Австралия беше пример за борба с COVID, а сега там цари пълен хаос

Болните са толкова много, че веригите за доставки са засегнати
25 яну 2022 19:00, Нели Христова
191
Австралия беше пример за борба с COVID, а сега там цари пълен хаос
Снимка: БГНЕС

Лятото в Австралия традиционно е време за плажове и барбекюта, но тази година се превърна в гореща каша от нарастващи случаи на COVID и национален недостиг на бързи антигенни тестове.

Миналата седмица отсъствията на работници поради изолация и заболяване от COVID станаха толкова много, че кабинетът обмисли намаляване на възрастовата граница за лицензи за мотокари, за да могат непълнолетните да се включат във вериги за доставки.

В крайна сметка министрите решиха да не продължат с плана. Но идеята, че Австралия, страна, която някога е била възхвалявана за реакцията си за ограничаване на COVID, обмисля подобен ход, изглежда показва колко много се борят лидерите й.

След като прекара голяма част от пандемията изолирана от света, Австралия сега се опитва да се ориентира в нов подход на живот с COVID. Но тази промяна съвпадна с появата на Омикрон, при който броят на случаите се увеличи.
Повечето от 1,5 милиона се заразиха с COVID в Австралия през последните три седмици, а в петък страната отчете рекордните за един ден общо 88 смъртни случая.

Ръстът изостри съществуващия недостиг на работници в Австралия - по-рано този месец правителството изчисли, че отсъствието на работната сила може да достигне до 10% във всеки един момент.

В глобален мащаб броят на смъртните случаи от пандемия в Австралия от около 3000 души остава сравнително нисък, до голяма степен благодарение на бързия ход на правителството да затвори границите си, да наложи продължителни локдауни и да популяризира ваксинацията.

Но докато новият курс не причинява здравна катастрофа от мащаба, наблюдаван другаде, той води до широко разпространени смущения в страна, която някога бе давана за пример за действията си срещу COVID.

Появата на Омикрон

От гледна точка на правителството Омикрон промени всичко.

"Омикрон беше една от най-големите изненади в предизвикателството и почти преобръщането на начина, по който управлявахме пандемията до този момент", каза Морисън в четвъртък.

Пътната карта на правителството за живот с COVID се основава на варианта "Делта" - по-малко заразен щам, който причини хаос в други страни миналата година. Според Морисън старият план е причината правителството да не е поръчало повече бързи тестове - ключова точка в тази фаза на пандемията, тъй като все повече хора се разболяват.

По-известни като RATs, тестовете у дома дават резултати за минути, но е почти невъзможно да се намерят в Австралия.

Критиците казват, че правителството е трябвало да предвиди задаващата се криза. Обединеното кралство раздава безплатни тестове от миналия април, а Съединените щати претърпяха сериозен недостиг на тестове много преди броят на случаите в Австралия да нарасне.

"Разбирам, че тези бързи тестове са били голямо разочарование", каза Морисън в сряда. "Но много от тези коментари са направени със задна дата, а не предвидливо."

Търсенето на тестове нарасна, когато опашките за традиционните PCR тестове, извършвани от лабораториите, нараснаха, тъй като все повече хора страдаха от симптоми на COVID.Някои хора искат да докажат, че не са заразени, за да отидат на работа. Други се нуждаят от тях, за да посещават уязвими роднини в болници и домове за грижи. Без тях много хора остават у дома, несигурни дали са заразни или не.

Фармацевтичната гилдия на Австралия, орган, който представлява 5700 обществени аптеки, заяви, че членовете отговарят на четири обаждания в минута от хора, отчаяни за тестове. "Това просто не е устойчиво", каза президентът на гилдията Крис Фрийман в изявление в четвъртък.

Има такъв недостиг на RATs, че австралийската федерална полиция заплашва със затвор и глоби за всеки, хванат да ги продава за повече от 20% над цената на дребно. Сделките се извършват във Facebook и някои аптеки публикуват актуализации за състоянието на своите акции всеки ден.

Преди началото на новата година разработчикът на софтуер Мат Хейуърд забеляза проблема и на 3 януари стартира Find a RAT - краудсорсинг уебсайт, където хората могат да съобщават за наличието на тестове.

В рамките на една седмица сайтът получава половин милион посещения на ден. Според Хейуърд, който е съосновател на софтуерната агенция Pipelab в Мелбърн, в пика на натиска тестовете са били налични само на 10 места в Австралия.

"Те изчезваха в рамките на около 30 минути", каза той. Според сайта проблемите с доставките са се облекчили оттогава - RAT се предлагат на по-малко от 200 места в цялата страна - брой, който се променя, когато наличността пристигне и бъде разпродадена.

