Защо множество държави в света спряха ваксинацията с AstraZeneca?

Според учени и експерти няма място за притеснение
15 мар 2021 21:01, Нели Христова
56
Защо множество държави в света спряха ваксинацията с AstraZeneca?
Снимка: БГНЕС

Няколко европейски държави, включително Норвегия, Дания, Нидерландия, България и Ирландия, временно спряха ваксинирането с препарата на AstraZeneca след опасения относно дълбока венозна тромбоза, белодробна емболия и съсирване на кръвта. Междувременно Италия, Австрия, Естония, Латвия, Люксембург и Литва спряха имунизациите от една конкретна партида от 1 милион дози, изпратена до 17 страни.

Програмите за ваксинация с AstraZeneca продължават в други страни, включително Великобритания и Франция. Великобритания насърчава хората да продължат да се ваксинират с препарата.

Според AstraZeneca има данни за 15 случая на дълбока венозна тромбоза и 22 събития на белодробна емболия сред повече от 17 милиона души, ваксинирани в Европейския съюз и Великобритания.

Какво представляват тромбозата и белодробната емболия?

Понякога кръвни съсиреци могат да се развият в кръвоносен съд, често в краката поради намалената циркулация, което може да е проблем в долните крайници. Когато тези съсиреци се развият, независимо дали в долната част на крака, бедрото, таза или ръката, състоянието е известно като дълбока венозна тромбоза.

Ако един от тези кръвни съсиреци се отдели, той може да се настани в кръвоносен съд, блокирайки кръвоснабдяването на даден орган. Това запушване се нарича емболия. Белодробна емболия възниква, когато кръвният съсирек или емболия блокира една от артериите, преминаващи от сърцето към белите дробове.

Това е сериозно и потенциално животозастрашаващо състояние, защото може да повлияе на нивата на кислород в белите дробове и да причини увреждането им. Симптомите могат да включват замаяност, болка в гърдите, задух и кашлица.

Най-добрият начин да се избегне съсирването на кръвта и свързаните с това състояния е да поддържаме здравословно тегло, да сме активни, да се хидратираме с вода, да се избягва пушенето и да се избягва седенето на едно място за дълги периоди от време.

Ваксината на AstraZeneca ли стои зад тези проблеми?

Според изявление на AstraZeneca, публикувано в понеделник, степента на дълбока венозна тромбоза и белодробна емболия при милионите ваксинирани хора е "много по-ниска, отколкото се очаква да се случи естествено при обща популация с такъв размер и е подобна при други лицензирани COVID -19 ваксини".

Главният медицински директор на AstraZeneca, Ан Тейлър, заяви: "Естеството на пандемията доведе до повишено внимание в отделните случаи и ние надхвърляме стандартните практики за мониторинг на безопасността на лицензираните лекарства при докладване на ваксинални събития, за да гарантираме обществената безопасност."

По думите й, по отношение на качеството няма потвърдени проблеми, свързани с отделна партида ваксини, използвани в цяла Европа или в останалия свят. Допълнителни тестове се провеждат от компанията, но също така и независимо от европейските здравни власти.

От понеделник нито един от тези повторни тестове не дава повод за безпокойство.

Какво казват учените и експертите?

Почетеният професор Джерард Фицджералд, специалист по обществено здраве от Техническия университет в Куинсланд, заяви, че страните, които са спрели имунизацията с AstraZeneca, са действали "с изключителна предпазливост". Но е изключително важно да се отбележи, че кръвните съсиреци са изключително често срещани и преди да съществуват ваксините.

"Например CDC (Центровете за контрол и превенция на заболяванията) в САЩ съобщава за 60-100 000 смъртни случая годишно от белодробна емболия", каза Фицджералд. "Това се случва по-често при възрастните хора и тези с хронични заболявания, които са и хората, обект на програмите за ранна ваксинация. Също така трябва да държим всеки риск в перспектива. Досега повече от 2,5 милиона души са починали от COVID-19 и 8 000 до 10 000 души умират всеки ден по света. Повече от 320 милиона души по света вече са ваксинирани. Научно проведените клинични изпитвания на ваксините преди тяхното одобрение не идентифицират повишен риск."

Прозрачни ли са данните за безопасността?

Да. Месечният доклад за безопасност на ваксината AstraZeneca ще бъде публикуван на уебсайта на Европейската агенция по лекарствата през следващата седмица, в съответствие с изключителните мерки за прозрачност за препаратите срещу COVID-19б

Кръвните съсиреци се считат за "нежелани събития от особен интерес", които се наблюдават внимателно от чуждестранни регулатори.

Потребителите и здравните специалисти се насърчават да съобщават на здравните регулатори за проблеми с лекарства или ваксини.

