До 17 август ще има по 1700 болни от коронавирус на ден

Ще има ли удвояване и утрояване на хоспитализациите на деца?
124

Поредната Ковид вълна настъпва все по-осезаемо у нас, а това показва и увеличаващият се брой заразени на ден. Подценяваме ли опасността, по колко заразени ще имаме дневно и кога да очакваме пик на четвъртата вълна?
Още по темата

"Бях си направил прогноза на 21 юли, че ще имаме средно седмично по 400 заразени до 10 август. Това е около 250 случая на ден. Ситуацията се движи по-бързо от моята прогноза. Заразата се предава много по-бързо, ние сме в разгара на вълна. И тя ще доведе до много повече случаи на ден, отколкото прогнозите, които моите колеги показват", каза преподавателят в департамент "Информатика“ на Нов български университет математикът д-р Лъчезар Томов в студиото на "България сутрин".

Той очаква удвояване и утрояване на хоспитализациите на деца.

"Делта вариантът е изключително по-вирулентен, хиляди пъти повече копия носят заразените. Предава се дори между ваксинирани. Държави, които са с много високо покритие на ваксинирани, ако се гледа статистика колко ваксинирани и неваксинирани са в болница - ваксинираните в болница не са малко. Въпросът е е колко имунизирани има в болница, а колко от тях могат да се разболеят. Държави с ниско покритие като Русия имат рекордна смъртност. По 800 случая на ден. Това е грешно неразбиране на данните, което води до много грешни изводи", подчерта Томов в ефира на Bulgaria ON AIR.

И сподели, че с колегите му от НБУ и БАН са направили модел, който предсказва смъртността.

"С него ще проследим дали има увеличение. Важно е колко хора ще бъдат хоспитализирани. Изследвания, които съм чел, както и данни от цели болници, показват, че хоспитализацията при деца се удвоява и утроява. Тя по принцип е много малка, говорим за 1 на 100 000, но преди е била 0,3 на 100 000. Има теория, която казва, че различните патогени еволюират към максимална вирулентност, което означава максимално голяма заразяемост, както и скъсяване на инкубационния период", допълни специалистът.

По думите му вирусите трудно могат да станат сами безобидни, когато имат голяма територия за разпространение.

"Когато предавате без симптоми, вирусът се разпространява много лесно. Не се самоограничава. В предишната вълна, която беше през септември, бях показал графики, които доказват, че заразата тръгва от децата към възрастните. Сега обаче вирусът се разпространява много лесно на открито. Нищо чудно да има 100% атака в класна стая, тоест всички да се заразят, а не само 5 деца", категоричен е Лъчезар Томов.

Той подчерта, че ние не знаем реално колко хора са преболедували.

"Има изолирани места в България, в които той още не е отивал. Пикът зависи от това колко са преболедували, колко от тези, които са боледували, биха могли да бъдат инфектирани. Изследване на "Оксфорд" показва, че няма никаква имунна памет при 1/4 от боледувалите симптомно. Танзанийският вариант е най-мутирал от всичките - 40 мутации", добави експертът.

Д-р Томов очаква до 17 август да имаме по 1 700 заразени на ден.


124
Още по темата: болникоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
2
 
17
 
! Отговори
славянин преди 2 месеца
Вярва ли някой, че дежурните медици и математици, ковид-''пророци'', които ежедневно ни ги въртят по всички масмедии да ''пророкукат'' кога и колко ''болни'' да има и лабораториите за тестове са независими и неподчинени на властта и не изпълняват нейните поръчки за необходимия бройки ''болни'' от ''страшно страшния'' вирус!?
88
3
 
9
 
! Отговори
славянин преди 2 месеца
Ето как е конструирана йерархическата верига по ковид.-''пророчествата'': представителите на властта дават поръчка на рупорите си - дежурни лекари и математици да ''пророкуват'' до колко време колко заразени трябва да има и до лабораториите за тестове колко бройки позитивни трябва да ''произведат'', рупорите огласяват по масмедиите необходимите бройки, лабораториите също рапортуват за необходимите бройки ''установени'' позитивни и поръчката се изпълнява ежедневно!
87
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Съмнявам се много българи посред лято да си правят тестове за корона вирус за едни мърсоли и малко кашлица. Тези бройки сигурно идват от преминаващите през бг и чужденците, така че пак са малко изкривени нещата, а и това са едни такива бройки хвърлени във вятъра, които нямат нищо общо с реалната обстановка на цялото ни население. С една дума нищо не става ясно от тях. С този натоварен летен сезон, до сега трябваше да са умрели хиляди хора след почивка, нещо не се връзва.
86
4
 
