BG ваксината срещу коронавируса без държавно финансиране

Работата продължава с помощта на френския институт "Пастьор"
4 авг 2020 20:40, Екип на Bulgaria On Air
16

Държавното финансиране за разработването на българска ваксина срещу COVID-19 е замразено до края на годината, защото проектът е класиран на седмо място. Българската ваксина е сред резервите, които ще се състезават, ако се отпуснат още средства по линия на фонда.

Работата по ваксината засега продължава с помощта на френския институт "Пастьор''. Парите обаче няма да стигнат за клинични изпитвания.

Как и защо се стигна до тази ситуация и кога най-рано можем да очакваме ваксината у нас? В предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR отговорите дава доц д-р Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН.

Говори и управителят на Фонд науични изследвания проф. Георги Вайсилов.
 


16
Още по темата: ваксинакоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Въпросната г-жа Пенка е, доколкото знам, дъщеря на един от шефовете на някогашния Единен център по биология към БАН и още по времето на социализма е била изпратена на продължила дълго време специализация в тогавашната Западна Германия, макар че е била все още младо момиче, а такива специализации не са били достъпни дори за някои професори.
Вероятно е научила доста неща там и си е създала контакти. Дано от всичко това да има някакви ползи за България. Нямам лични впечатления от госпожата.
14
1
 
2
 
! Отговори
До 3 - продължение преди 1 месец
... Ако навремето си получил такава благословия или ако си под крилото на човек, получил навремето такава благословия, до ден днешен ти е гарантирана и научната кариера, и лесното получаване на субсидия от ФНИ.
Колкото и да е странно, точно в псевдонаучните ни среди останаха циментирани
най-вредните порядки на соца. Ако случайно там се пръкне кадърен или поне работлив човек, никак не му е лесно и в повечето случаи се вижда или принуден да напусне или да се примири с ниска позиция.
13
1
 
2
 
! Отговори
До 3 преди 1 месец
Специално във Фонд Научни изследвания към МОН нещата стават по друг начин. Запазени са в ненакърнен вид порядките в научните институти от времето на соца. Всеки институт на БАН има свой представител във ФНИ. От значение е това на кого си човек и каква власт имаш в института, от който идваш. Тази власт в отделните институти се предава или по наследство или според указанията, давани навремето от съответния отдел на ЦК на БКП или от ГК на БКП. Ако навремето си получил такава благословия, до.......
12
0
 
2
 
! Отговори
До 10 преди 1 месец
Сега това говориш, а ако отпуснат помощ ще говориш точно обратното !
11
1
 
1
 
! Отговори
Е преди 1 месец
Нали ако даде Бойко пари, пак ще врякнат глупаците, че ги бил давал за глупости !
10
2
 
1
 
! Отговори
Кради Тикво кради преди 1 месец
Няма държавна помощ за българска ваксина защото на онзи с пачките в шкафчета парите му трябват за собствени цели.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По-голямата част от парите, отпускани за финансиране на ФНИ също отиват в БАН.
Явно тази Пенка не е имала достатъчно силни лакти или покровители, за да се
дореди и тя.
Колко ефикасно е онова, което е направил нейният институт, не знам. Но ако има стойност, ще получат финансиране и от чужбина. Но само ако има стойност наистина.
8
0
 
5
 
! Отговори
За шефа на ФНИ преди 1 месец
Питам дали не е внук на онзи Г.Вайсилов, защото в БАН е традиция да се назначават на хранилка деца, внуци, племенници и т.н. на по-стари "учЕни".
Традиция е също така там да дремят на заплата без да правят нищо или почти нищо.
Та да не се чудите защо им отказват държавно финансиране. Нали пак
държавата им отпуска пари като им плаща заплати.
7
0
 
4
 
! Отговори
Името на шефа на ФНИ преди 1 месец
В един от институтите на БАН имаше "учЕн" на име Георги Вайсилов, почина преди време.
Щяха да го уволняват, защото някой писал до ръководството на БАН, че за 15 години този "учЕн" е написал само един кратък отзив за регионално фолклорно тържество и го публикувал във вестника на едно малко градче.
Само че се оказало, че на въпросния "учЕн" му остават само две години до пенсиониране и заради това решили да не го уволняват, за да си докрета до пенсия.
Днешният Г. Вайсилов от ФНИ внук ли му е?
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Финансиране за какво? Много сме назад, резултатите неясни... Ще ни излезе по евтино да си ги купим. Елементарно
5
0
 
3
 
! Отговори
Fil преди 1 месец
Защо държавата да финансира каквото и да е българско? За да е производството евтино, качеството контролирано, а цената - народна? Глупости! Това е толкова тоталитарно и неевропейско, противоречи на либералната икономика! Виж ако съм министър и внеса нещо си на определена цена, а го пласирам а друга, че го и направя задължително, ако ми бутнат и някоя европара за това, нещата придобиват друг смисъл. А народът трици да яде.
4
3
 
6
 
! Отговори
Защото преди 1 месец
Парите са вече в чекмеджето.
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Финансират се проекти на хора свързани с управлението. От които може да се източи стабилна сума пари за някой джоб. Останалите ги класират на последните 2-3 места и който мине мине. Ваксините очевидно са най-маловажни във време на пандемия. Така или иначе от САЩ отдавна вероятно са уговорили някой стабилен договор я за Модерна, я за някоя друга компания разработващи ваксини. Ние очевидно не можем да сме им конкуренция с държавно финансиране.
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Внесена от Русия! Смех.
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Финансират се проекти, които връщат средствата двойно и тройно. Кой ще финансира създаването на ваксина срещу нещо, дето не е смъртоносно и няма смисъл от нея?