Лекар: Животът след COVID-19 не е същият, никой не се е възстановил напълно

При пандемия и неефективните мерки са по-добри от никакви
3 ное 2020 19:00, Елка Василева
138
Лекар: Животът след COVID-19 не е същият, никой не се е възстановил напълно
Снимка: архив, БГНЕС

"Няма пациент с COVID-19, който да е бил на лечение в болница и после да се е възстановил напълно. Животът после е друг", казва пред Дойче веле д-р Стоян Монев, който работи в Гютерсло. Ето какво още разказа той в интервюто си.

Стоян Монев е лекар в общинската болница в Гютерсло. От август 2020 работи в интензивното отделение. Специализира вътрешни, инфекциозни болести и спешна медицина. Той е на 35 години от гр. Кермен, община Сливен. С него разговаря Мария Илчева.

И в Германия броят на хоспитализираните пациенти с COVID-19 нараства. Специалисти успокояват, че леглата в германските болници са достатъчно. Други обаче говорят за предстоящ "колапс на клиниките". Каква е ситуацията във Вашата болница? Какво виждате Вие?

В болницата, в която работя, за последните девет дни броят на пациентите в интензивното отделение се удвои. Нарастване ще има и през следващите две-три седмици. Това е неизбежно. Вярвам, че ако в страната не беше наложен локдаун, интензивното обслужване на всички пациенти, не само на болните от COVID-19, можеше да се срине след 3 до 4 седмици, а плановите операции щяха да бъдат напълно спрени, за да може операционните сестри да обслужват пациентите с COVID-19. Засега обаче ситуацията в нашата болница е стабилна, ние имаме най-ниската смъртност от коронавирус в цяла Германия. Все пак вече 30% от капацитета ни е зает с болни от COVID-19, а 20% е блокиран, понеже няма достатъчно мед. сестри, които да го обслужват. На денонощие при нас пристигат около 10 души със съмнение за COVID-19. А един такъв пациент изисква огромен ресурс - колко трима други пациенти. И въпреки че при нас ситуацията засега е под контрол, и ние сме принудени да отменяме планови операции. В самата болница лекуваме всички, опитваме се да не отлагаме химиотерапии, но това е възможно само до определен брой приемани пациенти. След като преминем критичната граница, ще има и отложени химиотерапии.

Още по темата

Твърди се, че Германия се справя по-добре с кризата от съседите си, а и от други страни по света - в германски болници бяха преместени пациенти от съседни страни като Холандия и Франция. Защо Германия успя да се справи – поне засега, а други – не?

Факт е, че Германия, поне досега, се справя по-добре с пандемията. Германия има 35,3 интензивни легла на 100 000 жители, Италия – 8, Великобритания – 10, Белгия – 17. Имаме значително по-голям ресурс от другите и можем да поемем много повече болни. Освен това тук сме по-дистанцирани от другите и по-дисциплинирани като общество. Това си има понякога и предимства, особено по време на пандемия. Повечето германци спазваха мерките, но имаше и едни двайсетина процента, които продължиха да празнуват в големи групи - именно те са причината за втората вълна. До скоро повечето заразени бяха млади хора, сега те вече предадоха вируса на родителите си, родителите им са вече пациенти и именно те ще претоварят здравната система. Защото някои от тези пациенти ще останат по 4 до 6 седмици в интензивно отделение.

Какво очаквате Вие оттук нататък? Как очаквате да се развие ситуацията в Германия?

Очаквам повишаване на броя на заразените в следващите 2 до 3 седмици, след което вероятно ще настъпи спад - заради наложените ограничения. Ефектът от тях не може да се усети веднага. Без строгите мерки обаче след месец сигурно бихме имали по 100 000 нови инфекции на ден. А при такива числа здравната система би колабирала за месец.

Въпреки все по-тревожните съобщения за растящия брой пациенти, мнозина хора отричат съществуването на вируса. Има ги и в България, има ги и в Германия. Какво бихте казали на тези хора?

Бих им казал, че трябва да се научат да проверяват информацията, която намират в интернет, за да не стават лесна жертва на онези, които печелят от разпространяване на фалшиви новини или т.нар. "алтернативни позиции". Бих казал и това: няма "алтернативна медицина", както и няма "алтернативни факти". Всичко, което действа, е част от официалната медицина - в болницата лекуваме и с растителни екстракти, ензими от прилепи, пчелен мед от австралийски пчели - всичко, което има доказан ефект, го ползваме и в класическата медицина. Така е и с науката. Явленията, които се самоопределят като "алтернативни", всъщност са фалшиви.

Имате ли пациенти, които не са вярвали в съществуването на вируса? Какво разказват те, след като вече са били приети на лечение при Вас?

