BLM, ЛГБТ-шествията, Antifa измитат традиционната цивилизация

"Взгляд": Русия е последната Европа
Обновена: 1 авг 2021 20:37 | 1 авг 2021 20:30, Александър Попов
306
BLM, ЛГБТ-шествията, Antifa измитат традиционната цивилизация
Снимка: БГНЕС

Историята за смъртта на Римската империя днес се припомня все по-често. Което е разбираемо: времето на упадъка на Рим има твърде много общо с днешния и все по-очевиден приближаващ се упадък на Европа.

Същата липса на духовно ядро, същото господство на източните култове, магьосници и чародеи, същият приток на варвари, наводняване на улиците на европейските столици и превръщането им в сметища, същият разпад на морала, семействата и традициите, същата демографска криза. Нека си припомним, че упадъкът на Рим не на последно място се дължи на факта, че просто нямаше кой да попълни легионите му - движещата сила на римската цивилизация, пише руският публицист Владимир Можегов на страниците на вестник "Взгляд", цитиран от "Фокус".

Днес нещата са още по-пагубни. Белите народи - основата на световната цивилизация - напълно са спрели да раждат. Всички миграционни бариери са премахнати. Социолозите уверено прогнозират, че до 2040 г. САЩ вече няма да бъдат предимно бяла страна. Малко по-късно същото ще се случи с Германия, Франция и Европа като цяло.

Ако има глобални различия с кризата в Рим, то те, уви, не са в полза на сегашната цивилизация.

През IV век умореният Рим е претъпкан от млади германски племена, пълни с младежка страстна сила. Именно те, след като са били покръстени, са съставили гръбнака на средновековната цивилизация на Запада. Днес? Кой трябва да обнови цивилизацията? Древните араби-мюсюлмани или още по-древните китайци?

Ето защо „драмата на историята е изиграна“, отбелязва историкът Сергей Соловьов преди повече от сто години, като уточнява, че "нейният епилог може, както в драмите на Ибсен, да се проточи за още пет действия". Синът на историка, Владимир Соловьов, пя за есхатологичния „панмонголизъм“, пълзящ по света като сянка: „Панмонголизъм, макар името да е диво, но ми харесва на ухото ...“. И тези редове на Соловьов като епиграф към пророческите му „скити“ са поставени от Блок. И изглежда обаче, че не е далеч времето, когато улиците на европейските градове ще бъдат изпълнени с дива орда от варвари.

Да, всъщност всичко това вече се случва: бунтовете на BLM, Antifa, ЛГБТ-шествията измитат традиционната цивилизация и култура не по -лошо от ордите „хуни“. И от дълбините на Азия очите на древните китайци безстрастно гледат как пясъците на Азия обхващат Европа: такова е лицето на нашия свят, или по -скоро лицето на неговия неизбежен край. Краят на историята обаче е нещо трудно за разбиране и предвиждане. През 1990 г. всички, следвайки Фукуяма, изглежда казваха - да, краят; тридесет години по -късно те започнаха да разбират, че краят е близо, но не толкова еуфоричен. И какво ще се окаже след още трийсет? Вярно ли е, че изобщо не са останали млади хора?

А руснаците? Да, да, разбира се, те не са по-млади от германците-готи. Те създадоха своята държавност и пишеха първите си големи книги едновременно с младата християнска Европа. Но след това „желязната завеса“ на татарското нашествие падна и Русия наистина се върна в Европа само пет века по -късно, с тропота на брадви в корабостроителниците на Адмиралтейството на Петър Велики. Те се върнаха в Европа вече дълбоко болна, вече трескаво ограничавайки своя християнски проект, вече безнадеждно заразена с вируса на демокрациите и революциите. И руските войски от 1812 г. небрежно пренесоха европейската инфекция на ботушите си вкъщи. Но въпреки това, все пак ... Фактът, че младите и диви (по европейските стандарти) славянски народи вероятно ще успеят да обновят Европа, Хегел вече предпазливо намекна. Шпенглер (бащата на "Запада на Европа") говори за това публично (прочетете неговия "прусизъм и социализъм").