7
 
! Отговори
Асан преди 2 месеца
Математик ко разбира от вироси :))
85
2
 
11
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 месеца
До 17ти 1700, а на 18ти 1800.... Как ги изчислявате бе платеняци пробити?!?Защо се продавате на ционозмма?
84
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пак както и лани не правят разлика м/у заразен и болен! Същото го правеше и онова недоразумение Кирчо Ананиев докато управляваше "здравето"!
83
3
 
1
 
! Отговори
do 89 преди 2 месеца
И после като се събуди, краката ти отвити
82
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Болни? Че аз като бях "болна" , нищо ми нямаше. От ПСР-а разбрах.
81
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Неведоми са пътищата за разпространение на негово величество, супер височайши ковид19...никой не си дава дори зор да ни осведоми как се разпространява това чудо на инженерната мисъл от индия ( в конкретния случай!) по цял свят и как преодолява всички гранични мерки дето ужким важат и са наложени от всяка страна? Излиза че една тумба заразени зомбита ги разкарват с коли, камиони и самолети до всяка точка на света да заразяват
80
8
 
2
 
! Отговори
do 86 преди 2 месеца
Спри моля, че ще ме умориш от смях. А за мерките - донякъде сами сме си виновни. Тея мерки са да могат да насмогват инфекциозните отделения, а не че някой го кефи да руши икономиката. Болници има, персонал няма и това е начина - да разтегляш броя на болните във времето
79
1
 
12
 
! Отговори
Шаши преди 2 месеца
Като четем как по детски ни убеждават за ваксините. Се чудим, тези хора четат ли? На какво изобщо разчитат.
78
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Преди короната до 2019 година, хората с хронични болести понеже много ги лекуваха в България. Затова и рака тук се хваща в крайните фази, когато няма какво много да се направи. Да не говорим за сърдечно-съдовите заболявания, диабета. Здравеопазването ни е пълен провал и даже пандемията няма да промени системата.
77
8
 
1
 
! Отговори
do 81 преди 2 месеца
Ще каже народа .. ще се плюнчи по форумите и пак ще си седи затворен по къщите. Не е като да не се знаем. А през това време ще има по 150-200 умрели на ден.
76
1
 
2
 
! Отговори
do вай вай вай преди 2 месеца
За България промяната спрямо предходнте 2 вълни няма да е голяма. С доста добра точност ще може да се прогнозират броя на умрелите на база ложителни тестове. Това не важи за Англия и Израел, където те вече имат много голям положителни тестове, но ниска смъртност
75
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 74Доколкото разбирам, разбираш нещата наопаки. Ефективността на ваксините, поне срещу тежко протичане, може да се приеме за доказана. Изглежда не си използваш по предназначение правото на мислене, на което толкова държиш. В такъв случай не ти и трябва.
74
1
 
5
 
! Отговори
комитата преди 2 месеца
пропагандата с такива прогнози ее несериозна и явно цели да всява паника сред населението и използване на ваксините които никой не ще да ползва .Все по-вече се вижда че цифрите които с е подават не изглеждат сериозно от 30 заразени на 300 //-Да с евакзинирта всички политици ,и безбройната армия от държавни чиновници
73
0
 
17
 
! Отговори
вай вай ваййй преди 2 месеца
УжасТ!Обаче все пак не разбрах, БОЛНИ или ЗАРАЗЕНИ?!
72
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 67 всички които мислят, разсъждават и задават въпроси, за теб са панелкаджии, със стари дараци, изпаднали лузъри който пият фалшиви напитки и фалшиви храни. Кола нямам даже, кренвирши и други измислени колбаси не ям. И не слушам ориенталска музика по кръчми. В сегашното време да приемаш всичко което каже официалната власт за чиста монета е липса на здрав разум. А информация, не конспиративна има достатъчно, от надеждни източници. Тъй че леко с квалификациите
71
0
 
2
 
! Отговори
До 67 преди 2 месеца
За да пишеш това, означава, че изобщо не се интересуваш от света.
70
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 66: Новината в тази статия е мрачната прогноза за брой заразени. Още по - лошата новина е пропагандирането на наложителното ваксиниране на деца с ваксини с недоказана ефективност / или доказана неефективност. И двете твърдения имат за цел да ме лишат от правото на избор и на мислене.