Много рядко имаме такива. Но има нещо друго интересно: прави ми впечатление, че сред болните от COVID-19 в нашата болница има надпропорционален дял лица с руски акцент и с чуждестранно име. Много от тях споделят какво са чули за чудодейни лечения и ваксини, които ги имало само в Русия. Знам, че подобни "новини" се разпространяват от руската държавна телевизия Russia Today. Слушаме подобни неща всеки ден. Например лъжата, че руската ваксина била по-напред от западните ваксини. Та тя е пусната в полеви експеримент преди да е преминала фаза 3 на клинично изпитание, а други ваксини вече се намираха в тази фаза преди руската. Спомням си за един пациент с германско име и силен руски акцент, който не можеше и не искаше да повярва, че има двустранна типична COVID-19 пневмония. Той ще остане в болницата между 14 и 21 дни и не е сигурно, че ще оцелее.

Все по-често се говори за пост COVID синдром, за който характерна е силната умора. Какви са Вашите наблюдения? Какво знаете Вие за този синдром?

Практически няма пациент, който да е бил лекуван в болница и който след това да се възстанови напълно. Говоря за хоспитализираните, не за онези, които просто са били положително тествани. Имаме много такива случаи на пациенти, без придружаващи заболявания, които всяка година са участвали в маратони. След прекаран COVID-19 в болница месеци наред те имат полиневропатия или съобщават, че вече не могат да изтичат дори и половината от предишната си отсечка. Възрастните хора пък се обездвижват и много от тях умират кратко след изписването си или в рехабилитационна клиника. Преди това повечето пациенти са водили активен живот, шофирали са, грижили са се за някоя доброволна инициатива, след заболяването не могат да се върнат към предишния си живот. Все още липсват достатъчно данни за последиците от COVID-19.

Имаше ли във Вашата клиника заразени медици?

Да, тук се лекуваха около десетина заразени лекари и сестри. Повечето от тях се бяха заразили или на почивка, или от свой близък. Две медицински сестри и един лекар бяха на командно дишане, развиха тежки усложнения, но оцеляха.

Тревожи ли Ви ситуацията в България?

Ситуацията в България би трябвало да тревожи всеки здравомислещ човек. Виждам кадри от градски транспорт, пълни заведения и дискотеки. Моите родители също ми съобщават, че около тях никой не носи маска и те са едва ли не някакви екзотични изключения в спазването на препоръките.

Можете ли да направите кратко сравнение между Германия и България по отношение на битката срещу пандемията?

В първата пандемична вълна България бе пример за подражание, сега обаче се намира в експоненциален ръст, който вече не може да бъде контролиран. Разликата е, че повечето германци подкрепят мерките или смятат, че са нужни, докато много от българите вярват в заговор или в стаден имунитет. Разочарованието от институциите кара българите да са недоверчиви по принцип към всичко, което идва от страна на властта. Когато става дума за пандемия обаче, трябва да се знае едно: и неефективните мерки са по-добри от никакви мерки.

Какво бихте казали за съветите от рода на: стабилизирайте имунната си система, за да не се заразите, приемайте витамин D и други подобни?

Истината е, че при COVID-19 не се умира от слаба имунна система, а от реакцията ѝ. Когато говорим за бактериални или за гъбични инфекции, общият отговор на имунната система има значение. Но когато говорим за вирус, имаме нужда от специфични антитела, които се изграждат или след боледуване, или след ваксинация. Няма как да се достигне до такъв специфичен отговор на имунната система с витамини и билки, няма смисъл да се препоръчват. От 15 години знаем, че приемът на мултивитамини може да намали продължителността на живота, както и че може да увеличи рисковете от ракови заболявания. Тук става дума за милиардна фармацевтична индустрия, която повтаря мантри за недоимък от времето преди Втората световна война, за да възпитава консуматори на продуктите си.

Какво бихте посъветвали нашите читателите - как да се държат в тази ситуация?

Да се придържат към онова, което публикува световната научна общественост и да не вярват сляпо на съмнителни информации. Нека знаят - маската пази другия от нас. Нека носят маска на закрито извън дома си, както и на онези улици, в които има повишено движение на пешеходци. Да спазват дистанция и да имат разумно поведение, касаещо социалния им живот. Никой не е умрял от страх или от това, че барът затваря в 23:30 часа.

Какво се прави във Вашата болница за Вашата лична сигурност като медик?

Имаме маски за прах, които били допуснати и за COVID-19, разбирам по китайския печат на тях. Имаме защитни облекла за цялото тяло, които виждам, че се ползват за пейнтбол, но и те били допуснати. Ръкавици и дезинфектанти имаме достатъчно, ако препаратът за дезинфекция на ръце пак изчезне от пазара, аптеката ни започва да го произвежда сама - има публикувана рецепта на страницата на СЗО. Пивоварни даряваха етанол за тази цел. Ако препаратът е правен на място, се усеща и различен мирис - по това разбираме дали в момента има недостиг.
 

