Дезинфектантът: Как да го използваме правилно?

Никога не дезинфекцирайте ръцете си, ако са много мръсни или мазни
31 окт 2020 10:42, Нели Христова
12
Дезинфектантът: Как да го използваме правилно?
Снимка: БГНЕС

От началото на пандемията консумацията на гелове за дезинфекция на ръцете се е увеличила. Различните дезинфектанти се превърнаха в основен елемент във всеки дом, чанта или кола, но има някои грешки, които можете да направите, докато ги използвате.

„Дезинфекционните гелове са инструменти, които трябва да използваме, но те не са лек. Потребителите трябва да са наясно с правилната употреба на този продукт“, каза епидемиологът и професор Кенет Рондело от Училището по медицина и обществено здраве към университета „Аделфи“ в Охайо.

Възможно е да използвате грешен тип гел. Рондело препоръчва да се купуват такива, които съдържат поне 60% етилов или 70% изопропилов алкохол, тъй като те най-добре убиват бактериите.

„Трябва също така да прочетете внимателно инструкциите и да определите дали съставките в продукта убиват бактерии, вируси, и двете, или никое от горните. Ако използвате само гел, който убива бактериите, можете да се почувствате защитени, но той не ви предпазва от вирусни патогени като SARS-CoV-2“, твърди експертът и добавя, че някои продукти, като мокри кърпички, изобщо нямат антимикробни свойства. Избягвайте продукти, които съдържат метанол – той може да навреди на кожата и устата. Ръцете трябва да се мият поне 20 секунди и това правило е познато вече почти на всички, но знаете ли, че същото важи и за дезинфектанта? Втривайте го около 20 до 30 секунди или докато се абсорбира напълно в кожата. Независимо дали сте докоснали нещо само с една ръка или с върховете на пръстите си, трябва да дезинфекцирате цялата си ръка. И така – длани, пръсти, нокти и китки.

Никога не дезинфекцирайте ръцете си, ако са много мръсни или мазни – гелът няма да бъде ефективен и няма да достигне кожата. Първо ги изплакнете леко, след това го използвайте.

„Имайте предвид, че гелът е добра алтернатива, ако сте в ситуация, в която няма течаща вода наблизо, или ако ръцете ви не са видимо замърсени. Но гелът не е заместител на сапуна и водата, които са най-доброто средство за почистване на мръсотията от ръцете ви“, каза Рондело.

Внимавайте как и къде съхранявате бутилката дезинфектант. Да не се съхранява в хладилник или на слънце. Следвайте инструкциите, написани на нея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
2
 
! Отговори
ами преди 3 години
Имам доста познати които имат синове и дъщери над 35-40 години.Тези хора са внушили на своите деца, че сега не е му времето да се заимват със семейство, с деца, нито пък да правят сватби.Нямало смисъл?По думите на тези мъдри съветници ако техните деца предприемат някакви действия, това може да им се отрази върху здравословния статус.Какви егоистични времена настанаха, с всяка измината година пенсионерите мислят все повече за себе си. Явно нямат необходимост от внуци, така ли?
7
0
 
0
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 3 години
Не ползвам
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Избягвайте продукти, които съдържат метанол" ... избягваме, от него се ослепява.
5
1
 
4
 
! Отговори
Да, .... преди 3 години
Държавен чиновник съм в ...Моите колеги по цял ден се обливат с безброй дезинфектанти.Редовно ни се предоставят дезинфектанти, а когато някои хора се чудат как да уплътнят работното време, на всеки 15-20 мин посягат към шишета с течността ...То са приказки, празна философия, ама как така, ама какво ще стане, оф, ама накъде са тръгнали тези хора ...А между другото Държавата пръсна доста пари и редно да ни пуснат за месец-два в отпуска, а който няма платена отпуска, в ... неплатена!Дезифекта
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може да се издаде книга с дивотиите, които човешкия гений е измислил по време на пандемията.
3
3
 
10
 
! Отговори
ммм ..! преди 3 години
Това лято видях на плажа как семейство след като излиза от морето се облива с дезинфектант. Голямо обливане.Бърникаха даже и в банските ...Интересно дали през 80-те години когато се заговори за СПИН на някои му е идвала подобна глупост?
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първото изречение: "От началото на пандемията консумацията на гелове за дезинфекция..." ..И се сещам за случката, дето ученик вдигнал бисквита от земята, полял я с дезинфектант и я изял..
1
1
 
7
 
! Отговори
. преди 3 години
Ами как... Разрежда се с вода, добавят се аромати и се пие!