Правителството казва, че идват още мерки. Безплатни тестове вече се предлагат от държавните клиники - но актуални за хора със симптоми или такива, които се считат за близък контакт, което се определя като човек, който живее с заразен или е бил с такъв в близки помещения повече от четири часа. От понеделник тестовете ще се раздават безплатно през аптеките на притежателите на карти за облекчени условия, включително пенсионери.

Въпреки това, когато попитаха в неделя как тези тестове ще бъдат разпределени в Куинсланд, Крис Оуен, президент на щатския клон на Фармацевтичната гилдия, каза: "В момента това е спорен въпрос. Очевидно няма много налични тестове. Те са толкова редки - като кокоши зъби."

Не само тестовете RAT са в недостиг - отсъствията на работници поради заболяване и изолация означават, че големите супермаркети се борят да поддържат магазините заредени с общи продукти.

Това отчасти се дължи на факта, че COVID се разпространява бързо, но и защото се изисква тесни контакти с положителни случаи, за да се изолират за седем дни. В опит да поддържат движението в страната, основните работници сега са освободени от това правило - стига да дадат отрицателен тест - но някои индустрии все още страдат от сериозен недостиг.

Преработеното пиле, по-специално, се превърна в рядка стока, тъй като работници от всички точки на веригата за доставка се разболяваха от COVID. Говорителка на Австралийската федерация по пилешко месо каза пред CNN, че до 50% от персонала са болни в някои преработвателни съоръжения. Останалите работници се фокусират върху разпространението на цели пилета, вместо да прекарват време в нарязването им, за да ги продават като крила, бутчета и филета, обяснява тя.

"Наистина е трудно да се прецени кой ще се разболее, така че планирането е доста невъзможно в момента", казва тя. "Все още има хора, които се заразяват с COVID, така че това наистина е всекидневно нещо, което не изглежда така, сякаш може да отслабне през следващите няколко седмици".

Има място за оптимизъм. Здравните служители казват, че броят на случаите в Австралия трябва да достигне своя пик през следващите две седмици. Намаляването на процента на хоспитализация в Нов Южен Уелс предполага, че държавата може да е преминала най-лошото, въпреки че някои предупреждават, че е твърде рано да се каже.

Ново предизвикателство ще дойде през следващата седмица, когато учениците в двата най-засегнати щата - Нов Южен Уелс и Виктория - се върнат в училище.

Премиерът на Нов Южен Уелс Доминик Перотет каза в неделя, че всички деца и учители ще трябва да си правят по два бързи теста, когато училището се възобнови там в петък. Виктория прилага подобен подход, но само "силно препоръчва" тестове два пъти седмично.

И в двата щата тестовете ще бъдат осигурени от правителството, което ще намали натиска върху аптеките. И маските ще бъдат задължителни за учителите и повечето деца на възраст над 8 години.

Прилагат се и други мерки срещу COVID, включително пречистватели на въздух и уроци на открито, където е възможно през летните горещини.

Миналата седмица Федерацията на учителите в Нов Южен Уелс предупреди, че може да се наложи училищата да бъдат затворени, ако случаите нараснат. Но и в двата щата уверяват, че това няма да се случи.

Така или иначе дългото лято на COVID в Австралия все още не е приключило - а за Западна Австралия, която отчете 24 локално предавани случая в неделя, въпреки поддържането на затворени граници, то може едва сега да е започнало.


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
0
 
1
 
! Отговори
До Бб преди 3 месеца
Ха ха.. на островчето Кенгуру.нюз май не ви е уведомило че тук правото на предвижване нормално и изконно право , а не нововъведена привилегия както при вас
171
0
 
1
 
! Отговори
Тия от Австралия преди 3 месеца
След простотията която си показаха пред цял свят ....хич не ми ги слагайте в новините. Имат още много да се развиват
170
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нещо в статийката много удобно се избягва въпроса колко процента от населението на Австралия е с пълен ваксинационен курс. Защо тъй, бе, джурналисти? Къде сте я учили тая журналистика - в Гестапо, Щази, КГБ или в Мосад?
169
0
 
7
 
! Отговори
извод преди 3 месеца
колкото повече ваксинирани, толкова повече болни
168
0
 
9
 
! Отговори
Какъв пример точно преди 3 месеца
може да бъде едно каторжническо гето???Освен за нео-фашизъм...
167
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И какво стана сега както всички си знаехме, ако заключиш всички по домовете им при ваксина която не спира разпространението или заболяването от вируса просто отлагаш неизбежното. Всички ще ни мине тоя вирус. Който иска да се ваксинира, който иска да се наcepe, който каквото иска да прави няма да изчезне вируса и ще си живеем с него. Това което зависи от нас е колко още искаме да измъчваме децата с тия мерки и колко още искаме да обеднеем от тях докато накрая си го признаем и спрем с глупостите!
166
0
 
