Болните от COVID-19 са най-заразни в първите пет дни

Учени разглеждат 79 проучвания от цял свят
Обновена: 20 ное 2020 14:43 | 20 ное 2020 14:40, Нели Христова
22
Болните от COVID-19 са най-заразни в първите пет дни
Снимка: Pixabay

Хората, боледуващи от COVID-19, са най-заразни за другите около себе си през първите пет дни след появата на симптоми, предполага обширно проучване.

Още по темата

Изследването показва, че пациентите са имали най-високи нива "жив" вирус, който е способен да се репликира, до девет дни след началото на симптомите, съобщават от BBC.

Според британските учени проучването доказва, че ранната изолация е от решаващо значение за спирането на разпространението на коронавируса. Изследването бе публикувано в медицинския журнал Lancet Microbe.

"Пикова инфекциозност"

Колко заразни са хората зависи от много фактори, включително колко жизнеспособен вирус (по същество вирус, който е в състояние да се репликира) носят те и количеството от него, което имат в телата си. Някои изследвания показват, че хората са най-заразни точно преди да имат симптоми и през първата седмица от заразяването с коронавируса.

Учените разглеждат 79 глобални проучвания за COVID-19, включващи симптоматични хора, които се лекуват в болница след като вече са имали положителен тест за коронавируса.

Изследователите са успели да идентифицират и репликират жизнеспособен вирус от проби от гърлото, взети до девет дни след началото на инфекциите. Те откиравт, че количеството вирусни РНК частици (фрагменти от генетичен материал от вируса) в пробите от гърлото на заразени хора, достига своя пик в момента, когато симптомите започват или в рамките на пет дни. Междувременно, неактивни вирусни РНК фрагменти все още се откриват в проби от нос и гърло средно до 17 дни след началото на симптомите.

Изследователите заключават, че е малко вероятно повечето хора все още да са много заразни след период от 9 дни.

Инфекциозен преди симптоми?

Проучването не разглежда асимптоматични хора, но авторите предупреждават, че други изследвания показват, че хората могат да бъдат заразни, преди да получат симптоми и да предадат вируса без да са проявили никакви симптоми.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И цялата тая работа , заради един изяден прилеп.Толкова ли нямаше какво друго да яде тоя китаец.
19
0
 
0
 
! Отговори
До 12 преди 3 години
Предава се при говор и смях.Затова се препоръчват маски и дистанция.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не бяха заразни, нямаше да има пандемия.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименПо меддите
16
2
 
10
 
! Отговори
Баро Вкаров преди 3 години
До МилаСкъпа Мила,не разсъждавай като камила!Колко са болните и умрелите в Китай никога нема а разберем!
15
3
 
7
 
! Отговори
тъй де преди 3 години
До Анонимен 12Ако питаш онези които прибират доста парички за да ни убеждават, че е много страшно, ще те накарат да повярваш, че е по ТЕЛЕПАТИЯ.
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, добре де, ами тия безсимптомните? Хайде за другите, освен да питаш всеки- от колко дена имаш симптоми, че да сметна колко си заразен...нещо мъгляво ми се вижда...
13
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
bg nojar patentoval vednaga kuhnenski noj za spasitel ot virosi...samo edin bg kuhnenski noj...i niamate nujda ot rakavici, maski, skafandri, tabletki, sprincovki i tak dale...zavinagi ste spaseni ot virusi!
12
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как се предава вируса без да имаш симптоми като кашлица, сополи и т.н.
11
2
 
3
 
! Отговори
BB преди 3 години
До Мила Гордостта на Европейците е стигнала до простотия
10
2
 
8
 
! Отговори
Разум Даскалски преди 3 години
Докато РАЗБЕРАТ наистина кое какво е при този вирус - то ще вземе да върши обявената епидемия.След края на епидемията ще ни пробутат и ваксините, които ги поръчахме авансово без да знаем страничните ефекти и дефекти.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има толкова много заразени, че РЗИ няма възможност да тества всички и дори да поставя под карантина тези, които са били контактни.
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кои дни са най-заразни, вече е без значение.Коня и каруцата паднаха от моста в реката... преди 3 седмици..При положение, че има и хора, които са без симптоми и липсата на твърди мерки... всичко се обезсмисля.
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"ранната изолация е от решаващо значение за спирането на разпространението на коронавируса", както и за смърта на пациента, запрян вкъщи без достъп до лекар и изследвания. Явно редуцирането на населението върви много бавно
6
8
 
9
 
! Отговори
Мила преди 3 години
Броят заразени в България далеч надхвърля този в Китай, чието население е 200 пъти по-голямо от това на България.Чудя се на нашите некадърници, като не им стига персонал, да бяха поискали помощ от Китай, Виетнам и други страни, които знаят как да контролират вируса. Да, но ние сме горди европейци и такива ще си умрем...
5
0
 
9
 
! Отговори
Хм преди 3 години
това означава, че дока то РЗИ сколаса да те сложи под карантина ще си изпозаразил де о има. На тях толкова горе долу им трябва 5 дни от теста.
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунистически Китай се справи с един непознат вирус, спаси хората си, като им построи болници. Вярно е, че ги затвори, но намери лечение - евтино и работещо, което сподели със света. Че и лекари командирова в Европа и САЩ. Сега си връща и икономиката.А тука какво? Фашизъм! Начално лечение - 0. По телефон те лекуват, в най-добрия случай. Има и такива, които не вдигат телефон, разберат ли, че имаш температура...на стълбите, обиколки с линейки, лекарства..Леш за масата. И страхуване по телевизора
3
0
 
2
 
! Отговори
а сега де преди 3 години
Докарват ли го поне до 1000 mSv/h ?!
2
3
 
4
 
! Отговори
Чумата е Тук преди 3 години
ами сега?!
1
1
 
2
 
! Отговори
Уханската Спиноза преди 3 години
тези хора с Белодробна Проказа от Комунистически Китай!