Ваксината не променя ДНК-то, но действа на имунната система

За някои болести е ясен риска, за други - дали сме предразположени
22 юли 2021 14:44, Петя Славова
101

Българският лекар генетик д-р Олга Антонова е избрана за член на управителния съвет на Европейското дружество по човешка генетика. Ще разчетем ли ребуса на генома - възможно ли е ваксините срещу COVID-19 да повлияят на нашите гени?

"Миналата година се освободиха няколко места в Управителния съвет на Европейското дружество по човешка генетика. Подават се документи, като задължително е да има подаване на документи от поне други двама членове на дружеството. Проведе се гласуване и изборът трябваше да бъде препотвърден и гласуван на общо събрание на дружеството. Това се случи юни месец", разказа д-р Антонова в студиото на "България сутрин".

Медикът обясни, че Европейското дружество по човешка генетика е неправителствена организация на професионалисти, които се занимават с тази сфера, както и че дейностите са свързани с подпомагане въвеждането на генетичните изследвания в клиничната практика.

"Темите са бързо развиващи се, защото след разчитането на човешкия геном получихме много данни. Това доскоро беше приложението на секвенирането за клинични цели. Сега стои въпросът за актуално приложение на цялостното геномно секвениране за клинични цели В момента се обсъжда възможност за цялостно геномно секвениране на новородените. Но това са потенциални възможности", уточни още д-р Антонова.

Генетикът посочи, че геномното секвениране е разчитане на нашия геном. По думите ѝ, ако имаме даден проблем, който има генетична насоченост, сега можем да разчетем генома и да видим дали всичко е наред.

Д-р Антонова уточни, че има мутации и варианти, които подлежат на лечение.

"Имаме предразположение към вкусови предпочитания. Някои много обичат сладко, други могат да се въздържат. Трети имат предпочитания към по-солени храни", каза още тя и добави, че например 60% от процесите на стареенето на кожата са закодирани в нашия геном.

А относно това дали ваксините могат да променят нашето ДНК, лекарят обясни, че няма подобни данни.

"Ваксините съществуват от дълго време. COVID-19 ваксините действат на нашата имунна система и няма данни, че те променят нашето ДНК", каза тя пред Bulgaria ON AIR.

Медикът подчерта, че гените не се променят, но изявата на гените за някои процеси може да бъде повлияна от нашия живот.

"Можем да разберем какви са рисковете, заложени в нашето ДНК. За някои болести можем да разберем точния риск, за някои, като диабет, можем да разберем само предразположеността", посочи д-р Антонова.

"България е добре развита по отношения на генетиката. Всички изследвания, които се правят по света, се правят в България. Всяко генетично изследване трябва да бъде насочено от лекар генетик", коментира лекарят, като уточни, че подобни изследвания са скъпи за българския пазар.

Д-р Антонова сподели, че можем да повлияем изявата на гените, тоест на даден лош или добър вариант. По думите ѝ всички трябва да бъдем внимателни относно начина си на хранене.

Медикът посочи, че болестите, които зависят от гените, са диабет тип 2, атеросклероза, различни видове възпалителни заболявания, свързани с хронично възпаление, вродена непоносимост и други.
 


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
15
 
2
 
! Отговори
до ядосан преди 2 месеца
То докато свъши експеримента след тези мнооого годни, теб може и да те няма вече.
8
9
 
19
 
! Отговори
Анонимна преди 2 месеца
Гражданско неподчинение срещу ковиди....те. Който иска да се боцка да си плаща боцкането със данъка и да не занимава хората.
7
9
 
30
 
! Отговори
ядосан преди 2 месеца
Това,че още няма данни,не значи,че няма влияние върху ДНК.Тези препарати,с които ни инжектират,са експериментални и действието им ще стане ясно след мноооого години.Още дори не е известно колко трае имунитетът след вяксиниране,ако изобщо има такъв.
6
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ужас! И това ли трябва да опровергават вече? Срам ! Антиваксърите да се върнат в училище!!! 8 клас!
5
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз друго чух в ютуб. Не слуайно човека, дето го обясняваше имаше изолиращ алуминиев шлем на главата.
4
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Верно ли има някои, дето вярват, че ти се променя днк то??!!!
3
15
 
5
 
! Отговори
СЕЛЯНИН преди 2 месеца
Ааа не! Вчера бай Ставри ми каза че днк-то се променя докато пиехме парцуца в кръчмата на Йоцо.
2
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това е обида за интелекта на чалгарите антиваксъри специалисти по генетика.
1
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Как да не го променя, вчера продавачката в нашия плод зеленчук каза че го променя. Оставка на ГЕРБ.