава к'во праЙм?
123
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Слагайте кавичките когато изписвате "експерт". Инак е лъжа. Какво разбирате като кажете за някой експерт ? Аз разбирам човек да знае всичко в дадена област. Може ли 5 експерта в ковида все различно да говорят. Това е слабо изследвана материя. Стига с тези профани дето сте ги набедили за капацитети ! Търсещи публичност и сензация - изказват лично мнение, което е едно към гьотере. Тези ваши "експерти" служат сано за бостанско плашило
122
6
 
25
 
! Отговори
Уморена преди 1 седмица
Уважаеми Dnes.bg, при публикуването на статии се предполага да проверявате информацията....в противен случай всявате излишна паника и губите доверието на читателите си.
121
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тези лъжливи експерти лъжат само за пари
120
13
 
16
 
! Отговори
Хм преди 1 седмица
"когато стане студено, хората ще се затворят в помещения, в които обменът на въздуха не е толкова добър и заразните частици се разпространяват по-лесно."
Не думай. А маската пред физиономията не прави ли същото.
119
5
 
26
 
! Отговори
да,да ама не преди 1 седмица
Статията е мъгла отвсякъде! Но все пак е докарала до 120 коментара! Повече от добър резултат!
118
10
 
28
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 1 седмица
Кажете ми колко болни ви трябват и ще ви кажа колко теста да направите.
Много от т.нар. болни даже не знаят, че са такива.
На мен ми се струва, че откакто свят светува, през зимат има вълни на някакви вируси.
И когато свършат вълните на морето, тогава ще свършат и вирусните вълни.
117
2
 
13
 
! Отговори
Сатира преди 1 седмица
Та тя първата вълна, приключила ли е ? Та говорим и за втора. То май си е едно голямо цунами
116
15
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Втората вълна ще е много страшна, по медиите. Доста повече пари са наляти за поръчкови статии и марионетки от всякакви администрации да поддържат огъня .. че сега е лято, хората не четат толкова често "медии" да се информират и може да не разберат че има епидемия изобщо ..
115
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Жълтите и тези,които им дадоха технологии
за да произвеждат биологични оръжия
трябва да бъдат наказани свирепо.