5
 
! Отговори
В. преди 3 месеца
Колко много изписано за да кажат просто: тези, които ги ръководят са ла;на
165
4
 
0
 
! Отговори
Бб преди 3 месеца
Кви мерки бре имунозат?Всички ресторанти отворени, всички магазини отворени. Полети до почти цяла Австралия и извън работещи. Никой не се е впечатлил в Австралия ама хич... Училище отваря без забавяне. Вие ама хич не го разбирате, че държавата работи по определен начин и не става с хитруване. Само ***, Сърб и Македон с Ливанците си мислят, че те ще прецакат нещо или че искат точно тях да ги прецакат... Мислене в стил балкански архипитек.
164
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Австралия многократно доказа, че е "висша демокрация", в която тоталитарното оправление е на по-висока степен от това в нарочения Китай!
163
0
 
6
 
! Отговори
"Напълно имуниз преди 3 месеца
Ама нали там бяха с най-строгите мерки и над 90% напълно "имунизирани"?! Защо пак са масово болни?!
162
0
 
10
 
! Отговори
daa преди 3 месеца
Две години изолирани не само от света,а и вътре страната.Деца не можеха да посетят родителите си,защото са в друг щат.И след толкова лишения и психически атаки,какво още трябва да изтърпят техните жители и най-вече още колко време-година,две,няколко,след като се доказа,че всичките лишения излязоха безсмислени,защото вируса нито изчезна,нито ги спаси от заразяване и боледуване?!"Да ама смъртните случаи" ще кажат боцнатите,което им остана единств. коз.Да ама последствията от псих.тормоз-ще кажа аз
161
1
 
12
 
! Отговори
м,да преди 3 месеца
Мерките ***, не помагат, само забавят. Всички ще минат през ковиду-и не ваксинирани и ваксинирани! Язък дето ядоха дървото с локдауни австралопитеците!
160
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ама вируса не идва отвън само. Той вече се разпространява и от неподозиращите ваксинирани, изцяло вътре в островната държава. След като тялото ти е "научено" само да произвежда патоген-протеин..... , не знам, не знам.. И експертите не знаят, сега установяват. Дружно участваме в един голям експеримент, чрез който в момента разпределят и милиардите. А ние обедняваме под стрес и страх..
159
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До БхТова за починалите основно над 60 браво. Ама то тук е същото- 85% починали над 80 ЗА ЦЯЛАТА ЕПИДЕМИЯ И ОТ ВРЕМЕТО БЕЗ ВАКСИНИ( 62% над 70 и 23% 60-69 ), само 1.4% под 40г починали. Ами, че ние сме като Австралия.... УК, Израел имат разбивки по възраст. И там същото... С ваксина или без ковид покосява само стари и/или с тежки хронични болести. Тях трябваше да пазят, да ги следят и лекуват навреме, а не всичко да иде във ваксини. Можеше да спасим много и да спестим от тестове, локдауни и т.
158
1
 
26
 
! Отговори
Мангъров преди 3 месеца
Рано или късно вирусът ще мине през всички. Това че те се изолираха от останалия свят, наложиха си дълъг локдаун, набодоха си по шест игли отзад и не пуснаха Джокович в страната....не ги спаси ! Все пак и те се намират на Земята, а не на Марс ! Всички тези безсмислени мерки само забавят, но не отлагат придобиването на стаден имунитет със поне 70 % преболедували. Справка : Испанския грип, който е преминал за две години и без никакви лекарства, локдауни,антибиотици и забрани !
157
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Австралия си е много готина страна, на кой не му харесва да отива в съвецкия гулаг. Там е хуманно общество.
156
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Австралия е пример за неофашизъм, не е пример за никаква борба с/у нищо!
155
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Наричате този концлагер пример?!
154
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Австралия беше хубава държава преди 20 години(и много българи искаха да емигрират там), сега е за предпочитане Палма де Майорка и е по-близо и е по-евтино и е безвизово.
153
1
 
29
 
! Отговори
MIKE преди 3 месеца
Ако Австралия спре 2000$ помощи за "болни" от Ковид изведнъж болните ще намалеят с 90% и повече. Достатъчно е само да се обадиш на шефът си и да кажеш, че си "болен" за да започнеш да ги получаваш, не е нужно да го доказваш дори. За сравнение голяма част от хората на редовна работа не изкарват по толкова на месец. Същото е в USA и Канада. Изводите за легитимността на статията си остават за Вас...