Проф. Витанов: Без неприятности за празниците, Омикрон го няма

Няма да има локдаун до края на годината
6 дек 2021 15:22, Нели Христова
67
Проф. Витанов: Без неприятности за празниците, Омикрон го няма
Снимка: БГНЕС

Проф. Никола Витанов, даде кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 06 декември 2021 г.

"Тази информация е за хората, които искат да знаят какво очаквам, че ще се случи с пандeмията в близките дни.

Информацията е основана но изчисленията, които излизат от компютрите. Знаете, че съм откровен с вас. Пиша ви и доброто и лошото. За де сте информирани и да можете да се предпазвате от опасностите, свързани с пандемията.

Забранено за четене от хейтъри. Може да им причини психически разстройства. Не го четете това, че после ще има да ревете и виете. Четете си юнаците, които ви баламосват с блажни теорийки, които оправдават действията ви. И си живейте спокойно.

И днес ще има малко весело, но накрая. Батаците из българския политически и социален живат са ви ясни. Човек не може само да се ядосва. Трябва да може да гледа и с хумор на тях, че по-лесно се преживяват.

Следва анализът на ситуацията.

1. Базовото репродуктивно число днес е 0.970 - близо е до 1. Но все още е под 1 - отлепихме от 0.999 в посока надолу. Развитието е според очакванията, а те са за бавно свиване на обхвата на заразата. Виждате, че броят на активните случаи продължава да намалява, но много бавно. Очакванията бяха бавно да паднем под 100 000 активни случая и това ще се случи. но, разтоварването на здлравната система е бавно и тя
няма да може да се разтовари достатъчно до края на годината. Какво означава да се разтовари достатъчно. Добре, че оня в небесата е наш човек и няма да ни стовари Омикрона да ни създаде проблеми през месец декември. Така, че базовата прогноза е - продължаване на техническото и кадровото претоварване на здравната система.

2. Смъртността

Да нагледаме капана на Тамерлан.

Починали октомври - декември при вълната миналата година по това време - 6751
починали 1-ви октомври 2021 - 20 968
починали до днешна дата - 28 852
починали от 1-ви октомври насам за тази вълна - 7884
Превишение на починалите от миналата вълна - 116, 7% (а декември едва почва).

Значи, дотук при тази върна са починари 16.7% повече хора отколкото при съответната вълна миналата година. Пак да пиша - ако ваксинацията беше достатъчно обхватна, починалите щяха да са много по-малко. Статистиката от страни с висока степен на ваксинация е такава. Това са факти.

НЕ ВИ КАРАМ ДА СЕ ВАКСИНИРАТЕ НАСИЛА. Как беше - всеки сам си преценя, обаче всеки сам си носи последствията.

Ако щете се ваксинирайте. Ваша си работа. Не е задължително. Системата на Витанов е проста - взимате си решенията сами, носите си последствията сами.

3. Картата на риска съгласно плана на министерството на здравеопазването. Имаме нов кандидат за излизане от ниво 3 и отиване на ниво 2 - Шумен. Виждате, че броят на областите, които са на ниво 4 продължава да намалява. Добрата новина е, че и София - град е кандидат за отиване на ниво 3. Ситуацията бавно се подобрява и очакванията са това да продължи.

4. Прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост - развитието тук потвържава изводите от предната карта.

При Хасково и Благоевград имаме подобрение, там цветът вече не е тъмночервен. Наблюдаваме София - град и София - област. И там очакванията са цветът полека да стане по светлочервен. Знаете, какво е контролното число. Броят на новите случаи трябва да падне под 2000 на ден и да се задържи стабилно там. Тогава дифузното разпространение ще угасне и ще имаме спокойни коледни и новогодишни празници.

Заплаха за този благоприятен вариант, който в меминта е устойчив: идиотии, свързани с масови събирания заради студентския празник, пробив в спазването на мерките в училищата и масивно донасяне на Омикрон варианта на вируса от завръщащите се за празниците гурбетчии. Вероятността за тези ексцесии обаче не е голяма.

5. Картата на риска съгласно нашата методология. Тук има положително развитие. Виолетовото намалява, но все още е доста много. Това трябва да ни показва, че благоприятния сценарий си върши работата, но има нужда от нашата подкрепа, за да продължи да си я върши и да намалява обхвата на виолетовата зона.