Да, и през цялото това време Русия не се отнасяше към Европа с безусловен ентусиазъм. Да, имаше тясна, но много шумна прослойка от полуобразована полуинтелигенция, с гласа на еднакво проницателни брошури, призоваващи: „така че и ние като в Европа“ (тази прослойка съществува и днес). Но истинската руска духовна аристокрация, в лицето на Пушкин или Чаадаев, гледаше на нещата по съвсем различен начин. Тя погледна към Европа донякъде отстрани и донякъде надменно, считайки себе си за пълноправна да съди за всичкото си добро и зло, и да съди по най -високата мярка ... „Ние сме истински европейски съдебен закон“, каза Пушкин.

Чаадаев, от друга страна, мечтаеше за бъдеща Русия и нейната мисия: да събуди стара Европа, да я очисти и да я спаси от революционен разпад. Творбите на Гогол и Достоевски са пълни със същия патос. Последното, говорейки за „скъпите за нас камъни на Европа“, означаваше едно: време е да спасим Европа от вулгарната й „демокрация“ и варварската „революция“, тоест тоталното унищожаване на духовността и културата. И самата Европа усети този руски поглед, четейки го от произведенията на Гогол и Достоевски. Точно затова младият Томас Ман нарече руската литература „свята“. Валтер Шубарт изпя истинска ода за Русия, с похвали, може би прекалено ласкави за ушите им, но понякога необходима - за да премахне мъглата на самокритиката.

Накратко, идеята за освобождаване на Европа винаги е била един от централните кодове на руската култура. И може би е време да го помни? В началото на 2020 г., до голяма степен определяща година,“Изборският клуб“, руският добре познат консервативен мозъчен тръст, ръководен от писателя Александър Проханов, пусна произведение със самообяснителното заглавие „Руски ковчег“, в което предложи определящи формули на нова руска идеология.

Тези формули обаче са много прости и разбираеми под името: „цивилизацията на потопа“, в която се е превърнал съвременният Запад и която унищожава цялата европейска култура и самия човек (превръщайки го в трансхуманистично „нещо“), това е необходимо да се противопостави на "цивилизацията на ковчега", която ще запази християнската европейска традиция. И не само тя, но като цяло всички традиционни култури, които са запазили концепцията за свещеното, за вечното, за смисъла на човешкото съществуване.

А също и за младостта на Русия. Забележителният руски композитор и философ Владимир Мартинов, автор на книгата „Краят на времето на композиторите“ - най -добрият пример за традиционната руска философия на новото време, представя нашата цивилизация като епоха на постепенно „изсушаване“ или „замръзване“ извън “съществуването, разделяйки го на няколко фази, от много горещото (което той нарича„ иконосфера “) до най -студеното, днешното („ информосфера “), времето на окончателното отчуждаване на човека от Битието. Например, той свързва църковния разкол от 12 век с факта, че докато Западът вече е навлязъл във „фазата на културата“, Византия все още е в „иконосферната фаза“, докато Русия остава в „иконосферата“ до 18 -ти век.

Така бързо, след два века, след като е преминала през фазите на култура и цивилизация, руската нация наистина остава нация, която все още е твърде млада по европейските стандарти. Колелото на историята се претърколи над нея и дори доста й счупи костите, но не замъгли дълбините й. За разлика от цивилизацията на Запада, Русия все още си спомня своето начало и следователно наистина остава единствената, която е в състояние да построи „ковчег“ (авторът има предвид Ноевия ковчег-бел.ред.).

Така че очевидно спасението на Европа, което е един от основните кодове на руската цивилизация, ще продължи по този начин: тя просто ще „вземе на борда“ онези европейци, които не искат да станат парче месо за „свирепите хуни“ или виртуален файл в трансхуманистичната матрица.

И Русия ще стане нова Европа, нов Рим. Въпреки това, дори и сега тя е това - последната Европа, която все още остава на света.