 


138
Още от Коронавирус
6 стъпки да ограничите риска от коронавирус при болни у дома
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Затваряте училищата,а заведенията-не.Големите ученици и млади родители продължават да ги пълнят.
119
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ЗАТВОРЕТЕ ЗАВЕДЕНИЯТА ! В Германия ги затвориха,но тук нали са на дебеловрати не може.Алчността и простотията ни убиват.Има хора,които непрекъснато висят дори сега в тях.
118
0
 
2
 
! Отговори
МЕДИИ: СТОП! преди 2 седмици
СПРЕТЕ АТАКАТА СРЕЩУ СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД, ПРИЯТЕЛИ, СЕМЕЙСТВА, ДЕЦА, ЛЮБИМИ ХОРА!

Време е да спрате да препечатвате всичко, което носи името кивид.

Просто спрете с тази лудост!

Няма какво повече да знаем. Научихме всичко, за да можем да вземем собствени решения как да се пазим и как да се лекуваме.

Нямаме нужда от някой да ни казва как да дишаме.

Нашето доверие в Този, който ни е създал и ни е изпратил на тази земя.

Засрамете се - в алчността си за пари побърквате народа си!
117
3
 
2
 
! Отговори
СТОП НА АТАКАТА! преди 2 седмици
НЕ Е ВЯРНО! Твърденията на този лекар не са обективни, или са преднамерени. Вякакви подобни изказвания просто не могат да бъдат направени от лекар.
116
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Този доктор още ли не е разбрал, че в Германия масата са чужденци. Да не е от седмица там. Не е нужно да влезеш в болница, влизам в Лидъл и германците са единици. Смесените блокове са масово, вече поредно поколение. Вирус има, но в Германия е като цяло спокойно. Ковид пациентите първо се обръщат към лич. лекар и стигат в тежки случай до болница. Освен маските и вече затворени заведения, фитнес, студиа другото е спокойно.
115
0
 
1
 
! Отговори
Хм преди 2 седмици
Не мога да преценя този германски лекар с български акцент що за стока е, но бих попитал следното: в град Кермен, община Сливен как са с медицинското обслужване, имат ли лекари, достатъчно ли са, този специално знаят ли го, само той ли им е избягал и т.н.
114
3
 
6
 
! Отговори
ппп преди 2 седмици
До Държавна политика
Много точно го формулихате, направи ми същото впечатление. Това е платена статия, пълна с нацистки и античовешки внушения. Възмутително и отвратително писание!
113
3
 
7
 
! Отговори
joe преди 2 седмици
Пълно с интелектуалци, за които вирусът все още е световна конспирация. Като се разболеете ,ще запеете друга песен. Аз вече го преболедувах и изобщо не е приятно, уверявам ви. По-добре се пазете. Пожелавам ви да сте здрави!
112
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тази статия е откровена лъжа, тотална глупост и пълна измислица.
111
0
 
5
 
! Отговори
Държавна политика преди 2 седмици
Много често не се прави разлика между нацизъм и ксенофобия. Материалът дава пример на нацизъм, а именно, "пациент с германско име и силен руски акцент". Този изблик на нацизъм обаче не е ксенофобия - в противен случай, докторът щеше да каже "пациент с германско име и силен чуждестранен акцент". Примерът напомня още истината, че няма нацизъм въобще, а има нацизъм, насочен срещу конкретни народи. Например, не си представям този доктор да каже "пациент с германско име и силен турски/ромски акцент".
110
0
 
3
 
! Отговори
Цукала преди 2 седмици
сменят тези доктори в Германия. Пълна излагация и некомпетентност.
109
0
 
7
 
! Отговори
Хаа преди 2 седмици
Тъй,тъй, след прекаран вирус по улиците търчат хора без крака и ръце. По това ще ги познаете. Къде е гешев да въдвори този дофтор.
108
1
 
0
 
! Отговори
ГосТ преди 2 седмици
Да сечеш,да сечеш...докато не срещнеш "един от противниците по пътя - умората"
107
3
 
1
 
! Отговори
ГосТ преди 2 седмици
#103 , а ти в кое лице искаш да говори след откровените подигравки със специалистите в България ? Пак че говори на български!
106
1
 
2
 
! Отговори
ГосТ преди 2 седмици
Здравеопазването забележете "на баце" е много по добро от това на целокупния германски народ,затова локдаун не е необходим. Еххх понякога толкова искам една катана....
105
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Своите не са това, което са? So what?
104
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Е, то ско не иставяше следи, каква болест ще е?
103
1
 
12
 
! Отговори
Сад преди 3 седмици
Този лекар говори за германците в първо лице мн.число, а за българите в трето лице мн.число. Това ме натъжава.
102
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Няма нищо ново и страшно. То след всеки дълъг болничен престой (примерно след по-сложна операция) живота не е същия.
101
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не мога да разбера, що за лекари са всичките тия?! Същото важи и за журналята!
Я дайте критерии за епидемия?
В нито една страна няма епидемия, те лаят за пандемия негодниците, лъжливи!