6. Омикрон варианта на вируса - индикаторите казват, че още го няма в България или ако го има, е дълбоко скрит под доминацията на делта варианта. Системата за ранно предупреждение на Витанов не го засича. Няма де се плашите - няма го Омикрона в България.

Знаете каква е прогнозата - ако не го пуснем в страната до Никулден, тоест и днес, няма да може да стане доминантен до края на годината. С други думи, няма да имаме неприятности с него до празниците. Никулден иде, Омикронът го няма.

За догодина - нека другите си правят прогнозите, нека другите ви плашат. Каквото имам да казвам още по Омикрон варианта - ще го кажа в началото на следващата година.

7. Тотален локдаун до края на годината - ЙОК. Засега вървим по благоприятния вариант. Ако не сме идиоти и не го дестабилизираме, това ще ни донесе спокойна Коледа и спокойни новогодишни празници. Сметките показнат, че не се очаква да сме идиоти, тоест с голяма вероятност няма да си причиним големи неприятности за празниците.
8. Сега веселата част. Да отбележа - веселата част не е за пандемията, а за ситуацията в страната. Знаете, че се занимавам с математическа социална динамика. И за де не ви говоря със скучни формули, използвам някои весели закони, за да ви обясня какво излиза от сметките. От някое време сме на закона на Мърфи и неговите следствия. Днес ще поговорим за следствието.

Ако отстраните пет причини за неприятности, винаги ще се намери шеста.

Прилагаме го това към бодрите намерения за изкореняване на корупцията и за постигане на нулева корупция. Ако изкорените пет причини за корупция винаги ще се намери шеста. Ако изкорените пет милиона причини за корупция, винаги ще се намери пет милионна и първа причина. Тоест, реализмът ни казва, че корупцията няма да може да бъде изкоренена. В мой стил: нулева корупция - ЙОК. Тя ще се поскрие, поскрие и ще почне да расте веднага щом усети неопитността н управляващите. Това е положението.

9. Пиша си пак (нали знаете теорията на Витанов за 12-те повторения и 75-те %, а то броят на повторенията щесе навърти на Никулден, тъй че утре този текст ще е друг): Както виждате, засега нещата са добре, благоприятния сценарий е устойчив. Но виждате и какво става из Европа. Законът на Мърфи действа. Затова - профилактично - вършете си работата, живейте си живота, но се пазете.

Спазвайте три шарана дистанция (ако сте забравили колко е дълъг един хубав шаран, Никулден иде, погледнете в магазина) стойте далеч от места на масови събирания. Като се приберете в къщи, измийте си добре ръцете. Ей такива, елементарни неща.

Който иска, може и да се ваксинира (АМА НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО).
Това е за днес. Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
2
 
! Отговори
Омикрон го няма преди 2 години
за щастие, но маг Витан го има, за ужас на читателите. Докога ще публикувате виденията и внушенията на този психически нездрав човечец?
57
0
 
6
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
ЕЙ СЛАГАЙТЕ ИМ ПО ЛЕСНИ ИМЕНА ЗА НАЩЕ СПЕЦИАЛИСТИ OMICRON Е ТРУДНО РАСПОЗНАВАЕМА ДУМА.-ЕДИНСТВЕНО МАНГЪРОВ СИ ГИ НАРИЧА С ЕДНО ИМЕ -КОВИД-И ЗА ВСИЧКО БЕШЕ ПРАВ.
56
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тая треторазрядна И З М Е Т дето го раздава врачка на дневна база налетяла на Мангъров, кога ли ще гризне дървото най-накрая се чудя...
55
1
 
9
 
! Отговори
Пророк Антиваксарии преди 2 години
И сега всички се усещат изиграни ,неваксинираните виждат че ги изкарват виновнии за локдауните и че всички сертификати са едни бариери които имат за цел да те склонят да се ваксинираш дори и децата не ги пускаха на у-ще само и само да се ваксинират родителите им ,тоест родителите да излезнат виновни за тормоза над децата , търсят се постоянно нови манипулации ,като да не си свободен да ходиш на всякъде ,а дори и на работа ,има държави във които се премина към откровена принуда и насилие .
54
1
 