306
Още по темата: РусияЕвропа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
5
 
53
 
! Отговори
запада се самоуби преди 2 месеца
достатъчно е да видите Париж, Лондон, Мюнхен за да се убедите, че цветнокожата изммет настъпва, но по-страшно е в какви тъпоумни и за нищо негодни бокккклуци се превръшат белите
145
4
 
34
 
! Отговори
Додо преди 2 месеца
Точно казано и с много малко пропаганда, Нетипично за вашия вестник и глътка свеж въздух!
144
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Все повече права се дават на жените, особено на обратните жени. Все повече няма нищо мъжко в мъжете. Не ,че жените са станали по -умни. Просто нещо става с мъжете. Целенасочено се унищожава мъжкия вид. Ще останат само пеН делИ те ! Това е началото на края на света такъв ,какъвто го познаваме. Защото господа всички си траете.
143
42
 
9
 
! Отговори
Гepманистaн Убepалec преди 2 месеца
Значи русия сочи лошата европа заради блм, лбгхтгтмв, антифа и липсата на вяра в бог! блм, хдтвуквчм и антива са американски експорт чието въвеждане в европа върви към провал. липсата на вяра в "бог" обаче е нещо чисто европейско и е добро. Бог няма място в управлението на държавата. Религията е иструмент за поддържане на диктатура. Примери за държави където има "бог" - русия, турция, полша, саудитска арабия, иран, северна корея. Русия да си держит бог в расии. Ние в европа сме свободни от бог.
142
0
 
26
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
Движенията си се борят за нещо си. Добро или лошо. Но истински лошото е, когато правителствата ги подкрепят. Пример са разследванията за расизъм срещу университетите, които при 60% бели приемат 32% бели.... при това 68% цветнокожи не са приети поради по-добри качества, а за да се диверсифицират.
141
7
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Статията е много вярна - всички мулти култи, мулти етнос и т.н. измислици ще се сгромолясат съвсем скоро - за референция вижте ЮАР - държава която беше богата през 90те сега е в руини. Защо ли?
140
15
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русия е последната европейска държава! Останалите са еврабийски!
139
0
 
0
 
! Отговори
Богомил преди 2 месеца
До Анонимен 44Не пиши глупости. Като не познаваш историята, по-добре си мълчи !
138
24
 
16
 
! Отговори
Иван преди 2 месеца
И още нещо, ако авторът не беше руснак, можеше човек да си помисли че проповядва фашизъм. Все пак трябва да се внимава какво се превежда - статията е националистическа, хомофобска, има елементи на расова дискриминация - с две думи обичайната помия с която пълнят главите на руснаците. И все пак Пакистан,Бразилия , Индонезия, Нигерия , Бангладеш имат повече жители от Русиязащо трябва да ни занимават с мераците и за величие?
137
12
 
9
 
! Отговори
Иван преди 2 месеца
Много думи, малко мисъл да пием за загадъчната руска душа
136
13
 
23
 
! Отговори
Германец преди 2 месеца
Е, щом руският Взгляд е предрекъл неизбежната смърт на Европа в този пасквил горе, значи сигурно ще стане. Някога. В бъдещето. На запад гнием още от средата на миналия век :)
135
0
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 2 месеца
До Анонимен 145:"спрът да си перът" <-- ?? В статията се споменаваше нещо са полуобразована полуинтелигеннция, явно жива и днес ..
134
8
 
13
 
! Отговори
Крокодила Дънди преди 2 месеца
Баси тъпотиите!
133
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
България мpът от глад.
132
18
 
11
 
! Отговори
Европеец преди 2 месеца
Откакто сме в ЕС и НАТО България стана по-богата и живеем добре. Само пpocтите комунисти се оплакват, че са бедни и нямат пари.
131
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Чичко Адолф, ти не биваше да се заяждаш с мечката...
130
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мрат.Не Русия,а масоните
129
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ех значи вървим към новия СССР.
128
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Западът се страхува да прояви агресия в най-чистата си форма, тоест да се бие с Русия - и има защо. Но на запад не се гнусят от всичко станало.
127
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На кого пълните главите с глупости в дъното на всичко е алчността всичко тръгва от там с една или две български заплати за какво семейство да говори при тази скъпотия и в западна Европа е същото или поне нещо такова в малко по добър вариянт. Няма ли достойни заплати няма семейство а и да го има ще е въпрос на време да се разпадне.