Проф. Джули-Ан Лийк, базирана в Училището за медицински сестри и акушерки на Сюзън Уакил към Университета в Сидни, е социален учен, чиито изследвания са фокусирани върху противоречията и комуникацията по инфекциозни заболявания и имунизация. Тя заяви, че след като бъде открито нежелано събитие, регулаторите и експертите по безопасност на ваксините ще разследват дали се смята, че събитието е причинено от ваксината.

"Това е нормална част от всяка програма за ваксини", уверява тя. "Това показва, че системата е отворена, прозрачна и отзивчива. Правителствата искат да гарантират, че дават на хората безопасни ваксини."


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защото хората ще разберат какви ги въшат и нищо няма да спаси алчните и наглите.
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защото хората ще разберат какви ги въшат и нищо няма да спаси алчните и наглите.
44
1
 
1
 
! Отговори
СКИТник преди 1 месец
Абе да попитам-има ли смисъл заради хипотети4но едни 10% които не 4е нещо ма пове4ето си имат и доста др. здравословни проблеми,останалите 90% които са си ок и те да се разболяват заради ненормалния живот които им се налага да живеят само и само първите да искарат още малко.
43
0
 
4
 
! Отговори
ала бала преди 1 месец
сега те4е истинското тестване на ваксините и като се появи 2-3 или 5 поколение ваксини може и да стават за нещо но най-интересното е 4е се бавят с лекаарствата но и те ще станат хит нека само малко да се поизтърка пло4ата с ваксините 4е сега тя е актуална и върви и много мангизи се правят
42
1
 
2
 
! Отговори
НКК преди 1 месец
Когато започна ваксинацията с Пфайзър декември месец също имаше публикации за смърт и тежки случаи. Реакция никаква, а сега спиране на Астра Зенека. Кой ще е съгласен от производителите да се използва ваксина за 2$ вместо за 50$. Това е игра на фармацефтичните гиганти на която се хванаха политиците. Американците ще използват това, няма да изпращат ваксина към Европа, ще си я оставят за тях и Европа ще остане с пръст в устата принудена да купува скъпите ваксини ако има свободни. Пак ще се мре яко
41
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За да ни нахакат на всички РНК-ваксините.
40
1
 
8
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 месец
Спирането на тази ваксина е политическо решение !
Политиците ги е страх да не ги обвинят в смъртта на няколко човека, иначе не ги е страх да крадат !!!
39
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тепърва ще изскачат нови потресаващи факти за ваксините. Хората не четат какво всъщност представляват тези ваксини, а информация има много. Не случайно Бил Гейтс заяви преди време, че няма даси ваксинира децата с нито една ваксина. Що така, бе другарю гейтс?
38
5
 
7
 
! Отговори
отговоръ е лесен преди 1 месец
Заради цената. Астра зенека е примерно 2 евро/ без печалба се продава/ А Пфайзер примерно 40 евро. Как да обясниш на хората, че си сключил изгодни договори? Като целта е една и съща? Просто оплюваш Астра Зенека....
37
3
 
6
 
! Отговори
Додо преди 1 месец
Защото софтуерният експеримент, който би трябвало да ъпдейтне вашият ДНК софтуер, така, че да заобиколи вашата имунна система, всъщност убива. Факт!
36
12
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
Другари, слагайте си съветски Спутник. Той е противошапен за свине. Не помага, но и не вреди :)))) Аз щях да си слагам Модерна, така бях решил, но понеже го изкарах, а и моята до вчера беше болна не мисля да се дупча с нищо. Поне за половин година
35
5
 
6
 
! Отговори
айде преди 1 месец
мани ги тия ваксини
34
5
 
8
 
! Отговори
ууу преди 1 месец
Това е видимият айсберг, а невидимата огромна част ще удари след време .... за съжаление!
33
12
 
11
 
! Отговори
истината преди 1 месец
всички ваксини произведени и разработени от европейски и западни компании са безопасни и ефективни стига сте троллили населението
всички произведени в доктаторски режими руски китайски и др. са *** трябва да бъдат забранени
точка
32
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Астра Зенека да връща парите и да се приключва
31
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кралицата-прабаба дали е ваксинирана?
... че гледа някак странно...
30
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вие с какво се ваксинирахте>
Що спират Астра Зегерка? Да не е фермрнтирала?
29
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какви неща сме яли и пили ,какъв мръсен въздух дишаме.
С ваксини ще ни плашат.!
28
3
 
17
 
! Отговори
Убре преди 1 месец
Чудесно, дадохте ни най-меродавното и безпристрастно становище по проблема с ваксините на Астра - това на самите Астра! Остава и да ни кажете какво казва по темата другарката Паунова!
27
8
 
8
 
! Отговори
до станислав преди 1 месец
Хубаво, че е Станислав да ни управи. Браво! Станислав президент! Само кажи по твоите сметки ти кои 4 човека българи си готов да жертваш, понеже ако България е 8 млн, то според теб ще умрат 4 човека. та кои са тези хора които искаш да жертваш ти? Мaйка ти, баща ти, жена ти и детето ти ще жертваш ли а?