7
 
! Отговори
Пророк Антиваксарии преди 2 години
Какво стана със ,,долината на смърта ли на плача ли беше,, Много лесно е да се говори на всеки е ясно ,че винаги има начало пик и спад ,колкото повече хора преминат толкова по слаби ще са следващите вълни ,НО ако има локдауни просто забавяш нещата и създаваш изкуствено неудобство .НО тука се намесиха и и парите за който този вирус беше добре дошъл и се започна да се деиства така както е добре за парата ,само че така го извъртаха все едно е за човека ,започна масова психоза и манипулация....
53
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен (53)Мога да кажа много неща за Ковид които докторята няма как да знаят защото минавам през това много пъти. Миналата година юни казвах на познати че вируса повтаря многократно а те ме гледаха тъпо и твърдяха че си въобразявам. Докторята също обясняваха как вируЦа не повтарял. Много неща се случиха от тогава. В отлично здраве съм както преди така и след многократните заразявания и две боледуващия. Вируса ще изкара още известно време поне докато повечето хора не минат през него ТРИ
52
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От следващата есен ваксинирането срещу ковид трябва да е срещу заплащане, с изключение на хората над 65 г.
51
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който иска, може и да се ваксинира (АМА НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО). - Как не е задължително, като на много места работодателите искат сертификат*
50
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички сериозни специалисти твърдят, че това не е краят и че още много години ще живеем с ковида. Че колективен имунитет не съществува в тоя случай, защото се разболяваш отново и отново . Така че и всички да се разболеят от омикрона сега , освен болест и болнични, и риск от тежко протичане, друго няма да постигнем.
49
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тя и делтата дойде при нас с 4 месеца закъснение. Дори вирусите не идват в България.
48
4
 
9
 
! Отговори
Т.Шак преди 2 години
"Тази информация е за хората, които искат да знаят какво очаквам, че ще се случи с пандeмията в близките дни." :-) Абе ние не искаме да знаем нищо от това, което този бклук очаква да се случи, ама вие ще ни го натрапите. Въпреки това, няма да го прочета, защото ще е поредната глупост на Витанката. Хубава вечер!
47
2
 
16
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
Нормално е. Вируса и той ще почива по празниците. Обаче след 5 януари като му мине махмурлука се връща пак на работа и ще ви скъса шортите от заразяване!
46
3
 
13
 
! Отговори
Експертиза преди 2 години
Проф. Витанов - най-видния микробиолог, инфекционист и епидемиолог в страната. Не минава ден без да потърсят експертното му мнение за развитието на "пандемията". Как ще са добре нещата, като питаме математици и политици за пандемиите и пожарникар ни беше премиер 12 години....
45
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Омикрон е тук,но не са го още открили
44
3
 
15
 
! Отговори
омикрон в ЮАР преди 2 години
се появи точно 2 дни след като правителството заяви че няма да купува повече ваксини, цлед това изявление аз се обзалагам че до 2-3 дни България ще е "пламнала" от омикрон
43
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 45Трябва да се стремим към масово заразяване за да дойде края на пандемията.Затова е най-добре всеки заразен човек да заразява още поне 100 за благото на обществото.
42
3
 
18
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 2 години
Ееее бажанака беше легнал да мре ама са оправи бе... Балдъзата му изляла шишето с ракия и го напълнила с вода, и той като пийнал-ни мирис, ни вкус, та помислил, че е гушнал и короната и умриконя наведнъж, взети заедно...Добре, че с попа отидохме да го видим и установихме причината бе, та живна горкият...Попа му вика-Бях са притеснил как ще те опявам като в църква не си влизал.Пък той вика-Аз и сега сам нямаше да дойда ако не *** донесат.Пък балдъзата гледа отстрани и се хили гадната...
41
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че то има вече локдаун.Просто ние българите не искаме нито да се ваксинираме и нито да се тестваме за да получим глупавия зелен сертификат.
40
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е нужно да си хейтър, за да недоумяваш как някакъв си математик стана експерт в лекуването, разпространението, епидемологията, виросология и всичко друго около един вирус. Сметки без кръчмар. Професора повече да не се обажда. Нека се мъчи над математически задачи и теории, а не над медицински, за които няма абсолютно никакво понятие. Методологията е збъркана. Както се казва - всяка жаба да си знае гьола.
39
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бих му отлепил една зад врата, но не разрешават